Kouvolassa ei uusia koronatartuntoja kuukauteen – Kymsotesta muistutetaan, ettei pandemia ole ohi

Kymenlaaksossa on jatkuvasti ollut henkilöitä tarkkailussa virusaltistuksen vuoksi.

Katja Juurikko

Kari Kristerin mukaan Kymenlaaksossa ei tarvitse panikoida tai eristäytyä, mutta turvavälit pitää edelleen muistaa. Kuva vuodelta 2017.
Kari Kristerin mukaan Kymenlaaksossa ei tarvitse panikoida tai eristäytyä, mutta turvavälit pitää edelleen muistaa. Kuva vuodelta 2017.

Kymenlaaksossa varmistui koronavirustartunta viimeksi 4. heinäkuuta eli lähes kaksi viikkoa sitten. Kouvolassa tartuntoja ei ole todettu kesäkuun puolivälin jälkeen. Kukaan ei ole sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi.

Sote-kuntayhtymä Kymsoten alueella on tutkittu noin 4 700 näytettä ja varmistettu 49 koronavirustartuntaa. THL:n tietojen mukaan tartuntoja on ollut Kouvolassa 24, Kotkassa 16 ja Haminassa 5. Koko maassa tartuntoja oli keskiviikkoon puoleen päivään mennessä varmistettu 7 293. Uusien tartuntojen määrä on ollut laskussa useiden viikkojen ajan.

Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri muistuttaa, ettei pandemia ole ohi. Vaikka Kymenlaaksossa ei ole ollut uusia tartuntoja, virukselle altistuneita henkilöitä on ollut tarkkailussa läpi kevään ja kesän.

– Maailmanlaajuisesti tartuntojen määrä kasvaa yhä enemmän päivittäin. Viikko tai pari sitten Suomessa todettiin kymmenkunta tartuntaa henkilöillä, jotka olivat olleet työtehtävissä ulkomailla. Koska liikkumista yhä lisätään, hyvin varovaisesti tässä saa olla.

Yhteiskunnan rajoitusten vähittäinen lieventäminen ei ole Kymsotessa näkynyt altistuneiden määrän lisääntymisenä. Kristerin mukaan heitä on nyt "yhden käden sormilla laskettava määrä".

Hän ennakoi, että syksyn lähestyessä tartuntojen määrä todennäköisemmin lisääntyy kuin hiljenee.

– Kun ihmiset kokoontuvat yhä enemmän yhteen, altistuneita tulee yhä enemmän, ja väistämättä joku silloin sairastuukin. Paikallisten tautiryvästen mahdollisuus kasvaa.

Kymsotessa on tartuntojen vähentyessä voitu purkaa valmiuden vuoksi asetettuja rajoituksia. Hengitystieoireista kärsivät pidetään edelleen päivystyksessä erillään muista.

– Nyt näyttää olevan kesäflunssaa, mikä tuo päivystykseen oireista kärsiviä ja lisää näytteiden ottoa, Kristeri sanoo.

Hän toteaa, ettei Kymenlaaksossa ole aihetta paniikkiin tai eristäytymiseen.

– Ei asian suhteen silti kannata välinpitämätönkään olla. Turvavälit ja hygienia on syytä muistaa.

Luetuimmat