Kouvolalainen 2-vuotias katosi hetkeksi päiväkodin puistoretkellä, ulkopuolinen aikuinen löysi yksinäisen lapsen — Päiväkodin johtaja: "Tällaista ei saisi ikinä käydä"

Kaksivuotias lapsi lähti omille teilleen leikkipuistosta päiväkodin retken aikana. Ulkopuolinen aikuinen löysi lapsen ja toi hänet takaisin ryhmän luo. Hoitajat eivät olleet huomanneet lapsen puuttuvan.

Jussi Lopperi

Kaksivuotias lapsi lähti omille teilleen päiväkodin puistoretkeltä hoitajien huomaamatta viime perjantaina. Päiväkodin johtajan mukaan lapsi ehti olla poissa muutaman minuutin. Tapahtumahetkellä aikuisia oli oikea määrä suhteessa lapsiryhmän kokoon.
Kaksivuotias lapsi lähti omille teilleen päiväkodin puistoretkeltä hoitajien huomaamatta viime perjantaina. Päiväkodin johtajan mukaan lapsi ehti olla poissa muutaman minuutin. Tapahtumahetkellä aikuisia oli oikea määrä suhteessa lapsiryhmän kokoon.

— Järkyttävä tapaus. Onneksi mitään ei sattunut, palvelualueen esimies Asta Nikander Kouvolan kaupungilta sanoo.

Viime perjantaina aamupäivällä kaksivuotias lapsi lähti omille teilleen puistoretkellä olleesta päiväkotiryhmästä Kouvolan Kaunisnurmella. Ulkopuolinen aikuinen löysi yksinäisen lapsen kerrostalon pihalta. Paikalta on noin 50 metrin matka leikkipuistoon, jossa päiväkotiryhmä oli.

Retkelle ei lähdetä, jos henkilökunnan määrässä on jotain poikkeuksellista. — Asta Nikander

Lapsen löytänyt nainen tapasi päiväkotiryhmän puistosta. Ryhmä oli juuri tekemässä lähtöä takaisin päiväkodille. Yksityisen päiväkodin johtajan mukaan lapsi ehti olla kateissa muutaman minuutin. Hoitajat eivät olleet huomanneet lapsen puuttuvan.

Tapahtumista tiedotettiin välittömästi

Nikanderin mukaan päiväkodin johtaja ilmoitti tapahtuneesta kaupungille heti perjantaina. Päiväkodin henkilökunta otti yhteyttä lapsen vanhempiin välittömästi tapahtuneen jälkeen. Tapahtumia käytiin perjantaina henkilökunnan kanssa läpi. Myös muiden lasten vanhempia tiedotettiin asiasta.

— Kaikki selvitykset on tehty niin kuin pitääkin, Nikander sanoo.

Kaupunki on hyväksynyt kyseisen päiväkodin niin sanotuksi palvelusetelipäiväkodiksi.

"Tällaista ei saisi ikinä käydä"

Kyseessä on päiväkoti Aamurusko. Päiväkodin johtajan Sanna Jacksenin mukaan henkilökunta on järkyttynyt.

— Tapaus on herättänyt meidät kaikki. Tällaista ei saisi ikinä käydä.

Kaikki selvitykset on tehty niin kuin pitääkin. — Asta Nikander

Tarkkaa vastausta siihen, miten lapsi on päässyt katoamaan, hän ei osaa antaa.

— Sitä tässä on mietitty, eikä kukaan osaa varmuudella vastata. Juuri sen pienen hetken ajan kaikki aikuiset ovat keskittyneet johonkin muuhun: pukeneet pudonnutta kurarukkasta, niistäneet lapsen nenää, antaneet keinussa vauhtia. Tämä on ollut monien ikävien sattumusten summa.

Päiväkodin työntekijät laskevat lapset muutaman minuutin välein

Tapahtumahetkellä ryhmässä oli 17 lasta ja neljä koulutettua hoitovastuullista aikuista. Lapset olivat 2—6-vuotiaita. Heidät oli puettu turvaliiveihin.

Päiväkodin turvallisuusohjeiden mukaan aikuiset ryhmittyvät retkillä siten, että jokaiseen lapseen on koko ajan näköyhteys. Kukin aikuinen on vastuussa etukäteen sovittujen lasten tai oman alueensa tarkkailusta.

Jacksenin mukaan hoitajat laskevat ryhmän lapset muutaman minuutin välein. Lapset oli hänen mukaansa juuri laskettu, kun kadonnut lapsi tuotiin takaisin ryhmään.

— Tämän perusteella lapsi ei ole ehtinyt olla poissa kauaa.

Kyseiseen puistoon ei enää tehdä retkiä

Nyt päiväkodin turvallisuusohjeita kiristetään. Jacksenin mukaan retkiä tehdään jatkossa vähintään viiden aikuisen valvonnassa entisen neljän sijaan.

Kyseiseen puistoon ei enää mennä. Puistoa ei ole aidattu, ja se rajoittuu kahdelta sivultaan vilkkaaseen autotiehen. Lisäksi puiston laidalla kulkee oja.

Vanhempien luottamus palautetaan päivä kerrallaan, Jacksen sanoo.

— Eihän kukaan vanhempi suhtaudu tällaiseen olan kohautuksella.

"Tällaista tapahtuu silloin tällöin"

Asta Nikander Kouvolan kaupungilta muistaa muutamia tapauksia, joissa lapsi on kadonnut hetkeksi päiväkodissa.

— Tällaista tapahtuu silloin tällöin. Ei se ihan tavatonta ole.

Nikanderin mukaan kyseessä ovat olleet lyhyet hetket. Päiväkodin henkilökunta on huomannut lapsen katoamisen nopeasti, ja lapsi on löytynyt pian.

— Usein tapahtumat ovat menneet niin, että lapsi on esimerkiksi sisäänmenohetkellä piiloutunut pihalle. Tai sitten lapsi on nähnyt jotain mielenkiintoista ja unohtunut sitä tutkimaan.

Lasten ja aikuisten välinen suhdeluku oli ollut kohdallaan

Nikanderin mukaan perjantainen katoaminen on yksittäistapaus. Viime perjantaina kaksivuotias lapsi oli lähtenyt omille teilleen yksityisen päiväkodin ryhmästä puistoretken aikana.

— Riittää, että olemme käyneet tapahtumat läpi kyseisen päiväkodin kanssa.

Kyseisessä tapauksessa aikuisia oli ollut oikea määrä suhteessa lasten määrään.

Nikanderin mukaan kaupunki seuraa suhdelukua omissa päiväkodeissaan jatkuvasti. Myös retkien turvallisuudesta on oma ohjeistus.

— Retkillä on mieluummin enemmän aikuisia kuin suhdeluku määrittelisi. Retkelle ei lähdetä, jos henkilökunnan määrässä on jotain poikkeuksellista.

Luetuimmat