Suorittajaäiti tajusi uupumuksensa vasta parkuessaan huutoitkua

Linda Manner

Iisalmessa asuva Hanna Lehtonen käy Lappeenrannassa appivanhempiensa luona, ja vierailut tarjoavat tervetullutta lepoa. Kun lapset ovat hyvässä hoidossa, Lehtonen käy lenkillä ja miehensä kanssa kaupungin riennoissa.
Iisalmessa asuva Hanna Lehtonen käy Lappeenrannassa appivanhempiensa luona, ja vierailut tarjoavat tervetullutta lepoa. Kun lapset ovat hyvässä hoidossa, Lehtonen käy lenkillä ja miehensä kanssa kaupungin riennoissa.

Hanna Lehtonen ajautui unettomuuteen ja uupumukseen lastensa syntymän jälkeen.

Hän alkoi väsyä esikoisensa synnyttyä yhdeksän vuotta sitten. Vaikka lapsi voi hyvin, Lehtonen oli jatkuvassa hälytystilassa. Kun vauva nukkui öisin, äiti valvoi unettomana.

Päivisin Lehtosella oli hirvittävä olo: päätä särki, oksetti ja tärisytti.

— Googlettelin, että mitä tämä alavireisyys on. Ajattelin, että vaivat liittyvät vauva-aikaan, että tällaista tämä on, mistä puhutaan naistenlehdissä.

Lehtonen hoiti lapsen ulkoilut, leikkimiset, nukkumiset ja syömiset kellon tarkkuudella. Omat vapaahetkensä hän halusi käyttää tehokkaasti.

— Juoksin, hiihdin ja kävin kaiken maailman pumppipamppi-tunneilla.

Hän ajatteli, ettei voi olla väsynyt saatika masentunut, hänhän on päin vastoin tsemppari, positiivinen ja energinen ihminen.

— En kuunnellut kehon antamia viestejä ollenkaan, vaikka joka taho huusi unen tarpeesta.

Pienet asiat alkoivat saada hänet aivan pois tolaltaan. Kerran hän juoksi vessaan itkemään, kun lapselta kaatui mehulasi pöydässä.

— Sieltä vessasta soitin ystävälleni. Sanoin, että väsyttää niin, että päässä surisee, enkä voi edes ajatella.

Ystävä kuunteli toisessa päässä hiljaa ja kysyi, jaksaako Hanna neljä tuntia.

— Kaverini ajoi saman tien Lappeenrannasta luokseni Helsinkiin.

Myöhemmin Lehtonen romahti äitinsä silmien edessä.

— Äiti kehotti minua ottamaan entisöitäväksi vanhan pöydän aitasta. Kun sain nostettua pöydän autoon, paiskasin takakontin kiinni niin lujaa, että takaikkuna sekä pöytä särkyivät. Lysähdin maahan parkumaan huutoitkua.

Nyt Lehtonen sanoo, että hän tarvitsi nuo pohjakosketukset. Ne saivat hänet myöntämään oman uupumuksensa ja hakemaan apua.

— Aiemmin en pyytänyt apua keneltäkään, en edes omalta mieheltä tai äidiltä. Ajattelin, että väsymys kuuluu vanhemmuuteen.

Sairauslomalle jäänti oli juuri uuden työn aloittaneelle naiselle vaikea paikka.

— Tunsin epäonnistuneeni. Pitääkö minun todellakin viedä lapset hoitoon, että voin olla losottaa yksin kotona? Mutta niin juuri minun piti tehdä. Jos en pidä huolta itsestäni, en jaksa hoitaa lapsiani.

Väsynyttä äitiä Lehtonen neuvoo avautumaan neuvolassa, josta ohjataan eteen päin avun piiriin. Hän on pohtinut, että väsymystä voitaisiin mitata neuvoloissa kaavakkeilla samaan tapaan kuin alkoholinkäyttöä ja masennusta.

Lehtonen on kirjoittanut kokemuksestaan kirjan Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen.

Kaisa Juntunen