Kouvolan nykyiset koulut toimivat vielä jopa kymmenen vuotta kiinteistöjen kunnosta riippuen — 20 peruskoulun verkko vaati valtuustossa neljä äänestystä

Kouvolan kaupunginvaltuusto keskusteli pitkään siitä, onko tuleva perusopetuksen kouluverkko tasapuolinen. Valtuuston päätös näkyy jo ensi vuoden talousarviossa.

Jussi Lopperi

Kokoomuksen Ville Kauniston esitys 18 peruskoulun mallista hävisi viimeisessä äänestyksessä Kouvolan kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana.
Kokoomuksen Ville Kauniston esitys 18 peruskoulun mallista hävisi viimeisessä äänestyksessä Kouvolan kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana.

Kouvolassa on tulevaisuudessa 20 peruskoulua. Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti asiasta maanantai-iltana neljän tunnin ja neljän äänestysten päätteeksi.

Etelä-Kouvolaan tulee viisi koulua. Keskustaan, Kuusankoskelle ja Valkealaan tulee neljä koulua, Jaalaan yksi, samoin Elimäelle yhtenäiskoulu ja Korialle alakoulu.

Lasten ja nuorten palvelujen johtajan Ismo Korhosen mukaan kaupunki ottaa valtuuston päätöksen huomioon jo vuoden 2019 talousarviossa ja sen investointiosassa. Koulujen nykyistä yksityiskohtaisempi toteuttamisohjelma valmistuu ensi keväänä.

Korhosen mukaan Kouvola hyödyntää nykyisiä kouluja niiden kunnosta riippuen jopa kymmenen vuotta eli muutoksen toteuttamisen ajan.

20 koulun mallille tuki äänin 39—20

Valtuuston viimeisimmässä äänestyksessä olivat vastakkain kaupunginhallituksen esitys 20 koulusta ja Ville Kauniston (kok.) esitys viranhaltijoiden suosittamasta 18 koulun mallista. 20 koulun malli voitti äänin 39—20.

Edellinen äänestys Jorma Liukkosen (vas.) esittämästä 21 koulun mallista hävisi Kauniston esitykselle äänin 27—17. 14 äänesti tyhjää. Liukkosen esityksessä olisi säilytetty 20 koulun lisäksi Ummeljoen koulu.

Jari Käen (ps.) esitys 22 koulusta hävisi Kauniston esitykselle äänin 24—20. 15 äänesti tyhjää. Käki esitti, että 20 koulun lisäksi säilytettäisiin Pilkanmaan ja Vahteron koulut.

Äänestysjärjestys johtui siitä, että vastakkain asetetaan kauimpana toisistaan olevat esitykset ja viimeiseksi äänestetään kaupunginhallituksen pohjaesitystä vastaan, valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) perusteli.

Ensimmäinen äänestys käytiin Mika Bymanin (vas.) esityksestä, että kouluverkkoratkaisu lähetetään uudelleen valmisteluun. Bymanin esitys hävisi 55—3. Yksi äänesti tyhjää.

Etelä-Kouvolan ratkaisusta pitkä keskustelu

Ajallisesti pisimmän huomion kokouksessa vei Etelä-Kouvolan kouluverkkoratkaisu. Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Henna Hovi (sd.) muistutti, että koulut ovat aina yhteisöjensä keskuksia. Hän puolusti voimakkaasti Anjalan ja Tehtaanmäen koulujen säilyttämistä, samoin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) Anjalan koulua.

Jussi Lopperi

Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Henna Hovi (sd.) pahoitteli, että lautakunnan päätösesitys Kouvolan kouluverkosta on keskusteluissa tuomittu kyläpolitikoinniksi.
Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Henna Hovi (sd.) pahoitteli, että lautakunnan päätösesitys Kouvolan kouluverkosta on keskusteluissa tuomittu kyläpolitikoinniksi.

— Usein unohtuu, että koulu on aikuistenkin yhteisö, vanhempien ja kaikkien koulun käyttäjien yhteisö. Koulu vaikuttaa alueen indentiteettiin, Hovi sanoi.

Kuusankoskelainen Raimo Laine (sd.) huomautti, että esityksestä puuttuvat Pilkanmaan ja Hirvelän koulut. Hän sanoi silti olevansa sopusoinnussa 20 koulun mallin kanssa.

Kokoomuksen Ville Kaunisto piti ongelmallisena kysymystä, haluavatko valtuutetut kohdella koko Kouvolaa tasapuolisesti.

— Olemme ryhmässämme kaikki joutuneet tekemään valintoja, joista emme välttämättä ole pitäneet. Olemme luopumassa seinistä, mutta panostamme koulujen sisällä tapahtuvaan opetukseen.

Sari Hyytiäinen (vihr.) puolestaan sanoi, että reuna-alueiden kouluissa on nykyään pienet ryhmäkoot ja yhdysluokkia.

— Liikaa kouluja lapsimäärään nähden tuottaa ongelmia tukipalveluille. Terveydenhoitajat, kuraattorit ja koulupsykologit joutuvat kiertämään useissa koulussa eivätkä ole saatavilla päivittäin tietyssä koulussa. Haluamme kaikille laadukkaat palvelut.

Erityisopetukseen ja kiinteistöjen kunnon ylläpitoon huomiota

Sitoutumattomien Matti Norppa muistutti, että kouluihin tarvitaan paljon erityisopettajia, joilla on aikaa tukea tarvitseville oppilaille. Samalla linjalla oli Arto Sahamies (kd.).

— Jokaiselle peruskoululaiselle on tärkeää turvata tarvittaessa riittävä ja tasapuolinen psykososiaalisten palveluiden saatavuus.

