ELY-keskuksen johtaja: Mäntyharjun säiliövaunuonnettomuus on ympäristökatastrofi lähimmille vesialueille

Etelä-Savon ELY-keskus on käynyt onnettomuuspaikalla toteamassa tilanteen ja ensimmäiset näytteet lähialueen vesistä, muun muassa Kärmelammesta ja Pajulammesta otetaan sunnuntaina.

Onnettomuusturvakeskus

Yksi säiliövaunuista suistui raireelta ja siihen tuli repeämä.
Yksi säiliövaunuista suistui raireelta ja siihen tuli repeämä.

Mäntyharjussa lauantaina tapahtunut vaarallisen aineen onnettomuus on ympäristökatastrofi lähialueen lammille, arvioi Etelä-Savon ELY-keskuksen johtaja Pekka Häkkinen.

ELY-keskus on käynyt onnettomuuspaikalla toteamassa tilanteen ja ensimmäiset näytteet lähialueen vesistä, muun muassa Kärmelammesta ja Pajulammesta otetaan sunnuntaina. Näytteiden tulokset valmistuvat ensi viikon aikana.

Mäntyharjun ja Kouvolan välissä sijaitsevalla Kinnin asemapaikalla seisonnassa ollut 40 säiliövaunun letka lähti lauantaina liikkeelle ja törmäsi radan päätepuskimeen. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi arvelee, että maan kaltevuus olisi saanut vaunuletkan liikkumaan.

Törmäyksessä päätepuskin hajosi, yksi vaunu suistui osittain kiskoilta ja siihen tuli repeämä. Pelastuslaitos sai lauantaina illalla vuodon paikattua ja raivaustyöt jatkuvat edelleen. Säiliöstä vuotanut metyyli-tert-butyylieetteriä (MTBE) on erittäin herkästi syttyvää, ja siksi pääsy paikalle on estetty. Liikennevirasto tiedotti aikaisemmin, että junaliikenne on poikki onnettomuuspaikalta koko sunnuntain. 

Kalakuolemia tapahtuu

Repeämästä vuoti Häkkisen arvion mukaan maahan noin 35 000 litraa metyyli-tert-butyylieetteriä, joka liukenee veteen erittäin helposti. Pelastuslaitoksen arvio maahan valuneesta aineesta oli 50 000 litraa.

Aine leviää metsäojien kautta lähivesiin. Kärmelampi ja Pajulampi ovat Häkkisen mukaan lammet, joissa myrkkypitoisuudet ovat todennäköisesti todella kovat. Niistä on onnettomuuspaikalle noin kilometri matkaa.

Varsinaista asutusta alueella ei ole, mutta Pajulammen rannalla sijaitsee kaksi kesämökkiä, joiden omistajille on ilmoitettu asiasta. Alue ei ole pohjavesialuetta eli onnettomuus ei vaikuta Mäntyharjun alueen juomaveteen.

Emme vielä tarkkaan tiedä, miten aine laimenee. Paikalla on vielä täysi talvi ja aine ei pääse haihtumaan pois. — Pekka Häkkinen

Sen sijaan esimerkiksi kalat tulevat kärsimään onnettomuudesta.

— Vesieläimistön kuolemia tapahtuu, Häkkinen sanoo.

"Paljon on vielä tietämättä"

Aine leviää nyt metsäojissa veden mukana eteenpäin kohti myös Ojantauksenlampea ja Sarkavettä. Ojantauksenlammelle ja Sarkavedelle on onnettomuuspaikalta hieman pidempi matka ja myrkkypitoisuudet ehtivät todennäköisesti laimeta.

Sarkavesi on onnettomuuspaikan läheisyydessä sijaitsevista vesialueista isoin.

Häkkinen kuitenkin painottaa, että paljon on vielä tietämättä.

— Emme vielä tarkkaan tiedä, miten aine laimenee. Paikalla on vielä täysi talvi ja aine ei pääse haihtumaan pois.

Maahan joutunut METB haihtuu maan pinnasta ja erityisen nopeaa sen haihtuminen on kosteasta pintamaasta.