Inkeroisten turvapaikanhakijat ovat raivoissaan ruuan ja terveydenhoidon laadusta — vastaanottokeskuksen ylläpitäjä tyrmää väitteet

Lukas Pearsall

Noin parikymmentä Inkeroisten vastaanottokeskuksen asukasta on osoittanut mieltään kahden päivän ajan.
Noin parikymmentä Inkeroisten vastaanottokeskuksen asukasta on osoittanut mieltään kahden päivän ajan.

Osa Inkeroisten vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoista on osoittanut kaksi päivää mieltään entisen Hotelli Kantrin edustalla.

Yksi valituksen aiheista koskee vastaanottokeskuksessa tarjottavaa ruokaa.

— Meistä ruoka ei ole hyvää. Usein tarjotaan monen päivän ajan samaa ruokaa uudelleen lämmitettynä. Joissain tuotteissa on viimeinen käyttöpäivä umpeutunut, syyrialainen Dhia Aldaly sanoo.

Vastaanottokeskusta ylläpitävän Hoivapalvelu Metsätähti Oy:n toiminnasta vastaava johtaja Markku Pikkarainen kumoaa väitteen.

— Vastaanottokeskuksessa tarjottavan ruoan laadussa emme tingi missään tilanteessa. Ruoka on tehty laadukkaista raaka-aineista ja se on terveellistä.

Turvapaikanhakijat eivät myöskään ymmärrä, miksi he eivät voi viedä ruokaansa huoneisiinsa ja syödä siellä.

— Pienet lapset eivät aina suostu syömään ruokailutilassa, ja haluaisimme syöttää heidät omassa huoneessamme. Se on kuitenkin kiellettyä, afganistanilainen Mohammad Ashraf kertoo.

Pikkaraisen mukaan sääntöön on perustelut.

— Olemme rajanneet ruokailun sille tarkoitettuun ruokailutilaan. Tähän syynä ovat hygieniasyyt sekä tavoitteemme tarjota asukkaillemme sosiaalisia tilanteita, hän sanoo.

Toinen epäkohta vastaanottokeskuksen toimintaan kyllästyneiden turvapaikanhakijoiden mielestä on terveydenhoidon järjestäminen. He eivät mielestään saa riittävää hoitoa tarpeeksi nopeasti itselleen ja lapsilleen.

Mohammad Ashrafin mukaan sairaanhoitaja on paikalla vain muutamana päivänä viikossa, ja silloinkin hän hoitaa myös muita tehtäviä.

Markku Pikkarainen kumoaa tämänkin väitteen.

— Asukkaidemme terveys ja hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeää. Tarjoamme kaikille asukkaillemme tasavertaisesti maahanmuuttoviraston ohjeistuksien mukaisen perusterveydenhuollon. Vastaanottokeskuksen sairaanhoitajamme on paikalla viitenä päivänä viikossa. Olemme myös parhaillaan rekrytoimassa toista sairaanhoitajaa Inkeroisten vastaanottokeskukseen.

Mielenilmaukseen on osallistunut parikymmentä henkeä. Vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 113 turvapaikanhakijaa.

Torstaina mielenilmaus kesti kuusi tuntia. Asukkaat kertovat olleensa syömättä kaksipäiväisen mielenilmauksen ajan ja jatkavansa tarvittaessa protestiaan, kunnes heitä kuullaan.

He kertovat, että vastaanottokeskusta pyörittävän Hoivapalvelu Metsätähti Oy:n edustaja on luvannut tulla keskustelemaan tilanteesta perjantaina kello kymmenen.

Mielenilmauksesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.