Suomessa asuva nigerialaisnainen on ihmiskaupan uhri — Teinitytön matka Italiaan paremman elämän toivossa olikin vuosien painajainen prostituoituna

Itohan Okundaye kertoo tarinansa, jotta voisi auttaa muita.

Suomessa pienen poikansa kanssa asuva Itohan Okundaye on kokenut kovia. Hänen tarinansa ei ole valitettavasti ainutlaatuinen, vastaavaa on joutunut kokemaan moni muukin nigerialaistyttö.
Suomessa pienen poikansa kanssa asuva Itohan Okundaye on kokenut kovia. Hänen tarinansa ei ole valitettavasti ainutlaatuinen, vastaavaa on joutunut kokemaan moni muukin nigerialaistyttö.

Itohan Okundaye oli 15-vuotias, kun kotimaan olot kävivät ylivoimaisiksi. Suurperheen tytär oli joutunut lopettamaan koulunkäynnin, eikä tulevaisuudella ollut tarjota mitään hyvää. Niinpä tuntemattoman naisen tarjous työpaikasta Euroopasta oli houkutteleva. Tyttö suostui ja maksoi päätöksestään kovan hinnan — vuosien piinan ihmiskaupan uhrina.
Okundaye asui lapsuutensa Etelä-Nigeriassa, Benin Cityssä. Perheen taloudellinen tilanne oli huono, joten lapsetkin joutuivat työskentelemään koulun ohella. Okundaye siivosi 12-vuotiaasta alkaen kaupungin toria iltaisin ja öisin, lisäksi hän teki erilaisia töitä naapurustossa.
— Perheemme oli moniavioinen, isälläni oli kuusi vaimoa. Äitini oli viides vaimo, pelkästään hänellä oli viisi lasta.
Vaikka Okundaye rakasti koulunkäyntiä, alkoi jatkuva yötyö vaatia veronsa. Myös taloudelliset huolet painoivat.
— Koulumaksujen kanssa oli ongelmia. Asian takia tuli paljon riitoja, joten koulu oli pakko lopettaa. Halusin antaa myös pienemmille sisaruksilleni mahdollisuuden koulunkäyntiin.

Matka Eurooppaan

Okundayella oli kuitenkin unelmia paremmasta elämästä. Opiskeluista ja oikeasta ammatista, esimerkiksi hoitotyön parissa. Samalla hän haaveili siitä, että voisi auttaa perhettään rahallisesti. Tuntemattoman naisen tarjous matkasta Eurooppaan osui sopivaan saumaan. Oli vuosi 2006.
— Halusin vaan pois. Arvelin, että työ olisi lastenhoitoa tai siivousta. Ymmärsin kyllä, että se saattaisi sisältää myös prostituutiota, mutta suostuin silti. Ajattelin, että teen sitä vain hetken ja pääsen sitä kautta toisenlaisen elämän alkuun.
Niinpä nuori nainen nousi koneeseen ja päätyi useamman välilaskun kautta Italiaan. Aluksi hän oli innoissaan, uusi maa tuntui olevan täynnä mahdollisuuksia. Hyvin pian paljastui totuus.
— Minulle kerrottiin, että olen velkaa 40 000 euroa matkan järjestelykuluista.
Samalla selvisi, että työ oli pelkkää prostituutiota. Okundayen unelmat murskautuivat, kun hän ymmärsi, että velan maksamiseen menisi vuosia.

Taistelu elämästä ja kuolemasta

Se oli todella rankkaa. Itkin jatkuvasti, en todellakaan ollut halunnut sellaista elämää.

Seuraavat vuodet olivat yhtä painajaista. 16-vuotta täyttänyt nigerialaistyttö joutui katuprostituoiduksi, elämä oli jatkuvaa taistelua elämästä ja kuolemasta. Asiakkaat käyttivät häikäilemättä hyväkseen kokematonta tyttöä, välillä häneltä vietiin rahat, toisinaan keikka päätyi pahoinpitelyyn.
— Se oli todella rankkaa. Itkin jatkuvasti, en todellakaan ollut halunnut sellaista elämää.
Velka lyheni todella hitaasti, sillä katutytön piti maksaa kaikesta. ”Madamelle” maksettiin majoituksesta, ruuasta ja työvaatteista. Katuja hallitsivat eri henkilöt, heille piti maksaa korvaus kadunpätkästä, jolla asiakkaita houkuteltiin.
— Itselleni jäi vain hyvin vähän rahaa. Yritin saada lähetettyä kotiin edes jotain.
Pian maahan saapumisensa jälkeen poliisi sai laittomasti maassa oleskelevan Okundayen kiinni ja vei hänet käännytyskeskukseen. Okundaye keksi kuitenkin itselleen väärän henkilöllisyyden ja sai oleskeluluvan. Sen jälkeen poliisi jätti hänet rauhaan, mutta velka oli yhä maksamatta.

