Kouvola teki viime vuonna 27,7 miljoonaa miinusta – kaupunki julkistaa tilinpäätöksen tänään

Tilinpäätös: Koronapandemia tulee vaikuttamaan merkittävästi myös Kouvolan talouteen, kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Jussi Lopperi

Talousjohtaja Hellevi Kunnas (oikealla), kaupunginjohtaja Marita Toikka ja apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell kertoivat kaupungin talouden tasapainottamistoimista valtuuston talousseminaarissa viime lokakuussa.
Talousjohtaja Hellevi Kunnas (oikealla), kaupunginjohtaja Marita Toikka ja apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell kertoivat kaupungin talouden tasapainottamistoimista valtuuston talousseminaarissa viime lokakuussa.

Kouvolan viime vuoden tulos jää 27,7 miljoonaa euroa miinukselle. Alijäämän syntyyn ovat vaikuttaneet muun muassa raskas palveluverkkorakenne sekä sote-kustannusten nousu.

Kaupunginhallitus merkitsi vuoden 2019 tilinpäätöksen tiedoksi. Kouvolan kaupunki kertoo tilinpäätöksestä tänään tiistaina.

Alijäämä oli pienempi kuin vuoden 2019 muutetussa talousarviossa oli arvioitu. Tästä huolinatta vuoden 2019 alijäämäisen tuloksen jälkeen kaupungille muodostui taseeseen kertynyttä alijäämää 13,6 miljoonaa euroa. Alijäämä pitää pystyä kattamaan seuraavan neljän vuoden aikana.

Vuosikate on toista vuotta putkeen miinusmerkkinen ja on nyt -5,2 miljoonaa euroa.

Lainakanta on asukasta kohden laskettuna 3 806 euroa.

Vuosi 2019 oli Kouvolalle toinen huono vuosi peräkkäin. Vuosina 2018 ja 2019 verotulot romahtivat arvioiduista summista ja sote-menot kasvoivat arvioitua enemmän.

Taloutta on tasapainotettu usean vuoden ajan. Kaupunki jatkoi viime vuonna voimakkaasti säästöjen etsimistä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Lisäsäästöjä etsittiin niin henkilöstöstä, palveluista kuin omaisuudesta.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka ei odota tilanteen helpottuvan lähivuosinakaan.

– Talouden sopeuttamista ja säästöjen etsimistä pitää edelleen jatkaa kaikin mahdollisin tavoin. Kouvolan väestö vähenee ja samalla kaupunki myös ikääntyy. Lähtökohtana on, että rakenteita uudistetaan kuntalaisten parhaaksi ja palveluita kehittäen.

Maailmalla parhaillaan riehuva koronapandemia tulee vaikuttamaan merkittävästi myös Kouvolan talouteen.

– Koronatilanteen kehittymistä on vaikeaa ennakoida, mutta sen vaikutukset palveluihin ja toimintaan myös kuntatasolla tulevat varmasti olemaan mittavat ja pitkäaikaiset.