Kymenlaakson yhtenäinen, näkyvä ja kuuluva edunvalvonta toi toivotun helikopteripäätöksen — ”Kiitos kuuluu myös eteläiselle maakunnalle”

Ministerityöryhmässä sijoituspaikkapäätöstä tekemässä ollut Antti Häkkänen sanoo, että tavoitettavan väestön ja hoidettavien tehtävien määrällä mitattuna Kouvola osoittautui Lappeenrantaa paremmaksi.

Katja Juurikko

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohta tulee sittenkin Kouvolan Uttiin. Uusi kopteri otetaan käyttöön vuoden 2022 alussa. Arkistokuva on maaliskuulta 2017.
Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohta tulee sittenkin Kouvolan Uttiin. Uusi kopteri otetaan käyttöön vuoden 2022 alussa. Arkistokuva on maaliskuulta 2017.

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohta tulee sittenkin Kouvolan Uttiin.

Uuden lääkärihelikopterin sijoituspaikasta päättäminen oli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) vastuulla.

Virallisesti päätöksen tehnyt hallituksen reformiministerityöryhmä päätti uusien lääkärihelikopterien sijoituspaikoiksi Kouvolan ja Seinäjoen. Työryhmässä olivat Saarikon lisäksi paikalla oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.).

Häkkänen: Kouvola osoittautui paremmaksi

Häkkänen perustelee työryhmän päätöstä sijoituspaikkakunnasta väestön tavoitettavuudella.

— Tavoitettavan väestön ja hoidettavien tehtävien määrällä mitattuna Kouvola osoittautui paremmaksi. Kouvolaan sijoittamalla kyetään auttamaan suurempaa määrää ihmisiä kuin Lappeenrantaan sijoittamalla.

Häkkänen jatkaa, että Utista kopteri pystyy tarvittaessa auttamaan ihmisiä myös lännen suuntaan, jos esimerkiksi Uudenmaan alueen kopteri on varattuna ja tapahtuu jokin onnettomuus.

Uudet lääkärihelikopterit tulevat käyttöön vuoden 2022 alussa. Tätä ennen päätetään käytännön asioista, muun muassa siitä, päivystävätkö myös lääkärit Utissa vai jossakin muualla.

Kymenlaakson edunvalvonta onnistui

Aiemmin näytti vahvasti siltä, että Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohta menee Etelä-Karjalaan. Ministeri Saarikon asettaman työryhmän mukaan Lappeenranta olisi ollut paras paikka.

Kymenlaakso oli asiassa yhtenäisenä Utin kannalla. Niin poliitikot, ensihoidon ammattilaiset kuin sairaanhoitopiirin johto toivat näkemyksensä esille. Utin paremmuutta tukikohtana puolustettiin ennen kaikkea helikopterin toimintasäteellä.

— Olemme erittäin tyytyväisiä päätökseen. Uttiin sijoitettava lääkärihelikopteri pystyy tavoittamaan jatkossa Kaakkois-Suomessa tällä hetkellä katveessa olevat alueet entistä paremmin, työministeri Jari Lindström (sin.) ja kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) totesivat yhteisessä tiedotteessaan.

Lindström kuvaa edunvalvontaa äärirajoille menemiseksi. Pakkanen sanoo, että olennaista oli oikeiden tietojen saaminen oikeaan aikaan oikeille henkilöille.

Loikas: Tosiasiat saatiin riittävästi esille

Carean ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Petri Loikas sanoo, että maakunnan yhtenäinen edunvalvonta tuotti toivotun tuloksen.

— Kyllä tässä onkin monella taholla ja monta eri reittiä pitkin yritetty tuoda tosiasioita päättäjien tietoon. Se on varmasti päätöksessä painanut, että asiat on saatu riittävästi esille.

Kouvolan vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell sanoo, että helikopteripäätös on mahtava joululahja.

— Tällä päätöksellä tuetaan ennen kaikkea alueen palvelurakennetta ja vahvistetaan ammatillista osaamista sote-palveluissa. Tämä on myös imagollisesti ja alueen vetovoiman näkökulmasta hienoa.

Hasu: Kun on yhteinen tavoite, asiat onnistuvat

Yksi edunvalvonnassa pitkää päivää tehnyt oli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen kouvolalainen avustaja Jenny Hasu (kesk.).

— Tätä asiaa on ajettu porukalla, ja kaikki ovat Kymenlaaksossa sitoutuneet asiaan. Kiitos kuuluu luottamushenkilöiden lisäksi esimerkiksi sote-puolen ihmisille, kauppakamarille ja osaaville viranhaltijoille. Ja kiitos kuuluu myös eteläiselle Kymenlaaksolle. Kun on yhteinen tavoite, asiat onnistuvat.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) korostaa samaa asiaa.

— Takana on loistavasti onnistunut edunvalvonta. Kaikkien yhtenäinen ja asiallinen esiintyminen asian puolesta tuotti Kymenlaaksolle hienon joululahjan.

Tukikohdille yhteensä 27 miljoonaa euroa

Kun kaksi uutta tukikohtaa otetaan käyttöön, Suomessa on yhteensä kahdeksan lääkärihelikopterien tukikohtaa.

Torstaina kerrottiin myös, että talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjauksen mukaan valtio luovuttaisi noin 27 miljoonan osakevarallisuuden lääkärihelikopterijärjestelmästä vastaavan Finnhems oy:n tukikohta- ja muihin menoihin.

Samalla on tarkoitus neuvotella Finnhemsin omistuksen keskittämisestä Pirkanmaan sairaanhoitopiirille. Tällä hetkellä Finnhemsin omistavat yhtä suurin osuuksin Suomen viisi yliopistollista sairaanhoitopiiriä.

Oikeusministeri Häkkänen sanoo, että lääkärihelikopterien rahoitukseen tarvitaan vielä eduskunnan päätös.

Valtion 27 miljoonan euron osakevarallisuuden siirto lääkärihelikoptereista vastaavalle yhtiölle tarkoittaa Häkkäsen mukaan sitä, että yhtiö voi esimerkiksi myydä osakkeita ja rahoittaa toimintaa saaduilla myyntituloilla.