Lähtö Italiasta

Työ laajeni kaduilta klubeille ja yksityisjuhliin. Madame seurasi häntä kaikkialle varmistaen, ettei nuori nainen päässyt karkaamaan. Kului viisi vuotta aina vuoteen 2011, ennen kuin koko summa oli korvattu. Senkin jälkeen meni vielä pitkään, ennen kuin Okundaye onnistui irtautumaan prostituutiosta. Kiristys ja perheen uhkailu aiheuttivat pelkoa, eikä uuden elämän aloittaminen ollut helppoa.
Käänne tapahtui vuonna 2013, kun Okundaye tapasi mukavan miehen ja tuli pian raskaaksi. Mies ei kuitenkaan ollut valmis isäksi.
— Minulle ehdotettiin, että hankkiutuisin lapsesta eroon. Sitä en kuitenkaan halunnut, päätin aloittaa kokonaan uuden elämän.
Niinpä Okundaye uskaltautui viimein hakemaan apua viranomaisilta ja ihmiskaupan vastaisilta järjestöiltä. He eivät kuitenkaan kyenneet auttamaan riittävästi.
Okundaye oli huolissaan syntymättömän lapsensa tulevaisuudesta. Ajatus lähdöstä Italiasta ei houkutellut, mutta paljastui pian ainoaksi vaihtoehdoksi. Selviteltyään mahdollisuuksiaan Okundaye sai kuulla Suomesta. Hänelle kerrottiin, että kyseessä on maa, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia. Niinpä hän matkusti Suomeen alkuvuodesta 2014.
— Poikani syntyi Helsingissä, noin kaksi kuukautta sen jälkeen kun saavuin maahan.

Kielteinen turvapaikkapäätös

Okundaye on asunut Suomesta siitä lähtien. Hänet on otettu Suomessa ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiakkaaksi, mutta päätös turvapaikasta oli silti kielteinen. Perusteena on Italiasta aiemmin saatu oleskelulupa.
— Asun tällä hetkellä Kristiinankaupungissa. Olen saanut käännytyspäätöksen Italiaan.
Tulevaisuus näyttää epävarmalta. Italiassa odottaa todennäköisesti paluu kadulle ja prostituoiduksi — tällä kertaa pienen lapsen kanssa.
Okundaye ei ole kuitenkaan antanut rankkojen kokemustensa lannistaa. Toivo paremmasta elämästä sytytti jälleen liekin lapsuuden unelmaan halusta auttaa toisia. Se on syy, miksi nainen haluaa kertoa tarinansa.

Apua Nigeriaan

Okundaye on Toisenlaisia tarinoita -kampanjan keulakuva. Hänen kertomuksensa ei ole valitettavasti ainutlaatuinen vaan pikemminkin tyypillinen: Tyttö, jolla ei ole toimeentulomahdollisuuksia kotimaassaan, lähtee tavoittelemaan parempaa elämää ja joutuu ihmiskaupan uhriksi.
Tiistaina käynnistyvällä kampanjalla tullaankin tukemaan FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n hanketta, jonka tarkoituksena on kehittää kestäviä toimeentulomahdollisuuksia nuorille naisille Nigeriassa.
— Pyrimme luomaan keskustelua ja tuomaan tietoisuuteen ilmiön. Ihmiskaupan ja sen, että asia koskettaa myös Suomea, yhdistyksen puheenjohtaja Erna Alitalo toteaa.
Nigeriassa käynnistyvälle hankkeelle tullaan hakemaan ulkoministeriön rahoitusta. Lisäksi varoja pyritään keräämään lahjoituskampanjan avulla.
— Suunnittelemme hanketta yhteistyössä nigerialaisen järjestökoalition kanssa, johon kuuluu kuusi kansalaisjärjestöä. He toteuttavat hanketta sitten käytännössä.
FinnWID on vuonna 1990 perustettu vapaaehtoisten ylläpitämä asiantuntijajärjestö, jonka tavoitteet liittyvät sukupuolten tasa-arvoon, naisten asemaan ja kehitysyhteistyöhön. Vuosina 2017—2020 toiminta painottuu erityisesti ihmiskaupan vastaiseen toimintaan.

Kampanjan verkkosivu löytyy osoitteesta www.toisenlaisiatarinoita.fi