”Ruoan halpuuttamiset ovat markkinakikkoja” — kikkailu sapettaa Kaakkois-Suomen vaalipiirin ministeriä

Jussi Lopperi

Perjantaina Hyötypaperi Oy:llä vieraillut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä moittii, että kauppa käyttää elintarvikemarkkinoilla ylivertaista neuvotteluasemaansa ja ostajavoimaa.

Ruoan hinnanalennuskampanjat ovat markkinakikkoja, jotka polkevat jo ennestään alhaisia tuottajahintoja. Näin sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

— Ruoan halpuuttamiset eivät tue ollenkaan sitä ajattelua, mitä meidän ruokamme todellisuudessa on.

Tämä jos mikä sapettaa Leppää — ministeriä ja pertunmaalaista maanviljelijää.

— Kauppa käyttää elintarvikemarkkinoilla ylivertaista neuvotteluasemaansa ja ostajavoimaa. Tämä toimintamalli ei ole oikeudenmukainen ketjun kaikkia toimijoita kohtaan.

Tappiolla ei voi tuottaa loputtomiin

Lepän mukaan ketjun toimintaan on tultava muutos, sillä viljelijöiden osuus pitkän ruokaketjun osana on yhä kaventunut.

— Tuottajien ja viljelijöiden saama hinta laahaa perässä tuotantokustannusten nousuun nähden. Tappiolla ei voi tuottaa loputtomiin.

Ministeriössä on alettu valmistella säädöstä nykyisen tilanteen korjaamiseksi.

— En kerro yksityiskohtia julkisuuteen ennen kuin valmistelu on edennyt. Uskoisin, että jo tämän vuoden puolella on kerrottavaa.

Leppä kertoo, että vaikenemiseen on syynsä.

— Julkisuudessa on keskusteltu siitä, että säädöksiä on valmisteltu huonosti. Nyt yritämme valmistella niin hyvin, ettei näin kävisi.

Puhtainta muttei halvinta

Ministerin mukaan Suomessa tuotetulla ruoalla on hinnan lisäksi arvo.

— Maailman puhtain ruoka ei voi olla maailman halvinta. Sen tuottaminen vaatii huomattavasti enemmän panostuksia kuin kesimääräisen tai bulkin tuottaminen.

Lepän mielestä tämä asia on jäänyt varjoon, koska keskusteluissa ruoan hinnalla on määräävin asema.

Katse Kaukoitään

Suomen pitää saada elintarvikkeita maailmalle nykyistä enemmän ja nykyistä laajemmalle alueelle. Tähän Lepän mielestä on syytä keskittää voimia. Leppä katsoo erityisesti Kaukoidän suuntaan.

Lepän mukaan Suomi on pystynyt lisäämään tavallisten, päivittäistavarakaupan hyllyillä olevien tuotteiden vientiä. Paras kate tulee nimenomaan kuluttajatuotteista.

— Puhtaus ja turvallisuus ovat erityisesti Kaukoidässä erittäin korkeassa kurssissa. Muun muassa lasten ruoat ja erikoisruoat ovat ne, joilla pärjäämme maailmalla.

Elintarvikkeiden viennissä tapahtui romahdus Venäjän määräämien vastapakotteiden vuoksi syksyllä 2014. Venäjän toimi oli vastalause Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin talouspakotteille. Elintarviketeollisuudelle vastapakotteilla on ollut merkittävä kielteinen vaikutus.

— Olemme kuitenkin löytäneet uusia markkinoita ja edistyneet uusilla alueilla. Nyt olemme lähellä sitä tasoa, missä olimme ennen Venäjän kaupan romahtamista.

Leppä toivoo, että ”episodi Venäjän” kanssa loppuisi.

— Maanviljelijöillä ei ole osaa eikä arpaa näissä kansanvälisissä pakotteissa, mutta he ja elintarviketeollisuus siitä eniten kärsivät.

Satumiia Masalin

Satumiia Masalin

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.