Myös Päivi Kossila (sd.) sanoi jakavansa Norpan esiin nostaman huolen siitä, oliko Kouvolan järkevää integroida erityisen tuen oppilaita tavallisille luokille.

Sakari Smeds (kd.) teki valtuuston hyväksymän toimenpidealoitteen. Sen mukaan tilahallinnon pitää tarkastella toimintansa ja resurssinsa, jotta kouluissa olisi talonmieshengessä aidosti henkilö vastuussa kiinteistön kunnosta.

Yhtenäiskoulu jatkaa Elimäellä

Matti Lindholm (kok.) puolusti useassa puheenvuorossa yhtenäiskoulun perustamista Korialle Elimäen sijaan ja sai tukea esimerkiksi vihreiltä ja vasemmistoliitolta.

— Valtuutetuilla on eri tiedot kuin tavallisilla kuntalaisilla. Faktat puhuvat Korian yhtenäiskoulun puolesta. Rakennetaanko uusi koulu Elimäelle, jossa ikäluokkaennuste on 20 oppilasta vai Korialle, jossa on jopa 70 oppilaan ikäluokka? Lindholm kysyi.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti Juha Huhtalan toimenpidealoitteen, että perheillä on vapaus valita aiempaa paremmin luontainen koulunkäyntialue. Huhtalan mukaan tämä antaa esimerkiksi Korialla ja Jokelassa asuville mahdollisuuden hakeutua keskustan kouluihin.

Kimmo Jokiranta (kesk.) puolusti Elimäen yhtenäiskoulua.

— Yläkoulu on jo valmiiksi siellä. Kun kaikki liikkuvat vähän, kenenkään ei tarvitse liikkua paljon.

Suur-Kouvolan sitoutumattomien Jouni Suninen kyseenalaisti koulujen keskittämistä syntyvät säästöt.

— Kiinteistömenoissa väitetty säästö on 1,6 miljoonaa euroa. Sekään summa ei ole uskottava. Tietty oppilasmäärä vaatii tietyn määrän neliöitä.

Valtuusto: Uusien koulujen toteuttaminen aloitetaan Valkealasta

Valtuusto hyväksyi myös kaupunginhallituksen sekä lasten ja nuorten lautakunnan perustelut ja huomiot 20 koulun jatkovalmisteluun.

Päätöksen jälkeen viranhaltijat alkavat valmistella kouluverkkoratkaisun toteuttamisohjelmaa kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyyn. Valtuuston tahdoksi tuli, että uusien koulujen toteuttaminen aloitetaan vuonna 2019 ensin Valkealan, sitten Anjalan ja kolmanneksi Sarkolan koulusta.

Jussi Lopperi

Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi 20 peruskoulun mallin äänin 39–20. Verkon toteuttamisohjelman valmistelu alkaa pian.
Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi 20 peruskoulun mallin äänin 39–20. Verkon toteuttamisohjelman valmistelu alkaa pian.

Valtuusto halusi, että Kuusankoskella selvitetään Tähteen Carea-koulun sijoittuminen tai jatko. Kymintehtaan koululla olisi tässä vaiheessa kaksi rakennusta: Kymintehtaan ja Pilkan koulut, mutta yhteinen hallinnointi.

Valkealan uuteen koulurakennukseen valtuusto haluaa perhekeskuksen. Keskustan alueella tahtona on erikoisluokkatoiminnan jatkuminen ja se, ettei yli 800 oppilaan kouluja muodostu.

Myllykoski—Inkeroinen-alueella valtuusto haluaa Anjalan koulun ja Nuorisokeskus Anjalan yhteistyöhön muun muassa Greencare-ympäristökasvatuksessa. Valtuuston keskustelussa muun muassa Sinikka Rouvari (kok.) epäili tämän onnistumista, koska hänen mukaansa Nuorisokeskus Anjala on jo täystyöllistetty.

Lisäksi valtuusto vaatii Tehtaanmäen jatkokäytön selvittämistä Aalto-säätiön kanssa ennen koulun mahdollista lakkauttamista ja Inkeroisten yhtenäiskoulun tilaselvitystä siltä osin, mahtuvatko Tehtaanmäen oppilaat myöhemmin sinne.

Myös Myllykosken yhtenäiskoulun sijainti ja koko pitäisi selvittää ja se, mahtuvatko Ummeljoen ja Viialan koulujen toiminnot Myllykoskelle Sarkolan alakoulun valmistuttua. Lasten ja nuorten palvelujen johtajan Ismo Korhosen mukaan Viialassa käy nykyään paljon keskustan alueen erityisopetuksessa. Jatkossa keskustan alueen lasten erityisopetus voi järjestyä Sarkolassa, Korhonen sanoi.

Elimäellä kaupunginhallitus haluaa selvittää yhteiskoulun yhteistyön lisäämistä naapurikuntien kanssa esimerkiksi markkinoinnin avulla.

Nämä Kouvolan koulut säilyvät

Myllykoski-Inkeroinen

Anjalan, Sippolan ja Tehtaanmäen alakoulut, Inkeroisten ja Myllykosken yhtenäiskoulut.

Koria-Elimäki
Korian alakoulu ja Elimäen yhtenäiskoulu (vuosiluokat 1—9.).

Keskusta
Mansikkamäen ja Sarkolan alakoulut, Eskolanmäen ja keskustan yhtenäiskoulut.

Kuusankoski—Jaala
Jaalan alakoulu. Keskustan, Kymintehtaan ja Voikkaan alakoulut sekä Kuusankosken yläkoulu.

Valkeala
Jokela—Niinistön ja Pohjois-Valkealan alakoulut, Utti—Kaipiainen-koulu sekä Valkealan yhtenäiskoulu.