Kouvolan Viitakummun Viilansuolle levitetty lakaisujätettä neljän jätesäkillisen verran — Puutarhajätteen oikea osoite on jäteasema, muistuttaa Luonnonsuojeluliitto Kymenlaakso

Puutarhajätteen mukana luontoon voi muun muassa levitä vieraslajeja.

Riku Rinnekangas

Kooltaan metri kertaa kolmen metrin auma oli kasattu avovesirimmen äärelle.
Kooltaan metri kertaa kolmen metrin auma oli kasattu avovesirimmen äärelle.

Kouvolassa Viilansuon puuttomalle alueelle oli viety kottikärryillä lehtiä, neulasia, kiviä, hiekoitushiekkaa ja muoviroskaa sisältävää lakaisujätettä. Jäteaumalla oli kokoa noin metri kertaa kolme metriä, ja se oli kasattu avovesirimmen äärelle.

Lähistöllä sijaitsee Kouvolan Veden pohjavedenottamo. Viilansuo on Kouvolan keskustaajaman laajin osittain luonnontilainen suoalue, ja se on myös suosittu ulkoilu- ja marjastuspaikka.

Riku Rinnekangas

Lakaisujätettä kertyi neljä jätesäkillistä.
Lakaisujätettä kertyi neljä jätesäkillistä.

Vieraskasvit leviävät puutarhajätteen mukana

Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piirin toiminnanjohtaja Riku Rinnekangas keräsi lakaisujätteen pois ja vei sen jäteasemalle. Tavaraa kertyi neljä jätesäkillistä, jonka vastaanotto maksoi neljä euroa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piirin tiedotteessa muistutetaankin, että puutarha- ja lakaisujätettä ei saa viedä luontoon, vaan se kuuluu jäteasemalle. Puutarhajätteitä voi myös kompostoida.

Luonnon monimuotoisuudelle vakavan uhkan muodostavat haitalliset vieraskasvit ovat levinneet paljolti juuri puutarhajätteen mukana luontoon.

Tässä tapauksessa oli nähty suurta vaivaa kuljettamalla lakaisujäte suolle asti. Tasamaata lähimpiin taloihin on matkaa noin 350 metriä. Rinnekangas korostaa, ettei tiedä, mistä auma oli peräisin. Se on voitu tuoda kauempaakin.

Kouvolan ja Iitin jäteasemat

Ahlmanintien jäteasema (Ahlmanintie 32, Kouvola)

Keltakankaan jäteasema (Ekokaari 50, Keltakangas)

Kausalan jäteasema (Sahatie 17 A, Kausala)

Korian jäteasema (Anjalantie 2114 A, Koria)

Elimäen jäteasema (Yritystie 1 C, Elimäki)

Jaalan jäteasema (Mäntyharjuntie 110, Jaala)

Kouvolan kierrätysasema (Kuusaantie 1, Kouvola)

Katso jäteasemien tarkemmat tiedot ja aukioloajat täältä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset