JUKOn Olli Luukkainen saapuu Kouvolaan seuraamaan maanantaista mielenilmausta — ”Opettajien lomautus olisi Kouvolan päättäjiltä vastuuton teko: kolmen viikon lomautus tarkoittaa, että koulut ovat sekaisin ainakin kuusi viikkoa”

Lomautus panisi opettajat maksamaan Kouvolan ahdinkoa kaksinkertaisesti: ensin veroina ja sitten lomautuksena. Se on epäreilua, Luukkainen sanoo.

Jarno Kuusinen

JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen saapuu seuraamaan Kouvolassa järjestettävää mielenilmausta sekä kaupunginvaltuusto kokousta. - Olen valmis tapaamaan päättäjiä, jos he niin haluavat, Luukkainen sanoi sunnuntai-iltana.
JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen saapuu seuraamaan Kouvolassa järjestettävää mielenilmausta sekä kaupunginvaltuusto kokousta. - Olen valmis tapaamaan päättäjiä, jos he niin haluavat, Luukkainen sanoi sunnuntai-iltana.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO osallistuu puheenjohtajansa välityksellä maanantaina Kouvolassa pidettävään mielenilmaukseen, jossa vastustetaan suunnitelmia kaupungin henkilöstön lomauttamiseksi.

Mielenilmauksen järjestävät Kouvolan koulujen vanhempainyhdistykset.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen aikoo tulla paikan päälle seuraamaan sekä kello 11 alkavaa mielenilmausta että puolilta päivin alkavaa Kouvolan kaupunginvaltuuston kokousta.

— Aion olla paikalla niin pitkään kuin on tarvis. Olen myös valmis keskustelemaan päättäjien kanssa, jos he niin haluavat. Pallo on heillä, Luukkainen sanoi sunnuntai-iltana Kouvolan Sanomille.

Poikkeuksellinen paikalle saapuminen

Luukkainen sanoo, että päätös tulla seuraamaan paikallista mielenilmausta on poikkeuksellinen.

— Tilanne on hyvin vakava. Yhtään väheksymättä Kouvolan taloudellista ahdinkoa kaupungin henkilöstö pannaan maksamaan siitä, kun poliitikot eivät ole pystyneet tekemään rakenteellisia päätöksiä.

Luukkaisen mukaan suunnitellut lomautukset olisivat epäoikeudenmukaisia.

— Kaupungin henkilöstöstä 59 prosenttia on opettajia. Jos lomautukset toteutuvat, he joutuvat maksamaan kaksinkertaisesti: ensin kunnallisveroina ja sitten lomautuksena. Se on epäreilua.

”Koulut sekaisin ainakin kuusi viikkoa”

Luukkainen pitää Kouvolan suunnitelmia henkilöstön kolmen viikon lomauttamiseksi ”täysin poikkeuksellisina”. Hänen mukaansa vastaavaa on tehty Suomessa vain muutamassa kunnassa.

— Lomautukset olisivat kaupungilta vastuuton teko. Kolmen viikon lomautus tarkoittaa, että koulut ovat sekaisin kuusi viikkoa. Pidempäänkin, sillä koulurytmin palautuminen normaaliksi kestää aikansa.

Kuudella viikolla Luukkainen tarkoittaa sitä, että opettajien lomautukset toteutettaisiin vaihtovuoroisesti.

— Oppilailla on oikeus jokapäiväiseen opetukseen. Sitä ei pystytä lomautuksen aikana toteuttamaan. Myöskään kouluturvallisuutta ei voida silloin taata.

”Olen tietoinen päätöksenteon vaikeudesta Kouvolassa”

Luukkainen sanoo keskustelleensa tilanteesta Kouvolan kaupunginjohtajan kanssa viimeksi torstaina.

— Olen perillä päätöksenteon vaikeudesta Kouvolassa. Kahdelta valtuutetulta olen saanut puhelinsoiton. Heidän viestinsä on, että järjen ääntä ei Kouvolassa nyt kuunnella, Luukkainen kertoo.

Olli Luukkainen on myös Opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja. OAJ on JUKOn jäsenyhdistys. Jäsenyhdistysten ja jäsenliittojen kautta.JUKO edustaa kaikkiaan lähes 200 000:ta korkeakoulutettua akavalaista työntekijää.

Kouvolalaiskoulujen vanhempainyhdistysten järjestämä mielenilmaus järjestetään maanantaina kello 11—12 Kouvolan kaupungintalon edessä. Kaupunginvaltuuston kokous alkaa kello 12.