Kouvolaan valmistunut ensimmäinen reseptihoitaja, kolme aloittanut opiskelun

Katja Juurikko

Sairaanhoitaja Marianna Myrttinen on suorittanut tutkinnon, joka oikeuttaa kirjoittamaan lääkereseptejäi.
Sairaanhoitaja Marianna Myrttinen on suorittanut tutkinnon, joka oikeuttaa kirjoittamaan lääkereseptejäi.

Sairaanhoitajille on myönnetty oikeuksia kirjoittaa lääkereseptejä reilun vuoden mittaisen lisäkoulutuksen jälkeen. Tämän toivotaan johtavan siihen, että lääkäreiden aikaa vapautuu vaativien potilaiden tutkimiseen ja hoitoon. Reseptinkirjoitusoikeuden saaneita sairaanhoitajia työskentelee sekä terveysasemilla että yleislääketieteen päivystyksissä.

Kouvolassa otetaan tässä uudistuksessa vasta ensimmäisiä askelia. Kaupungin ensimmäinen reseptihoitaja Marianna Myrttinen suoritti tutkinnon maaliskuussa, mutta toistaiseksi hän vielä odottaa Valviran myöntämää reseptinkirjoitusoikeutta. Myrttinen työskentelee osa-aikaisena Poksin päivystysvastaanotossa. Hänen lisäkseen kolme muuta hoitajaa on tällä hetkellä koulutuksessa. Heistä yksi on myös päivystyksessä ja kaksi muuta terveysasemien vastaanotoilla.

Reseptihoitajaksi voi opiskella työn ohessa, ja Kouvolassa kaupunki maksaa opinnot. Marianna Myrttinen sanoo, että opinnot ovat vaativat ja vievät aikaa. Hänelle opiskelu sopi hyvin, sillä pienten lasten äitinä hän teki puolikasta työaikaa jo ennen opiskelun aloittamista.

Suunnitelmissa on palata kokoaikaiseksi jossain vaiheessa. Vielä hän ei sopinut työnantajan kanssa siitä, missä tehtävässä hän jatkossa työskentelee.

Opintoihin Lahden ammattikorkeakoulussa kuului muun muassa potilaiden kliinistä tutkimista, käypä hoito -suositusten opettelua sekä farmakologiaa saman verran kuin lääketieteen opiskelijat suorittavat.

Reseptihoitajan oikeus määrätä lääkkeitä on kuitenkin tarkoin rajattu. Päivystyksessä reseptihoitaja voi määrätä hoidon vain kolmeen yleiseen tulehdussairauteen: silmätulehdukseen, angiinaan ja terveiden naisten virtsatieinfektioon. Kahdessa jälkimmäisessä tapauksessa vain yli 12-vuotiaille.

Päivystyksessä heillä on lisäksi oikeus pintapuudutusaineen määräämiseen ja itsehoitovalmisteiden määräämiseen valmisteyhteenvedon mukaisesti.

Terveysasemilla oikeudet ovat Marianna Myrttisen mukaan laajemmat. Terveysasemilla jatkettavia lääkityksiä ovat tietyt lääkkeet verenpainetaudin hoitoon, diabetes 2:een muutama lääke, krooniseen eteisvärinään käytettävä varfariinihoito, kolesterolilääkkeistä statiinit, astmaa hoitavat inhaloitavat kortisonit ja lyhytvaikutteiset avaavat lääkkeet. Reseptihoitaja voi myös määrätä hormonaaliset ehkäisyvalmisteet alle 35-vuotiaille ja jatkaa perusvoiteiden reseptiä.

Myös rokotteet influenssaan, vesirokkoon sekä a- ja b- hepatiittiin ovat reseptihoitajien oikeuksien rajojen sisällä.

Yli 20 vuotta sairaanhoitajan työtä tehnyt Myrttinen on sitä mieltä, että koulutus oli mielenkiintoinen ja reseptien kirjoittaminen tuo mielekästä lisää työnkuvaan. Hän suosittelee koulutukseen lähtemistä.

Hoitajille on muillakin tavoin siirretty aiemmin vain lääkäreille kuuluneita tehtäviä. Esimerkiksi verenpainetta, diabetestä tai reumaa sairastavien vuositarkastuksia ovat hoitajat tehneet joka toinen vuosi, mikäli hoitotasapaino on pysynyt hyvänä. Myös se, että lääkärit voivat kirjoittaa pitkäaikaissairauksien reseptejä kahdeksi vuodeksi, on vähentänyt lääkärissä käyntien määrää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.