Kuusankosken uimahalli jouduttiin sulkemaan pienestä altaasta löytyneen bakteerin takia — Pseudomonas aeruginosa -bakteeri voi aiheuttaa muun muassa silmä- ja korvatulehduksia

Lasten allas suljettiin jo torstaina. Koko uimahalli puhdistetaan perinpohjaisesti viikonlopun aikana.

Lukas Pearsall

Kuusankosken uimahalli on viikonlopun ja maanantain ajan suljettu, koska vesinäytteissä on havaittu jotain poikkeavaa ja halli halutaan puhdistaa. Arkistokuva
Kuusankosken uimahalli on viikonlopun ja maanantain ajan suljettu, koska vesinäytteissä on havaittu jotain poikkeavaa ja halli halutaan puhdistaa. Arkistokuva

Kuusankosken uimahalli on jouduttu sulkemaan toistaiseksi vedestä löytyneen pseudomonas aeruginosa -bakteerin takia.

Kouvolan kaupungin terveystarkastajan Juha Järvisen mukaan bakteeri voi aiheuttaa muun muassa korva- ja silmätulehduksia sekä tulehduttaa ihossa olevia haavaumia.

— Terveellä iholla se ei aiheuta ongelmia, hän sanoo.

Viitteitä bakteerista löydettiin maanantaina uimahallin pienestä altaasta eli lasten altaasta otetussa näytteessä. Alustavat tiedot tuloksista tulivat torstaina.

— Pieni allas ja poreallas suljettiin jo torstaina alustavien tulosten perusteella, koska altaat ovat samassa vesikierrossa. Allasvettä alettiin puhdistaa heti. Iso allas oli vielä eilen auki, koska se on eri vesikierrossa, Järvinen sanoo.

Pienelle altaalle ja porealtaalle tehtiin niin sanottu shokkiklooraus ja vesienvaihto sekä suodattimien huuhtelu.

Perjantaina ympräistölaboratoriolta tuli vahvistus siitä, että kyseessä oli pseudomonas aeruginosa -bakteeri.

— On järkevintä pitää halli kokonaan kiinni ja puhdistaa se kunnolla. Kun halli pääsee kuivumaan pesujen jälkeen, bakteeri saadaan paremmin pois.

Uimahallissa tehdään viikonloppuna suursiivous eli muun muassa altaat ja peseytymis- ja saunatilat puhdistetaan perinpohjaisesti.

Järvisen mukaan pseudomonas aeruginosa on yleinen ympäristössä esiintyvä bakteeri, jota ei saa olla allasvedessä lainkaan.

— Bakteeri on kulkeutunut allasveteen todennäköisesti käyttäjän mukana, hän arvelee.

Järvisen mukaan bakteeria ei ole juurikaan tavattu Kouvolan seudun uimahalleissa. Bakteeria epäiltiin Valkealan uimahallissa reilut kymmenen vuotta sitten.

— Sitä edellinen tapaus oli varmaan kaksikymmentä vuotta sitten.

Bakteeri löytyi uimaveden säännöllisen valvonnan yhteydessä. Kaupungin liikuntapaikkapäällikön Kirke Roosin mukaan asiakkailta ei ole tullut palautetta oireista.

Torstaina otettujen uusintanäytteiden tulokset tulevat ensi maanantaina. Uimahalli pyritään avaamaan asiakkaille tiistaina, jos veden laatu todetaan hyväksi.

Tänään halli olisi avautunut yleisölle vasta kello 14. Aamun uimakoulut siirrettiin toiseen halliin.

— Kuusankoskella on Kouvolan vilkkain uimahalli. Nyt halutaan tavoittaa mahdollisimman moni, etteivät ihmiset turhaan tulisi ovelle kääntymään, vaan käyttäisivät alueen muita halleja tai nauttisivat mainiosta ulkoilukelistä, Roos sanoo.

Juttua on täydennetty ja muokattu kello 15.31.

Luetuimmat

Kommentoidut