Kolumni: Viranomaiset ilmielävinä

Pian he ovat täällä taas, viranomaiset!

Jokavuotinen Viranomaiset Manskilla -tapahtuma marssittaa keskelle kaupunkia liudan eri alojen asiantuntijoita, jotka taviksen mielikuvissa ovat normaalisti piilossa betonibunkkereissaan oviliikennevalojen ja mahdottomien aukioloaikojen takana.

Viranomaiset Manskilla on kouvolalainen brändi.

Viikon kuluttua keskiviikkona on jälleen tilaisuus kohdata kasvotusten, esittää kysymyksiä ja saada vastauksia. Mitä ilmeisimmin seudun viranomaiset ja järjestöt tulevat kansan keskelle vapaaehtoisesti, sen verran hyvää palautetta tapahtuma on kerännyt vuosien mittaan.

Moni kävijä kehuu, että tunnelma ei ole paperinmakuinen vaan rento.

Viranomaiset Manskilla on kaiken hyvän päälle aito kouvolalainen keksintö. Tai — kuten kollega huomauttaa — suorastaan brändi.

Sen kehittivät 2000-luvun alussa Te-keskus ja Kouvolan Ydinkeskusta ry. Ne olivat myös ainoat osallistujat ensimmäisenä tapahtumavuonna, muistelee Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja Marja-Leena Monni.

Seuraavana vuonna mukana oli jo noin 25 viranomaistahoa.

Tapahtuman konsepti on yhä toimiva. Byrokratian vetovoima ei ole parinkymmenen viime vuoden aikana varsinaisesti kasvanut. Viranomaiset ovat mahdollisesti kauempana kansasta kuin koskaan.

Tieto ja lomakkeet ovat siirtyneet verkkoon, josta niitä on paikoin kiusallisen vaikea sohia esiin. Iäkkäin kansanosa, joka on selvinnyt valtaosan elämästään ilman nettiä, on suorastaan hätää kärsimässä.

Siksi keskiviikkona 16. elokuuta kannattaa suunnata Torikadulle (Manskihan on remontissa) ja tehdä tuttavuutta muun muassa kaupungin, seurakuntien, maistraatin, pelastuslaitoksen, Te-palveluiden ja ELY-keskuksen kanssa.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien kulttuuri- ja menotoimituksen toimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.