Tässä työssä elämä ei mene hukkaan, sanoo Sinitaivaan kouvolalaislähtöinen rumpali Juha-Matti Ahola

Markku Rintala

Sinitaivas-orkesterin jäsenet ovat eri puolilta Suomea. Juha-Matti Ahola (toinen oikealta) on kotoisin Kouvolasta.
Sinitaivas-orkesterin jäsenet ovat eri puolilta Suomea. Juha-Matti Ahola (toinen oikealta) on kotoisin Kouvolasta.

Tanssiorkesteri Sinitaivaalla menee hyvin. Niin hyvin, että orkesterin jäsenillä on varaa itse päättää, miten monta keikkaa yhtye vuosittain tekee.

— Noin 150 keikkaa on sopiva määrä. Siinä pysyy vielä järjissään, sanoo yhtyeen kouvolalaissyntyinen rumpali ja laulaja Juha-Matti Ahola.

Orkesterin jäsenet ovat päätyneet lukuun kokemuksesta viisastuneina. Ahola muistelee päätään puistellen vuosia, jolloin keikkoja on ollut jopa 200.

Se on liikaa, sillä illan aikana ohjelmassa voi olla neljä tai viisi kolmen vartin settiä. Lisäksi keikkamatka ovat pitkiä eikä bändillä ole erikseen roudareita — eikä muuten raidereitakaan. Soittajien on jaksettava painaa vaikka kahvin voimalla tai muistettava ottaa omat eväät mukaan.

— Meistä on fine, että on edes jotain tarjolla. Menemme tanssipaikan mukaan. Iitin Saukonkallion lavan savustettu kala on kyllä jäänyt mieleen. Sellaista osaa arvostaa, Ahola sanoo.

10 vuotta täynnä

Sinitaivas on perustettu vuonna 2007, joten orkesteri viettää 10-vuotisjuhlavuottaan.

Merkkipaalua on juhlistettu julkaisemalla livealbumi, jolla soittaa 16-henkinen juhlakokoonpano. Levyllä tyylilajit vaihtelevat valssista ja humpasta cha chan ja rumba-boleron kautta hitaisiin tunnelmapaljoihin ja bossa novaan.

Aholan mukaan juuri monipuolisuus on Sinitaivaan valtti keikoillakin.

— Ensin voi tulla Totoa, sitten Juha Tapiota ja kolmantena Äänisen aallot -valssi, Ahola kuvailee.

Vaikka keikkailu on ”välillä aika hc-hommaa”, Ahola sanoo nauttivansa siitä ja olevansa kutsumusammatissaan.

— Tässä työssä tuntuu, ettei elämä mene hukkaan.

Sinitaivas markkinoi itseään hyväntuulisena orkesterina. Entä jos sattuu olemaan huono päivä ja lavalle on noustava?

— Sitten ei muuta kuin kieltä kitalakeen ja Pepsodent-hymy päälle, Ahola sanoo.

Monien palkintojen orkesteri

Sinitaivas-orkesterin ura sai lentävän lähdön vuonna 2007, kun se voitti Viihdyttäjä 2007 -kilpailun. Se kiinnitettiin saman tien myös Kesäillan valssi -ohjelman kiertuebändiksi.

Sen jälkeen yhtye on saanut muun muassa Vuoden Tanssittaja ja Vuoden Tanssittajatulokas -palkinnon ja julkaissut viisi albumia, joista yksi on kokoelma.

Ahola pitää yhtyeen salaisuutena sen korkeaa työmoraalia ja laajaa repertoaaria. Töitä riittää: Sinitaivaalla on jo nyt vuoden 2018 keikat lähestulkoon myyty, ja kalenterimerkintöjä on vuoteen 2019 asti.

Ensi lauantaina 30.9. yhtye esiintyy Kouvolan Kuntotalolla kahteen otteeseen. Alkuillasta yhtye tahdittaa lavis-jumppaajia ja loppuillasta vuorossa on normaali tanssikeikka.

Sinitaivas-yhtye

Juha-Matti Ahola: rummut, laulu

Jukka Lehtimäki: koskettimet, haitari, laulu

Jarno Pasma: basso, laulu

Elias Marjomäki: kitarat, mandoliini, laulu

Jyri Laitila: puupuhaltimet, perkussiot

Tommi Jalo: vaskipuhaltimet, perkussiot

Katariina Hakaniemi

Katariina Hakaniemi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.