Onnettomuustutkimuskeskuksen johtajan arvio Mäntyharjun onnettomuudesta: Maan kaltevuus sai vaunuletkan liikkumaan päätepuskimesta läpi

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoi, että yksi keskeinen kysymys tutkinnassa on nyt se, onko vaarallisen aineen säilytyksen ohjeistusta noudatettu ja ovatko tämänhetkiset ohjeet riittävän turvalliset.

Onnettomuustutkintakeskus

Onnettomuustutkintakeskus aloitti paikkatutkinnan lauantaina.
Onnettomuustutkintakeskus aloitti paikkatutkinnan lauantaina.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) teki lauantain aikana ensimmäisen paikkatutkintansa Mäntyharjun säiliövaunuonnettomuuden alueella.

Sunnuntain aikana Otkes tekee kerää vielä taustatietoja ja kuulee ihmisiä.

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoi sunnuntaina aamupäivällä, että onnettomuuden syy vaikuttaa olevan se, että maan kaltevuus on saanut erittäin painavan vaunuletkan liikkumaan päätepuskimesta läpi siten, että päätepuskin on murtunut.  

Nurmi sanoi, että yksi keskeinen kysymys tutkinnassa on nyt se, onko vaarallisen aineen säilytyksen ohjeistusta noudatettu ja ovatko tämänhetkiset ohjeet riittävän turvalliset.  

Sitä Nurmi ei osannut vielä tarkasti arvioida, mikä on lopullisen ympäristövahingon laajuus, mutta vuotaneen aineen määrää hän kommentoi.  

— Jos litramäärä pitää paikkansa, määrä on kyllä enemmän kuin vähän.

Palomestari Eero Ahon mukaan metyyli-tert-butyylieetteriä on valunut maastoon jopa 50 000 litraa.

Repeytynyt säiliövaunu onnistuttiin tyhjentämään paikalle tuotuun suureen säiliöön. Myös toinen rikkoutunut vaunu tyhjennettiin, eikä siitä päässyt valumaan ainetta maastoon.

Lue Helsingin Sanomien juttu kokonaisuudessaan täältä.

Luetuimmat