Selityksen on oltava uskottava: Työnantajan todistus nopeuttaa Uudenmaan rajan ylitystä – Poliisi sakotti neljää valmiuslain rikkomisesta

Jussi Lopperi

Työnantajan todistuksen voi näyttää poliisille auton ikkunan läpi. Kuva on Uudenmaan tarkistuspisteeltä, joka sijaitsee 33 kilometriä Kouvolasta Helsingin suuntaan.
Työnantajan todistuksen voi näyttää poliisille auton ikkunan läpi. Kuva on Uudenmaan tarkistuspisteeltä, joka sijaitsee 33 kilometriä Kouvolasta Helsingin suuntaan.

Poliisi harkitsee tapauskohtaisesti autoilijoiden liikkumisen välttämättömyyden Uudenmaan rajalla. Ennakkoon poliisi ei anna lupia rajan ylitykseen.

– Luotettava, uskottava, perusteltu ja riittävä selvitys tulee esittää valvontatilanteessa, operaation yleisjohtaja, ylikomisario Jorma Makkonen sanoo.

Poliisi ei vaadi työnantajan todistusta työmatkasta, mutta se nopeuttaa tarkastusten tekemistä.

Asiakirjat voi näyttää tarkastuspisteellä poliisille auton ikkunan läpi ja poliisin kanssa voi puhua raottamalla hieman ikkunaa.

Selvitys liikkumisen välttämättömyydestä tulee esittää valvontatilanteessa.

– Poliisi voi käskeä avaamaan ikkunan ja pyytää lisätietoja liikkumisen syystä, jos lapusta eivät käy ilmi kaikki poliisin tarvitsemat tiedot, Makkonen muistuttaa.

Keskiviikkona Uudenmaan rajalla oli tarkistettu yhteensä 37 004 ajoneuvoa. Näistä 189 poliisi joutui käännyttämään.

Junamatkustajia samalla aikavälillä oli 758, joista 12 käännytettiin.

Vuorokauden aikana poliisi kirjoitti neljät sakot valmiuslain rikkomisesta kahdelle autoilijalle.

Torstaiyön ja aamuyhdeksän aikana Uudenmaan rajan tarkistuspisteille saapuneiden ajoneuvojen määrä oli 12 723. Sulkupisteillä käännytettyjen määrä oli 20.

Junissa tarkistettiin yhteensä 147 henkilön matkan syy, joista vain yksi jouduttiin käännyttämään.

– Poliisin kannalta toiminta tarkastuspaikoilla on jatkunut rauhallisena ja tarkastukset ovat sujuneet asiallisesti, operaation yleisjohtaja ylikomisario Jere Roimu sanoo.

Torstaina kello yhdeksään mennessä poliisi ei ollut joutunut kirjoittamaan yhtäkään sakkoa valmiuslain rikkomisesta.

Kysymyksiä ja vastauksia liikkumisrajoituksista voi etsiä osoitteesta: www.poliisi.fi/liikkumisrajoitukset.

Juttuun lisätty torstaiyön ja aamun tiedot kello 11.09. Poliisin antamia virheellisiä tietoja junamatkustajien osalta muutettu kello 12.39.