Kouvolan päiväkodit suosittelevat lievästikin flunssaisten lasten viemistä koronatestiin – Päivähoitoon saa tuoda vain täysin terveen lapsen, ellei testiä ole tehty

Kouvolalaisten päiväkotien mukaan vanhemmat ovat suhtautuneet tiukkaan koronaohjeistukseen ymmärtäväisesti, vaikka osa perheistä tuskaileekin päivähoitoasian kanssa.

Jussi Lopperi

Päiväkodit suosittelevat koronatestejä flunssaoireisille lapsille ja työntekijöille matalalla kynnyksellä Kouvolassa.
Päiväkodit suosittelevat koronatestejä flunssaoireisille lapsille ja työntekijöille matalalla kynnyksellä Kouvolassa.

Alkava flunssakausi ja koronarajoitukset vaikeuttavat monien kouvolalaisperheiden arkea syksyllä. Kouvolan päiväkodeissa jatkuu sama koronaohjeistus, eli lasta ei saa tuoda lievissäkään flunssaoireissa hoitoon. Toisin sanoen toisen vanhemman on jäätävä lapsen kanssa kotiin pikkunuhankin takia.

Suositus on, että vanhemmat vievät sairastuneet lapset matalalla kynnyksellä koronatestiin. Kymsotella Pohjois-Kymen sairaalassa tehtävä testi on ilmainen.

– Jos testi on negatiivinen, lapsen voi tuoda päiväkotiin, kun hänen oireensa alkavat selkeästi helpottaa. Tietysti aina päiväkodissa pitäisi olla terveitä lapsia, jotka jaksavat olla päivän hoidossa, Kouvolan kolmen Pilke-päiväkodin johtaja Sanna Alho sanoo.

Jos lasta ei ole käytetty testissä, tämän tulee olla täysin terve päiväkotiin tullessaan.

Pilkkeen yksityisissä päiväkodeissa noudatetaan samaa koronaohjeistusta kuin kaupungin omissa yksiköissä.

Jotkut lapset ovat käyneet testissä

Tilanne on vastaava Lehvätien päiväkodissa Korialla ja Lehtomäen päiväkodissa. Jos koronatesti näyttää negatiivista, lapsi voi palata päiväkotiin oireiden vähennyttyä.

– Koronatesti on oleellinen tässä koko prosessissa, sanoo varhaiskasvatusyksikön johtaja Sari Krekula Lehvätien päiväkodista.

Pilkkeen, Lehvätien ja Lehtomäen päiväkotien lapsista muutamat ovat käyneet koronatestissä. Tulokset ovat olleet negatiivisia. Päiväkodit eivät vaadi kirjallista todistusta testituloksesta, vaan huoltajan sana riittää.

– Luotamme perheisiin. Jos meillä olisi jokin epäilys asiassa, pyytäisimme nähdä vastauksen kirjallisena, Pilkkeen johtaja Alho sanoo.

Samat ohjeet koskevat työntekijöitä

Päiväkotien työntekijätkään eivät saa tulla edes lievissä flunssaoireissa töihin, ja koronatestiä suositellaan myös heille. Testeissä on käynyt niin Pilkkeen, Lehvätien kuin Lehtomäen päiväkotien henkilökuntaa.

– Emme voi pakottaa ketään koronatestiin. Jos henkilö ei mene testiin, hänen on kuitenkin oltava täysin terve palatessaan töihin. Kaikissa aiemmissa tapauksissa työntekijät ovat halunneet mennä testiin jo omankin turvallisuutensakin takia, Alho kertoo.

Lievästikin flunssainen lähetetään kotiin

Päiväkoteihin tulevia lapsia käännytetään ovelta tavallista herkemmin korona-aikana, jos näillä on vähänkin flunssan oireita. Varhaiskasvatusyksikön johtaja Outi Pulli Lehtomäen päiväkodista sanoo, että näin joudutaan kuitenkin tekemään harvoin.

– Sitä tapahtui enemmän keväällä, kun korona tuli ja vanhempien piti opetella uusi käytäntö. Ohjeistuksemme ovat sama kuin silloin, joten vanhemmat tietävät, miten tulee toimia.

Myös Pilkkeen päiväkodeissa vain yksittäisiä lapsia on jouduttu käännyttämään ovelta tai lähettämään kesken päivän kotiin. Samaa tapahtuu muulloinkin kuin korona-aikana.

– Jos lapselle tulee kesken päivän oireita, hänet siirretään eri tilaan aikuisen kanssa odottamaan, että vanhemmat hakevat hänet kotiin, Alho sanoo.

Joillain perheillä on vaikeaa

Vanhemmat ovat suhtautuneet päiväkotien tiukkaan koronaohjeistukseen pääsääntöisesti ymmärtäväisesti, päiväkodeista kerrotaan.

– Yleisessä keskustelussa valtakunnan tasolla vanhemmat ihmettelevät päiväkotien käytäntöä. Tällä pyritään kuitenkin siihen, että koronatilanne saataisiin joskus helpottamaan, Krekula Lehvätien päiväkodista sanoo.

Päiväkodeissa tiedetään, että joissain perheessä kamppaillaan sen asian kanssa, että töihin pitäisi päästä, mutta mihin saada sairas lapsi hoitoon.

– Joillain perheillä on ollut hankalia tilanteita. Toivon työnantajilta tässä asiassa ymmärrystä, Krekula sanoo.

Lehtomäen päiväkodin johtajan Pullin mukaan tilanne on nyt loppukesästä eri – perheiden kannalta vaikeampi – kuin viime keväänä. Päiväkodeissa on nyt enemmän lapsia kuin poikkeusoloaikana. Myös flunssaa on liikkeellä enemmän.

– Keväällä meillä ei ollut tavallisiakaan flunssia.

Ongelmia voi aiheuttaa myös se, että koronatestaus on Kouvolassa ruuhkautunut ja näytteiden tutkiminen saattaa kestää tällä hetkellä useita päiviä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut