Tyhjillään olevaan Anjalakotiin tulee lastensuojelun yksikkö — kouvolalaisyritys kaksinkertaistaa liiketoimintansa

Lukas Pearsall

Saviston koti oy:n hallintojohtaja Teemu Koskinen (vasemmalla), yksikköjohtaja Tiina Lotti, palvelujohtaja Samuli Juutilainen ja toiminnanjohtaja Mikko Rantalainen kävivät perjantaina katsomassa Anjalakodin tiloja.
Saviston koti oy:n hallintojohtaja Teemu Koskinen (vasemmalla), yksikköjohtaja Tiina Lotti, palvelujohtaja Samuli Juutilainen ja toiminnanjohtaja Mikko Rantalainen kävivät perjantaina katsomassa Anjalakodin tiloja.

Päihdeongelmaisten nuorten kuntouttavaan hoitoon keskittyvä kouvolalaisyritys Saviston koti oy kaksinkertaistaa toimintansa tämän vuoden aikana. Syksyllä yritys avaa toimintayksikön entisen Anjalakodin ja läheisen Tuulenpesän tiloihin. Ennestään yrityksellä on toimintayksiköt Valkealassa ja Elimäellä.

Anjalaan tulee paikat 28 asiakkaalle. Uusia työntekijöitä palkataan 40, jolloin koko henkilöstömäärä kasvaa noin 80:een. Rekrytointi on jo käynnissä.

Toiminta alkaa Anjalassa osasto kerrallaan kunhan tiloihin tarvittavat remontit valmistuvat.

Saviston koti oy on vuonna 2001 perustettu yksityinen lastensuojelulaitos. Se keskittyy päihdeongelmaisten huostaanotettujen nuorten kuntouttavaan hoitoon. Asiakkaat ovat 13—18-vuotiaita ja kotoisin eri puolilta Suomea.

Suurin osa tulee pääkaupunkiseudulta. Kaikilla on jonkinlainen päihdetausta.

— Yrityksen päihdehoitopalvelulle on aika iso tarve. Meille tulee päihteitä käyttävistä nuorista jäävuoren huippu. Täällä näkyy nuorten päihteiden käytön karuin puoli, sanoo hallintojohtaja Teemu Koskinen.

Nykyisin yrityksellä on toimintayksiköt Valkealan Savistossa ja Elimäen Raussilassa, jossa se osti itselleen viime syksynä Kuntoutumiskoti Raussilan Risteys Oy:n liiketoiminnan.

— Silloin kaksinkertaistimme hoitopaikat ja liiketoiminnan, mutta se ei riittänyt. Meillä oli nyt liikentoiminnan laajentamista varten vaihtoehtona ostaa kiinteistö Kouvolan alueelta tai rakentaa uusi. Yksi vaihtoehto oli myös vuokratilojen hankkiminen.

Anjalassa yritys on kaupungin vuokralaisena.

Anjalaan rekrytoitavista noin 40 työntekijästä mahdollisimman suuri osa pyritään palkkaamaan Kouvolan seudulta, mutta haku on päällä koko maassa.

— Hoitoala Kouvolassa on hyvin työllistetty ala, Koskinen perustelee.

Henkilöstöstä puolelta vaaditaan alempi tai ylempi soveltuva korkeakoulututkinto ja puolelta toisen asteen koulutus. Haussa on monenlaisia työntekijöitä nuoriso-ohjaajista lähtien. Haku painottuu kuitenkin päihdehoitotyön, terveydenhoidon, sosiaalialan ja mielenterveystyön ammattilaisiin.

Neliaskelinen ohjelma

Saviston koti oy:ssä noudatetaan yrityksen itse kehittämää neliaskelista hoito-ohjelmaa.

Ensimmäinen askel on vieroitus ja arviointi, toinen on akuuttivaiheen jälkeisen päihdeongelman hoito, kolmantena kuntoutuminen ja päihteetön arki ja viimeisenä kotiutuminen ja itsenäistyminen. Tarvittaessa jälkihuolto jatkuu 21-vuotiaaksi saakka.

Askelilla luodaan välitavoitteita hoidolle. Etenkin nuorten päihdehoidossa lyhyen aikavälin tavoitteet ovat tärkeitä, sanoo hallintojohtaja Teemu Koskinen.

Lähtökontainen tavoite on, että nuori voisi palata hoidon jälkeen mahdollisimman nopeasti perheensä luokse, joten perheen ja muun lähiverkoston kanssa tehtävä työ on tärkeässä osassa hoidon aikana. Samoin mielenterveystyö.

Sijoitukset kestävät keskimäärin noin vuoden. Tavoitteena on lyhentää hoitoaikaa, jotta nuoret pääsisivät mahdollisimman nopeasti laitoksesta pois.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.