Kymsote lykkäsi päätöstä yt-neuvotteluiden aloituksesta toukokuun puoliväliin — Niiranen: Päätös tarkoittaa, että Kymsote tekee tänä vuonna alijäämäisen tuloksen

Kymsoten hallitus haluaa, että ennen yt-päätöstä yhtymävaltuusto käy läpi tulevaisuuden palveluverkkoa. Jos yt-neuvottelut päätetään aloittaa, ne osuvat keskelle kesää.

Katja Juurikko

Kymsoten hallitus ei hyväksynyt toimitusjohtaja Annikki Niirasen alkuperäistä esitystä kuntayhtymän yt-neuvotteluiden aloituksesta.
Kymsoten hallitus ei hyväksynyt toimitusjohtaja Annikki Niirasen alkuperäistä esitystä kuntayhtymän yt-neuvotteluiden aloituksesta.

Päätös Kymsoten yhteistoimintaneuvottelujen aloituksesta lykkääntyy. Kymsoten hallitus päätti perjantaina, että hallitus käsittelee yt-neuvottelujen aloitusta vasta 17. toukokuuta sen jälkeen, kun Kymsoten yhtymävaltuusto on pitänyt valtuustoseminaarin.

Käytännössä yt-neuvotteluja käydään keskellä kesää, jos hallitus päättää ne aloittaa. Tämä tietää myös säästöjen myöhentymistä.

— Pidän todennäköisenä, että teemme tänä vuonna alijäämäisen tuloksen. Yt-neuvotteluiden toimenpiteet eivät millään ehdi vaikuttaa tänä vuonna, toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoi heti hallituksen kokouksen jälkeen.

Niiranen esitti neuvotteluja henkilöstön edustajien kanssa, jotta osapuolet voivat sopia talouden tasapainottamiskeinoista ja siitä, pitääkö toimintaa organisoida uudelleen.

Kuntayhtymän jäsenkunnat ovat asettaneet Kymsotelle tavoitteen, että sen pitää tehostaa ja tasapainottaa talouttaan 4,6 miljoonalla eurolla tänä vuonna.

Lisäksi Kymsote arvioi itse, että toiminnan turvaamiseksi taloutta pitää sopeuttaa noin 25 miljoonalla eurolla vuosina 2019—2020.

Lääkärit, asiakastyötä tekevät sosiaalityöntekijät ja vakituiset hoitajat rajattu pois

Niiranen rajasi esityksessään yt-neuvottelujen ulkopuolelle vaikeasti rekrytoitavan henkilöstön eli lääkärit ja asiakastyötä tekevät sosiaalityöntekijät. Lisäksi neuvotteluissa toiminnot pyritään järjestämään siten, että vähennystarpeita ei kohdennettaisi vakinaisessa palvelussuhteessa olevaan, välitöntä asiakastyötä tekevään hoitohenkilöstöön.

Kymsoten hallituksen puheenjohtaja Seppo Rintamo sanoo, että mahdollisesti alkavissa yt-neuvotteluissa käydään hyvin kriittisesti läpi tukipalveluja, kiinteistöihin liittyviä palveluja ja ostopalveluja.

— Meidän sopimuskantamme on aika iso. Kartoitamme kaikki kustannukset: kiinteistöt, palveluverkot ynnä muut. Isossa uudessa organisaatiossa on päällekkäisyyttä.

Rintamo huomauttaa, että henkilöstökulujen osuus kuntayhtymän kaikista kustannuksista on 43 prosenttia.

— Kahdelle vuodelle ajoitettu 25 miljoonan euron säästötavoite on vain 3,5 prosenttia Kymsoten 708 miljoonan euron toimintakuluista. Näin suhteutettuna se ei tunnu niin isolta.

Maaliskuun lopussa henkilöstöä oli kaikkiaan 6 639, joista vakinaisia oli 5 279.

Hallituksen jäsen: Haluamme, että valtuutetutkin ovat selvillä asioista

Kymsoten hallituksen kouvolalainen jäsen Pirjo Matikainen (kesk.) sanoo, että hallitus keskusteli asiasta pitkään.

— Palveluverkkoasia on tärkeä, ja sitä käsitellään valtuustoseminaarissa. Haluamme, että valtuutetutkin ovat selvillä asioista.

Niirasen mukaan toukokuun valtuustoseminaarin aiheena on Kymsoten alkuvuoden toiminta ja talous sekä palvelujen saatavuus- ja saavutettavuus -selvityksen tulokset.

Yhtymävaltuuston pitää käsitellä palveluverkon ratkaisuehdotusta kesäkuussa, jotta verkon mahdolliset muutokset ehtivät vaikuttaa kuntayhtymän vuoden 2020 talousarvioon.

Juttua on päivitetty 26.4. kello 12.25: Muokattu tekstiä ja lisätty Pirjo Matikaisen haastattelu.

Kello 14.34 lisätty yt-neuvottelujen ulkopuolelle toimitusjohtajan esityksessä rajattu henkilöstö ja Kymsoten hallituksen puheenjohtajan Seppo Rintamon osuus.