Repoveden ulkoilu- ja elämyspäivät peruttu! – Latureittejä on mahdotonta tehdä heikoille jäille ja lumettomalle maalle

Vakuutusyhtiö ei halua, että kukaan liikkuu heikoilla jäillä, sanoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kukka-Maaria Vesalainen.

Lumikki Haaja

Repoveden kansallispuiston maisemissa ei tänä vuonna ole mahdollista järjestää elämys- ja ulkoilupäivää. Arkistokuva vuoden 2019 helmikuulta.
Repoveden kansallispuiston maisemissa ei tänä vuonna ole mahdollista järjestää elämys- ja ulkoilupäivää. Arkistokuva vuoden 2019 helmikuulta.

Viime vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettänyt Repoveden ulkoilu- ja elämyspäivät on tänä vuonna peruttu. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 21.– 23. helmikuuta.

Tapahtuman aikoinaan ideoinut Tarmo Kulmala pitää peruuttamispäätöstä oikeana.

Hän ei enää tänä vuonna ole ollut mukana järjestelytoimikunnassa, mutta ymmärtää peruutuksen.

– Jää ei järvillä välttämättä kanna, eikä maastossa ole lunta latujen tekemiseksi. Järjestäjät eivät voi ottaa riskiä olosuhteiden suhteen.

Pitkä suunnittelutyö valuu hukkaan

Repoveden ulkoilu- ja elämyspäivän järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimiva Orilammen Majan yrittäjä Kukka-Maaria Vesalainen on hänkin kovin harmistunut kuluneen talven keliolosuhteista.

– Tapahtuman järjestelyt alkoivat heti viime vuoden ulkoilu- ja elämyspäivien jälkeen. Lähes vuoden työ on tässä valunut hukkaan. Sää on ollut hyvin haasteellinen muutenkin myrskyineen.

Miinusta tilikirjoihin tulee Vesalaisen mukaan muun muassa jo valmiiksi painetuista esitteistä. Suurin kärsijä on hänen mukaansa pääjärjestäjä Valkealan Latu.

– Suurin syy siihen, ettei tapahtumaa tänä vuonna järjestetä, on vakuutusyhtiö. Sen näkemyksen mukaan ei millään tapaa voi ottaa riskiä, että joku putoaisi heikkoihin jäihin. Ja näinhän se on.

Vesalaisen mukaan Repoveden alueen vesistöissä on nyt jäätä 5–10 senttimetriä, mutta virtaukset tekevät jääkannesta paikoittain arveluttavan heikon.

Kaikesta huolimatta Vesalaisen mukaan Repoveden elämys- ja ulkoilupäivien perinnettä on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina kelien sallimissa olosuhteissa jossain muodossa.

– Tämä talvi on ollut hyvin poikkeuksellinen.

Juhlavuonna oli myös perumisen uhka

Tarmo Kulmala sanoo ymmärtävänsä päätöksen perua tapahtuma.

– Järjestäjä ei voi ottaa mitään riskiä esimerkiksi jäätilanteen suhteen.

Viime vuonna oli Repoveden ulkoilu- ja elämyspäivien 20. juhlavuosi. Jo tuolloin huono talvisää uhkasi tapahtumaa.

– Juuri ennen tapahtumaa kuitenkin satoi riittävästi lunta, että reitit saatiin järjestettyä.

Hän sanoo olevansa huolissaan tulevista talvista. Silti ihmiset pitäisi saada ylös, ulos ja liikkeelle.

– Vuonna 1999 oli myös niin lauha talvi, ettei Repovedelle voitu järjestää hiihtoreittejä. Silloin teimme kävelyretken Orilammelta kansallispuiston maastoon.

Luetuimmat