Testihälytysäänimerkki ujelsi Kouvolassa päivän aikana kahdesti — Kyse oli suuresta Kymi 119 -harjoituksesta

Kymenlaakson pelastuslaitos

Kymi 119 -harjoitus jatkuu Kouvolassa 8.3. asti.
Kymi 119 -harjoitus jatkuu Kouvolassa 8.3. asti.

Kouvolassa annettiin keskiviikkona kaksi testihälytysäänimerkkiä. Ensimmäinen kuultiin kello 10:n ja seuraava kello 12:n jälkeen. Äänimerkit olivat osa Kymi 119 -harjoitusta.

— Harjoituksessa käytettiin kokeilumerkkiä, joka kestää seitsemän sekuntia. Sama äänimerkki kuullaan joka kuukauden ensimmäinen arkimaanantai kello 12, kertoo paloinsinööri Juhani Carlson Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Carlsonin mukaan oikeassa tilanteessa annettaisiin yleinen vaaramerkki, joka kestää 60 sekuntia.

— Se jäisi ujeltamaan nousevana ja laskevana, joten sen erottaa kyllä kokeilumerkistä. Emme voineet kuitenkaan käyttää oikeaa merkkiä, koska kaikki eivät ole tietoisia harjoituksesta.

Äänimerkki kuultiin kuudesta väestöhälyttimestä eri puolilta Kouvolaa. Lisäksi yksi liikkuva hälytin on harjoituksessa mukana olevan paloauton katolla.

Kaksi viestiä kännyköihin 112-sovelluksen kautta

Kouvolalaiset saavat keskiviikkona hälytyksen suomeksi ja ruotsiksi myös älypuhelimiinsa, jos niihin on ladattu 112-sovellus.

— Matkapuhelimiin tulee paikkatietoon perustuen kokeiluviesti. Se lähetetään niille, jotka ovat viiden kilometrin etäisyydellä Kouvolan ratapihan ympäristöstä.

Ratapihalla alkaa pelastuslaitoksen tulipalo- ja kemikaalionnettomuusharjoitus kello 10.

Ensimmäinen viesti lähetettiin sovelluksen kautta kello 10 ja seuraava lähetetään kello 14. Jälkimmäinen koskee harjoituksen päättymistä.

Ensimmäisessä 112-sovelluksen kautta lähetetyssä viestissä luki seuraava teksti:

TÄMÄ ON PELASTUSHARJOITUSTIEDOTE Kouvolan kemikaaliratapihalla on käynnistynyt suuronnettomuusharjoitus. Alueella liikkuu hälytysajoneuvoja, ratapiha-alueella sivullisten kulkeminen on kielletty. Harjoitus kestää klo 14.00 asti. TÄMÄ ON PELASTUSHARJOITUSTIEDOTE.

Kello 14 lähetettävän viestin teksti kuuluu seuraavasti:

TÄMÄ ON PELASTUSHARJOITUSTIEDOTE Kouvolan ratapihalla pidetty pelastusharjoitus on päättynyt, TÄMÄ ON PELASTUSHARJOITUSTIEDOTE.

Kymi 119 -harjoitus jatkuu Kouvolassa 8.3. saakka. Harjoituksessa testataan viranomaisten yhteistyökyky nopeasti etenevässä tilanteessa.

Luetuimmat