Lumisade ja myrskyinen tuuli aiheuttavat lisähaasteita turvalliselle ilotulitteiden käytölle — Ammattilaiset jättävät ilotuliteruudit putkeen tuulen nopeuden ylittäessä 14 metriä sekunnissa

Kimmo Seppälä, Kimmo Seppälä

Ammattilaiset eivät ilotulita yli 14 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen aikana.
Ammattilaiset eivät ilotulita yli 14 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen aikana.

Kaakkois-Suomeen on uudenvuodenaatoksi ja -päiväksi luvattu voimakasta lumisadetta ja navakkaa tuulta.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan laaja matalapaine lumisateineen saapuu Suomeen lännestä uudenvuodenaattona, eli maanantaina 31.12. illalla. Sade-ennusteen mukaan lumisadealue pyyhkii Kaakkois-Suomen yli viimeistään kello 23 maissa. Yötä kohti sade muuttuu etelässä räntä- ja vesisateeksi.

Itäisellä Suomenlahdella on voimassa kovan tuulen varoitus. Etelän ja lounaan välistä tuulta on illasta alkaen 18 metriä sekunnissa.

Voimassaolevat varoitukset voit tarkistaa täältä.

Kymenlaakson Sähköverkko Oy kertoo varautuvansa sähkönjakelun häiriöihin. Yhtiö muistuttaa, ettei sähkölinjoille kaatuneihin puihin pidä itse koskea. Sähkönjakelun tilanne löytyy yhtiön verkkosivuilta.

Turvallisinta tulittaa aukealla paikalla

Voimakas tuuli ja lumisade aiheuttavat haasteita ilotulitteiden turvalliselle käytölle. 

Pelastuslaitos muistuttaa, että tulitteiden käyttöpaikka tulee valita huolellisesti niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muulle omaisuudelle.

Jos tulitteita ampuu, se pitää tehdä vaaraa ja häiriötä aiheuttamatta. Eläimiä ei saa turhaan pelotella.

Ilotulitteita ampuessa pelastuslaitos kehottaa ottamaan tuulen suunnan ja voimakkuuden huomioon. Turvallisimpia paikkoja tulittaa ovat esimerkiksi järvien rannat, kenttäalueet sekä muut aukeiden reunamat. Niillä tulitteet voi suunnata turvallisesti tyhjään paikkaan.

Noudata ammattilaisten sääntöjä, kehottaa Ilotulitustaiteen Edistämisyhteisö

Ammattitulituksille on niin Suomessa kuin kansainvälisestikin olemassa tuulirajat. Jos tuulen nopeus ylittää 14 metriä sekunnissa, tulittamisen ei katsota olevan turvallista. Ilotulitustaiteen Edistämisyhteisö kannustaa kuluttajia noudattamaan ammattilaisille säädettyä rajaa.

Kun ilotulitteita ammutaan tuulessa, tulitteet liikkuvat sivuttain tuulen mukana. Koska tulitteen sytyttämisestä sen loppuun palamiseen kuluu useita sekunteja, palava aines ehtii liikkua tuulen mukana. Ammattilaiset kompensoivat tätä kallistamalla ampumatelineitä, mutta sillekin on rajansa, yhdistys muistuttaa tiedotteessa. 

Turvallisin tapa tulittaa on lukea käyttöohjeet, käyttää suojalaseja, huomioida turvaetäisyydet ja ampua aukealla paikalla. Padat tulee aina tukea.

Luetuimmat