Kouvojen Alexander Madsen laittaa ruokaa ja syö kuudesti päivässä — ”Jos tekee mieli napostella, otan näkkileipää”

Jussi Lopperi

Kanaruokiin erikoistunut kotikokki Alexander Madsen ei käytä kermaa, sokeria, vaaleaa leipää eikä voita tai muita levitteitä.
Kanaruokiin erikoistunut kotikokki Alexander Madsen ei käytä kermaa, sokeria, vaaleaa leipää eikä voita tai muita levitteitä.

Kouvojen Alexander Madsen söi vielä kaksi vuotta sitten mitä ja miten sattuu.

Pakasteruoat maistuivat. Suhde salaattiin oli olematon, mutta makeisten kanssa hän viihtyi. Makaronilaatikkoa Madsen saattoi haarukoida päivittäin viikon ajan.

Kouvolan seudun ammattiopistossa kokiksi opiskellut koripalloilija sai koulussa valaistuksen ruokapöytäänsä. Menneet puolitoista vuotta Madsen, 21, on syönyt kuin urheilija. Ruokaremontti johti siihen, että laitahyökkääjän painosta putosi kuudessa viikossa viisi kiloa.

207-senttinen Madsen painaa tällä hetkellä 103 kiloa.

— Koulussa opin ruoasta paljon uusia asioita. Siksi oli sääli, että koriksen takia minulle tuli toisena ja kolmantena vuotena paljon poissaoloja, jotka oli paikattava jälkikäteen. Lisäksi sain sosiaalisesta mediasta ruokaan liittyviä vinkkejä ja virikkeitä.

Oppia on antanut myös serkku Joel Naukkarinen, joka pyrkii soutajana Rion olympialaisiin. Serkun ruokapäiväkirjaa lukiessaan Madsen on tullut siihen tulokseen, että säännöllinen rytmi ja ajoitus ovat tärkeitä urheilijan ruokailussa.

— Päiväkirjasta pisti silmään se, että joka ruokailun yhteydessä mainittiin täysksylitolipurukumi.

Madsen syö kuudesti päivässä. Lisäksi hän tankkaa energiavarastonsa harjoitusten jälkeen. Madsenin on saatava päivittäin 7 000 kaloria. Vertailun vuoksi: Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee suomalaisille 18—30-vuotiaille miehille, joiden työ on kevyttä ja vapaa-ajan liikunta vähäistä, päivän tarpeeksi 2 950 kaloria.

Ihanien irtokarkkien tilalle Madsen on löytänyt hedelmät, vihannekset, näkkileivän ja hapankorpun. Makaroni tai riisi on aina täysjyvää.

— Jos tekee mieli napostella, syön näkkileipää. Siinä ei ole ylimääräistä energiaa.

Tapio Ahlroth

Tapio Ahlroth

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet