Karjalan prikaatin varusmiehet esiintyvät mauttomalla teloitusvideolla — oikeusupseeri: ”Älytöntä touhua. Aloitamme asiasta tutkinnan”

Kuvakaappaus videolta

Varusmiehet kaatuvat vuorotellen, kun ampuja laukaisee paukkupatruunan.
Varusmiehet kaatuvat vuorotellen, kun ampuja laukaisee paukkupatruunan.

Kouvolan Sanomat on saanut haltuunsa videon teloitusta leikkivistä varusmiehistä.

Yksi sotilas osoittaa rynnäkkökiväärillä seitsemää muuta ja ampuu jokaista vuorollaan paukkupatruunalla. Ampujasta noin 15—20 metrin päässä rivissä seisovat miehet kaatuvat maahan kuin osuman saaneina.

Videolla näkyy, että ampujan rynnäkkökiväärin piippuun on kiinnitetty sysäyksenvahvistin eli sysäri. Se rikkoo paukkupatruunan puisen luodin.

Kouvolan Sanomien tietojen mukaan video on kuvattu tänä kesänä ja sillä esiintyy Karjalan prikaatin varusmiehiä. Joukko-osaston oikeusupseeri Jouni Kautonen näki videon ensimmäistä kertaa tiistaina.

— Älytöntä touhua. Aloitamme asiasta tutkinnan. Selvitämme, missä ja milloin video on kuvattu. Tutkimme myös, ketkä sillä esiintyvät. Tällainen toiminta ei ole missään nimessä hyväksyttävää.

Paukkupatruunoilla kohti ammuttaessa varoetäisyys on 30 metriä, jos kohteella ei ole suojalaseja.

Puisesta patruunasta saattaa lentää silppua lyhyen matkan päähän. Myös sysäri voi lähteä irti, jos se on kiinnitetty huonosti.

— Varoetäisyys on tässä tapauksessa sivuseikka. Suurempi ongelma on tuollainen ammuskelu ylipäätään.

Kautosen mukaan jo videon lähtöasetelma on vääristynyt: sotilas leikkii teloittavansa henkilöitä, jotka eivät tee vastarintaa.

— Se rikkoo sodan oikeussääntöjä. Teloitustilanteen lavastaminen on muutenkin väärin ja vastoin yleisesti hyväksyttyjä tapoja. Palvelustehtäviin tarkoitettuja aseita ja ammuksia ei voi käyttää tuollaiseen ilveilyyn.

Oikeusupseeri Kautosen mukaan videolla nähty toiminta on erittäin harvinaista. Hänen tietoonsa ei ole tullut viime vuosina vastaavanlaisia tekoja Karjalan prikaatista.

Joukko-osaston tyypillisimmät sotilasrikostapaukset ovat pysyneet samoina vuosikymmeniä: lomilta palataan myöhässä, pieniä alkoholimääriä tuodaan kasarmille ja varusmiesesimiehelle haistatellaan.

Varusmiesten toimintaa valvoo harjoituksissa ja leireillä kantahenkilökuntaan kuuluva kouluttaja. Aina kouluttaja ei kuitenkaan ole paikalla.

— Meidän täytyy lähteä siitä, että koulutamme aikuisia ihmisiä. Valvontaa on, mutta varusmiehiin on voitava luottaa, Kautonen sanoo.

Vielä ei tiedetä, millä rikosnimikkeellä tapausta aletaan tutkia. Tutkinnan aikana selviää, käsitelläänkö juttu Puolustusvoimien sisäisesti vai siirretäänkö juttu syyttäjälle. Vakavimmat sotilasrikokset käsitellään käräjäoikeudessa.

Aapo Mentula

Aapo Mentula

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.