Rauhankävelyn aluksi juhlistettiin Nobel-palkintoa — Juha T. Tenhunen olisi voinut saada Kyprokselta vaimon, mutta tyytyi kirjeystävään

Nobel-komitea myönsi YK:n rauhanturvaajille rauhanpalkinnon 1988. Rauhanturvaajaveteraanit voivat hakea muistoristiä.

Moises Garibay

Kymenlaakson rauhanturvaajien hallituksen jäsen Sami Aho luovutti Nobel-muistoristin Juha T. Tenhuselle Kasarminmäen Paraatikentällä.

Kouvolassa juhlistettiin sunnuntaina Nobelin rauhanpalkintoa, kun kuusankoskelainen rauhanturvaajaveteraani Juha T. Tenhunen sai muistoristin rintaansa Kansa kävelemään -tapahtumassa Kasarminmäellä.

Nobel-komitea palkitsi YK:n rauhanturvaajat rauhanpalkinnolla vuonna 1988. Kaikille siihen mennessä rauhanturvaajina toimineilla on oikeus hakea muistoristiä.
Tapahtuman juontanut kapteeni evp Kalervo Seppälä muistutti, etteivät A. I. Virtanen, F. E. Sillanpää ja Martti Ahtisaari ole ainoat Suomen nobelistit. Kun rauhanturvaajat lasketaan mukaan, määrä nousee tuhansiin.

Juha T. Tenhunen palveli Kyproksella vuosina 1967 ja 1968. Huoltokomppanian autonkuljettajana toiminut mies luonnehtii kokemusta erittäin mielenkiintoiseksi.

Myöhempinä vuosina rauhanturvaajat joutuivat Kyproksella vaaratilanteisiin, mutta Tenhusen palvellessa niitä ei vielä sattunut. Hänen ainoa loukkaantumisessa tapahtui liikenneympyrässä, kun hän toimi moottoripyörälähettinä ja auto pääsi töytäisemään vasemmanpuoleisen liikenteen hämäämää miestä.

— Urheilimme paljon. Itselläni on muistona hopeamitali rintauinnista Suomen pataljoonan uintikilpailuista ja kultamitali komppanioiden välisestä viestijuoksusta. Jalkapallossa emme pärjänneet, mutta komppanianpäällikkö totesi, että keskitymme sotilaslajeihin.

Moises Garibay

Nobel-muistoristin voivat lunastaa kaikki, jotka ovat palvelleet YK:n rauhanturvatehtävissä ennen 10.12.1988.

Paikallista väestöä oli töissä komppaniassa, ja sitä kautta Tenhunenkin oppi vähän kreikan alkeita.

— Vaimon sieltä olisi saanut helposti. Komppanian räätäli kauppasi tytärtään siihen tarkoitukseen, mutta ei ollut kiinnostusta.

Kirjeystävän hän matkalta kuitenkin sai. Tenhunen vaihtoi vuosia kirjeitä unkarilaisen, akrobaattisiin taivutuksiin kykenevän käärmenaisen kanssa.

Kymenlaakson rauhanturvaajien järjestämä Kansa kävelemään -tapahtuma keräsi joitakin kymmeniä ihmisiä kiertämään pururataa Hinkismäellä. Liikuntatempaus liittyi perjantaina vietettyyn YK:n kansainväliseen rauhanpäivään.