Kouvolalainen Sheikki Laakso muisteli kokemaansa rajua koulukiusaamista eduskunnassa — Karmeat muistot nostivat kyyneleet silmiin

Täysistunnossa käsiteltiin koulukiusaamiseen ja lasten syrjäytymiseen liittyvää kansalaisaloitetta.

Katja Juurikko

Sheikki Laakso onnistui pääsemään kansanedustajaksi heikoista lähtökohdista huolimatta, mutta lapsuuden muistot vaivaavat yhä. Kuva huhtikuulta.
Sheikki Laakso onnistui pääsemään kansanedustajaksi heikoista lähtökohdista huolimatta, mutta lapsuuden muistot vaivaavat yhä. Kuva huhtikuulta.

Kouvolalainen kansanedustaja Kristian Sheikki Laakso (ps.) muisteli rankkoja kokemuksiaan koulukiusaamisesta eduskunnassa pitämässään puheessa tiistai-iltana. Puheen aikana kyyneleet kihosivat Laakson silmiin ja hän joutui pitämään taukoja.

Menossa oli lähetekeskustelu kansalaisaloitteeseen, joka käsittelee puuttumista lasten ja nuorten syrjäytymiseen johtaviin ongelmiin alakouluissa. Aloitteessa esitetään lakia, joka velvoittaa palkkaamaan jokaiseen alakouluun aikuisen, jolla on terapeuttisia valmiuksia ja joka kykenee muun muassa ehkäisemään koulukiusaamista.

Laakso piti kaksi puheenvuoroa, joista ensimmäisessä hän totesi, ettei tietyn koulutuksen pitäisi olla edellytys henkilön valitsemiseksi tehtävään.

— Syrjäytynyt tai koulukiusattu nuori ei tarvitse koulutettua ihmistä, vaan sellaisen, joka huomaa ongelman, koska siitä hyvin harvoin itse uskalletaan kertoa.

Pakottamista ja pahoinpitelyjä

Toisessa puheenvuorossa hän lupasi kertoa tarinan, joka päättyi hyvin. Kyse oli hänen omista kokemuksistaan.

— Kerron koulupojasta, jonka päätä laitettiin vessanpyttyyn aika usein, pahoinpideltiin ja pakotettiin tappelemaan toisten kiusattujen kanssa. Kun ei tapeltu kunnolla, pahoinpideltiin molemmat.

Laakso kertoi myös, että hänet pakotettiin pelaamaan korttia rahasta, jolloin hän hävisi jopa yhden vuoden viikkorahat. Yläasteella hän joutui usein perjantaisin

varastamaan kiusaajilleen olutta viikonlopuksi.
— Vaikka kerroin alussa, että tarinalla on onnelliinen loppu, siitä huolimatta mikään menestys ei noita karmeita muistoja poista. Ei edes kansanedustajaksi pääseminen, Laakso päätti puheensa.

Lapsuus oli raskasta aikaa

Laakso kertoi koko peruskoulun kestäneestä kiusaamisesta myös Kouvolan Sanomien viime huhtikuussa tekemässä haastattelussa. Hän sanoi miettineensä usein, miksi joutui uhriksi. Selvää syytä hän ei löytänyt.
— En ollut ylipainoinen enkä oudon näköinenkään, vaan aika lailla tavis. En sitten tiedä, puhuinko jotenkin outoja.
Lapsuutta sävytti kiusaamisen lisäksi isän alkoholiongelma. Hän luonnehti olleensa ylivilkas ja kertoi muun muassa keittäneensä pontikkaa jo ennen kuin oppi ajamaan mopolla.
Laakson tiistainen puhe sai kiitosta muilta kansanedustajilta. Päivi Räsänen (kd.) kirjoitti Twitterissä, ettei ollut 25 edustajvuotensa aikana kuullut yhtä tunteisiin menevää puhetta.

Laakson puheesta kirjoitti ensimmäisenä Ilta-Sanomat.