Kouvolan keskustan asukasilta oli täysin yllätyksetön — Kulttuuri- ja liikuntapalvelut korostuvat alueella asuvien puheissa

Vain runsaat parikymmentä Kouvolan keskustan asukasta vaivautui tulemaan Kouvola-talolle. Palveluverkkouudistuksen asukasillat ovat nyt ohi.

Katja Juurikko

Asukasilta Kouvola.
Päivi ja Ilkka Lisko osallistuivat Kouvola-talolla järjestettyyn asukasiltaan torstaina. Heitä kiinnosti muun muassa liikunta-, kulttuuri- ja terveyspalvelut.
Asukasilta Kouvola. Päivi ja Ilkka Lisko osallistuivat Kouvola-talolla järjestettyyn asukasiltaan torstaina. Heitä kiinnosti muun muassa liikunta-, kulttuuri- ja terveyspalvelut.

Eläkepäivistä Kouvolassa nauttivat Päivi ja Ilkka Lisko olivat lähteneet Kouvola-talolla järjestettyyn asukasiltaan odottavin mielin.

— Meitä kiinnostaa se, miten palveluverkko ja kaupungin säästöt esitetään, vaikka seuraammekin päivittäin asiaa lehdistä, Päivi Lisko sanoo.

Haanojan uimahalli on ollut merkittävä fyysisen ja henkisen vireyden tuoja radan alapuolella asuvalle pariskunnalle.

— Se on ollut oma kotihallimme. Emmekä ole vielä löytäneet uutta tilalle, llkka Lisko sanoo.

Liikunnan merkitys on suuri, mutta kynnys hurauttaa autolla puolen tunnin päähän on korkea.

— Nyt olisi aikaa pitää omaa fyysistä kuntoa yllä. Nämä ovat pieniä ja meille tärkeitä asioita. Haanojan hallilla saimme myös kavereita, sillä liikunta on sosiaalista toimintaa.

”Konsulteille maksetaan hirveitä summia”

Kouvolan

kuralla olevaa taloutta ei Ilkka Liskon mielestä voi katsoa tumput suorana. Näin on kuitenkin tehty liian pitkään.

— Säästöjä pitää tehdä. Näin ei voi jatkua. Muutin vuonna 2011 Rovaniemeltä Kouvolaan. Tuntuu,että puheet ilman tekoja ovat olleet parasta. Nyt ollaan vaa´an kielellä.

— Minä en ymmärrä, miksi joka asiasta pitää riidellä. Kaikki valtuutetut ovat itse asettuneet vapaaehtoisesti ehdolle. Jos on kaksi huonoa vaihtoehtoa, niistä on pystyttävä tekemään päätös, Päivi Lisko sanoo.

Hän ei myöskään ymmärrä konsulttien huutamista hätiin.

— Konsulteille maksetaan hirveitä summia. Vedet valuvat käsien läpi. Ei yksityishenkilö voi hoitaa talouttaan siten. Tieto pitää löytyä kaupungin virkamiehiltä. Toisaalta luottamushenkilöiden pitää myös uskoa ja luottaa virkamiesten ammattitaitoon.

Katja Juurikko

Hyvinvointijohtaja Arja Kumpu (vasemmalla), liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen, palvelualueen esimies Maija Saksa ja kasvun tuen päällikkö Pirjo Piiroinen asukasillassa.
Hyvinvointijohtaja Arja Kumpu (vasemmalla), liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen, palvelualueen esimies Maija Saksa ja kasvun tuen päällikkö Pirjo Piiroinen asukasillassa.

Vahva johtajuus on se, mitä Liskot nyt toivovat. Kaupunginjohtaja Marita Toikan säästöesityksille he antavat siunauksensa.

— Tottakai kaupunginjohtajan täytyy uskaltaa ottaa asioita esille. Se ei ole kuitenkaan rakentavaa, että niistä neuvotellaan mediassa, Päivi Lisko toteaa.

Molempia harmittaa Ratamo-keskuksen rakentamiseen tullut vuosien viivytys. Heillä on vielä haaveena se, että Kouvolassa saisi tulevaisuudessa erikoissairaanhoitoa.

— Ehdottomasti toivomme sitä. Sitä tarvittaisiin. Kouvolan ja Kotkan välisellä tiellä tulee sata rekkaa vastaan.

”Tuleeko Hinkismäestä pelkkä lumenkaatopaikka?"

Katja Juurikko

Ilkka ja Päivi Lisko (edessä) antoivat tukensa sille, että Kouvolan kaupunginjohtaja saa tehdä esityksiä kuralla olevan kaupungin talouden pelastamiseksi.
Ilkka ja Päivi Lisko (edessä) antoivat tukensa sille, että Kouvolan kaupunginjohtaja saa tehdä esityksiä kuralla olevan kaupungin talouden pelastamiseksi.

Kullasvaaraan rakennettava RR-terminaali arveluttaa pariskuntaa.

— Se pelottaa, koska puhutaan niin isoista rahoista. Etteivät vain rahat menisi kankkulan kaivoon, Päivi Lisko sanoo.

Terminaalista eikä elinkeinopolitiikastakaan ei esitetty kysymyksiä vanhan Kouvolan alueen asukasillassa. Yleisö keskittyi sen sijaan teatteriin, jää- ja uimahalleihin sekä kouluverkkoon.

Yleisön joukosta ehdotettiin, että Sarkolan koulun rakentamissuunnitelmaa ei toteuteta. Perusteena puhujalla oli se, että oppilaat sopivat esityksen tekijän mukaan muihin lähiseudun kouluihin.

Katja Juurikko

Vanhan Kouvolan asukkaista hyvin pieni osa osallistui asukasiltaan, jossa esiteltiin tulevaa palveluverkkosuunnitelmaa.
Vanhan Kouvolan asukkaista hyvin pieni osa osallistui asukasiltaan, jossa esiteltiin tulevaa palveluverkkosuunnitelmaa.

Sekä kasvun tuen päällikkö Pirjo Piiroinen että palvelualueen esimies Maija Saksa vakuuttivat, että Sarkolaan tarvitaan uusi koulu. Heidän näkemyksensä perustui viime vuosien lapsimääriin alueella. Syntyvyyden kehittymistä alueella he eivät lähteneet ennustamaan.

Kuntopolkujen kohtalo kiinnosti myös. Liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkaselta kysyttiin Hinkismäen kuntopolun kohtalosta.

— Tuleeko siitä pelkkä lumenkaatopaikka?

Mäkipaakkanen oli kertonut omassa osuudessaan, että kuntopolun hoito hiipuu.

— Hoitoluokituksen ulkopuolelle jäävien kuntopolkujen ja rantojen käyttö on edelleenkin mahdollista, vaikka rannalta poistetaan laituri, Mäkipaakkanen sanoi.

Kouvolan kaupungin johtavat virkamiehet esittelevät koko kaupungin palveluverkkoa perjantaina aamupäivällä medialle kaupungintalolla järjestettävässä infossa.