Elimäen asukasillassa vaadittiin kaupungilta lisäselvityksiä ja toimia uusien asukkaiden houkuttelemiseksi — ”Mikä se Alvarin koulumatka tulee aikanaan olemaan, pitkäjänteisyys päätöksenteosta puuttuu”, pian yksivuotiaan esikoispojan äiti Elina Valkeinen kysyy
Asukkaat pelkäävät Elimäen kirkonkylän muuttuvan ulkoilmamuseoksi. He vaativat yhtenäiskoulun säilyttämistä ja uusien oppilaiden houkuttelemista muun muassa Lapinjärveltä.
Raussilassa kotitilallaan asuva Elina Valkeinen on paluumuuttaja. Hän sanoo suoraan, että vahvat siteet tilaan toivat hänet takaisin.
— Rehellisesti sanottuna en olisi palannut takaisin, jos kotitila ei olisi täällä. Pitkäjänteisyys päätöksenteosta puuttuu. Se rassaa ja aiheuttaa pahaa mieltää.
Viitisen vuotta sitten palanneella Valkeisella ja hänen miehellään Jonaksella on pian vuoden täyttävä poika Alvar.
— Tämä on tosi inhottava tilanne. Minulla oli aikanaan sadan metrin päässä kyläkoulu. Nyt uhkaillaan kaiken aikaan sillä, että jokin koulu lähtee. Jatkuvasti pitää olla huonolla päällä, Elina Valkeinen sanoo. Äiti osallistui tiistai-iltana Elimäen seurakuntakeskuksessa järjestettyyn asukastilaisuuteen kaupungin palveluverkkosuunnitelmasta.
”Kuka haluaa muuttaa tänne, kun tämä on Kouvolan tappolistalla koko ajan?”
Alvar on yksi 15:stä Elimäen kirkonkylän vaikutusalueelle viime vuonna syntyneestä lapsesta. Koko vanhan Elimäen kunnan alueella syntyi viime vuonna 49 lasta.
— Mikä se Alvarin koulumatka tulee aikanaan olemaan? Raussilasta ei varmasti mene kuljetuksia suoraan Kouvolaan vaan hän kulkisi Elimäen kirkonkylän kautta.
Alakoululuokat 1.—6. tosin jäisivät kirkonkylälle siinäkin tapauksessa, että kaupunginjohtaja Marita Toikan esitys Korialle rakennettavasta yhtenäiskoulusta toteutuu.
Valkeinen kertoo tuttavaperheidensä hakevan maaseudulta asuinpaikkoja, jotka soveltuvat etätyöhön. Pari perhettä on sellaisen löytänytkin Iitistä. Sama voisi toteutua Elimäelläkin, mutta ei nykymenolla.
— Kuka haluaa muuttaa tänne, kun tämä on Kouvolan tappolistalla koko ajan, Valkeinen sanoo pitäen ilmaisua ulkoilmamuseon uhkasta perusteltuna.
”Eikö rakentamisen hinta ole sama siitä huolimatta rakennetaanko se Korialle vai Elimäen kirkonkylälle?”
Toiselle sadalle noussut yleisö oli malttamaton Elimäen seurakuntakeskuksessa järjestetyssä asukasillassa. Ensimmäistä puheenvuoroa pyydettiin jo kymmenen minuutin kulutta. Näin siitä huolimatta, että yleisön vuoro oli vasta virkamiesten esitysten jälkeen.
Opetuspalvelupäällikkö Kim Strömmerin perustellessa Korialle rakennettavan yhtenäiskoulun halvempia kustannuksia kirkonkylään verrattuna yleisön hermo petti.
— Eikö rakentamisen hinta ole sama siitä huolimatta rakennetaanko se Korialle vai Elimäen kirkonkylälle, yleisömikrofonin vapautumista vesi kielellä odotellut mies kysyi.
Hänelle ja yhdestä pöydästä kysymyksiä tykitelleelle vanhempain neuvoston edustajille annettiin myöhemmin vastaus. Strömmer perusteli edullisempia kustannuksia Korialla muun muassa sillä, että sinne on tarve rakentaa noin 2 000 neliömetriä pienempi koulu.
— Korialle ei rakennettaisi liikuntatiloja, koska tontti on Monnarin vieressä. Kysymys on siitä, mihin koulu kannattaa rakentaa, Strömmer sanoi.
”Mitä kaupunki tekee sen eteen, että me saisimme tänne ihmisiä”
Elimäkeläisillä ja Kouvolan virkamiehillä oli myös täysin vastakkainen käsitys koulukaavailujen tuomista säästöistä ja seudun väestökehityksestä.
Yleisön kommenttien mukaan kirkonkylän alueelle muuttaa suurperheitä, kun Korialle puolestaan muuttaa pääasiassa perheitä, joissa on keskimäärin 1—2 lasta.
Kaupungilta kaivattiin selkeämpiä tietoja siitä, miten paljon väkeä on muuttanut kirkonkylän seudulle. Yleisöstä patisteltiin virkamiehiä myös kääntämään ajattelunsa tyystin toiseen asentoon tähän tyyliin.
— Mitä kaupunki tekee sen eteen, että me saisimme tänne ihmisiä? Haastan kaupungin siihen, että saamme muuttotappion käännettyä.
Kouvolan virkamiehiä patisteltiin palaveriin Lapinjärven kunnan edustajien kanssa
Jos yleisön vaatimus toteutuu, kaupungin virkamiesjohto lähtee sorvaamaan myös uutta sopimusta Lapinjärven kunnan kanssa uusien oppilaiden saamiseksi kirkonkylän kouluun.
— Lapinjärven kortin kautta olisi aidosti mahdollisuus. Heillä on tarve ja intressi. Vuoropuhelua vaan siihen suuntaan ennen kuin mitään peruuttamatonta pääsee tapahtumaan, virkamiesjohtoa evästettiin.
Kaupungin viiden keskustelutilaisuuden sarjasta kaksi on vielä edessä: Kuusankoskitalossa se järjestetään keskiviikkona ja Kouvola-talolla torstaina. Molemmat käynnistyvät kahvin hörpinnällä kello 17.30.
Elimäellä tunteita nostattivat kouluasiat. Niistä riittänee puhuttavaa myös Kuusankoskella. Liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka uskoi Kuusankosken uimahallin sulkemisuhasta puhuttavan isoilla kirjaimilla.
— Nyt näyttää siltä, että sen sulkeminen on tulossa mukaan keskusteluun.