Toimitus suosittelee: Kivempaa kimpassa

Jussi Lopperi

Anna Uusiheimala uskoo ihmisten väliseen kemiaan ensi silmäyksellä. Hän ei ole koskaan asettanut miehelle tiukkoja ulkonäkövaatimuksia. Oheinen juttu on julkaistu alun perin 27.12.2015.

Anna Uusiheimala järjestää aviomiehelleen täydellisen treffipäivän.

Mies pääsee nautiskelemaan päähieronnasta, rentouttavasta kalajalkahoidosta ja lounaasta mukavassa ravintolassa — vaimon kanssa tietysti. Ennen illallista pariskunta ehtii vielä seksimessuille.

— Minua ärsyttävät naiset, jotka valittavat, ettei mies koskaan yllätä. Voihan nainenkin järjestää yllätyksen miehelleen, Uusiheimala sanoo.

Hänen mielestään myös sinkkunaiset voisivat tehdä enemmän aloitteita parisuhderintamalla. Treffimerkintöjä kalenteriin vain, ei deittailu ole niin vakavaa.

— Mitä useampaa ihmistä tapaa, sitä suurempi mahdollisuus on löytää seurustelukumppani.

Oransseiksi lakatut kynnet naputtavat keittiön lasikantisen pöydän pintaa.

Anna Uusiheimala huomasi vuosia sitten olevansa hyvä antamaan deittineuvoja ystävilleen. Ajatus muhi päässä ja johti oman yrityksen, Deittisirkuksen, perustamiseen.

Nykyisin häntä tituleerataan Suomen deittikuningattareksi, sillä hän on ottanut tehtäväkseen parisuhdetta kaipaavien ihmisten saattamisen yhteen.

Yritys järjestää eri ikäisille suunnattuja sinkkutapahtumia ympäri Suomea. On sokkotreffejä, pop up -pikatreffejä, sinkkubileitä, deitti-illallisia ja sinkkukiipeilytapahtumia sekä speed dating -tilaisuuksia, joissa samana iltana pääsee tapaamaan monia potentiaalisia seurustelukumppaneita.

Uusiheimala oli vuoden sinkkuna avioeronsa jälkeen. Sinä aikana hän kävi lukuisilla treffeillä erilaisten ihmisten kanssa.

Sitten kolahti niin, että piti pysähtyä.

— Tuomaksen löysin eräiden yrittäjäjuhlien jatkoilta. Hän erottui pipopäisenä pukumiesten joukosta. Kun menin juttelemaan, huomasin heti, että meidän välillämme on kemiaa. Ja jotain muuta, jota en osaa selittää.

Myös miehen ääni, tuoksu ja ajattelutapa tekivät vaikutuksen.

Uusiheimala on aina ollut vähän rämäpää.

Kuten silloin koulujen päättäjäispäivänä kesäkuun alussa vuonna 1996. Uusiheimala oli 15-vuotias ja humalassa, kun hän osui Kouvolan junavarikolle ja keksi mennä vähän lepäilemään junan katolle.

Hän heräsi Helsingissä Töölön palovammateho-osastolla hengitysputki suussaan. Uusiheimala oli saanut 25 000 voltin sähköiskun. Seuraavan kahden vuoden aikana hänet leikattiin niin monta kertaa, ettei hän itsekään tiedä tarkkaa lukua.

Uusiheimala ei halua tehdä onnettomuudesta numeroa, sillä se ei sentään vienyt henkeä tai raajoja.

— Vammat ovat onneksi vain kosmeettisia.

Nuorta tyttöä harmitti erityisesti se, että hiukset jouduttiin pari kertaa ajelemaan pois, sillä päänahan iho soveltui parhaiten ihonsiirtoihin.

— Meikkaamisen aloitin uudelleen jo teho-osastolla.

Uusiheimala ei usko siihen, että jokaiselle on vain yksi oikea kumppani. Sen sijaan hän uskoo rakkauteen — tai pikemminkin kemiaan — ensi silmäyksellä.

Toisaalta suhde voi kehittyä myös muhimalla.

— Sinkkutapahtumissa näen kahden ihmisen välisen kemian yleensä siitä, että osapuolten silmät alkavat loistaa aivan uudella tavalla.

Jos kokee lyövänsä kirveen kiveen yhä uudestaan seurustelukumppanin etsinnässä, Uusiheimala suosittelee vaihtamaan taktiikkaa.

Vastikään eronnut ihminen saattaa kuvitella haluavansa uutta suhdetta olematta vielä valmis sellaiseen. Alkuhuuman loppuminen puolestaan tulkitaan herkästi kyllästymiseksi.

Jos itsetunto on huono, sille kannattaa Uusiheimalan mielestä tehdä jotain. Tärkeintä on nähdä omat vahvuutensa ja ymmärtää, että ihmiset ovat erilaisia.

— Päänsisäinen paketti ensin kuntoon, sitten treffeille.

Pitkä sooloura voi johtua myös siitä, että etsii jotakin mitä ei ole: ulkoisesti ja sisäisesti täydellistä yksilöä.

Uusiheimala puistelee päätään. Hänellä ei ole koskaan ollut miehille ulkonäkökriteereitä. Persoonallisuus, omat intohimot ja keskinäinen vuorovaikutus ratkaisevat.

— Kaikista tärkein on yhteinen arvomaailma. Toki välillä kiusaan Tuomasta siitä, että olen hänen kanssaan vain hänen leveiden hartioidensa ja kivan puheäänensä vuoksi.

Uusiheimalan järjestämissä sinkkutapahtumissa suosituin ei yleensä koskaan ole joukon kaunein tai komein. Sen sijaan tavallisen näköisille, mutta ilmeisen vetovoimaisille tyypeille satelee yhteydenottopyyntöjä.

Uusiheimala muistuttaa, että koulutuskaan ei välttämättä kerro mitään kumppanin älykkyydestä tai lompakon paksuudesta.

Omakotitalon alakerrassa on Uusiheimalan kotitoimisto ja yrittäjämiehen äänitysstudio.

Eteinen täyttyy lasten kengistä. Uusiheimalalla on kolme lasta, yksi ensimmäisestä liitosta ja kaksi nykyisestä.

Järjestämillään sinkkutreffeillä hän on huomannut, että miehet toivovat usein kumppaninsa olevan lapseton. Ja toisaalta sen ikäinen, että lapsia voi vielä tehdä. Uusiheimalan mielestä toive on sympaattinen, mutta toisaalta rajoittava: lapset eivät voi olla rakastumisen kriteeri.

Kaikki sinkut eivät kuitenkaan kaipaa parisuhdetta tai perheenlisäystä.

— Itse ajattelen, että kaikki on kivempaa kimpassa. Esimerkiksi seksiä voi harrastaa yksinkin, mutta silloin siitä jää puuttumaan hyvän olon tunteen jakaminen toisen kanssa.

Teini-iässä sattunut onnettomuus antoi Uusiheimalalle perspektiiviä ja rohkeutta, mutta ei muuttanut rämäpäistä luonnetta rauhalliseksi.

Palovammat eivät ole vaikuttaneet edes hänen suosioonsa miesrintamalla.

— Asiat, joita ei voi muuttaa, eivät ole harmittelun arvoisia. Itseään ei kannata määritellä ikävien asioiden kautta.

Kun elämässä on vaikeaa, Uusiheimalalla on tapana psyykata itseään kuvittelemalla, että on sota.

— Sitten mietin, mitä tekisin, jos ei olisi sotaa ja ymmärrän, mitä kaikkea voin edelleen tehdä.

Yksi suurimmista voimavaroista hänen elämässään on hyvä parisuhde.

— Siksi koen velvollisuudekseni auttaa muita löytämään treffikumppanin. Siihen, mitä sen jälkeen tapahtuu, en sekaannu.

Anna Uusiheimala

Syntynyt Kouvolassa vuonna 1980.

Naimisissa toista kertaa. 16-vuotiaan Onnin, kuusivuotiaan Mollin ja kaksivuotiaan Matleenan äiti.

Asuu Järvenpäässä.

Yrittäjä, auktorisoitu yritysneuvoja, lisensoitu luontaisten taipumusten valmentaja.

Rakastaa kebabia. ”Ajattelen sitä usein iltaisin. Se on täydellistä!”

Inhoaa rasisteja.

Ihmettelee ihmisen pelokkuutta. ”Jos ei nyt, milloin?”

Teksti Katariina Hakaniemi

kuva Jussi Lopperi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.