Kouvolalaiset kehuvat kotikaupunkiaan: Hienoja luontokohteita, runsaasti liikuntapaikkoja ja pääsarjatason urheilua

Kouvolan kaupunki teetti vuodenvaihteessa imagotutkimuksen, jolla se selvitti asukkaiden ja ulkopaikkakuntalaisten näkemyksiä kaupungista. Kouvolan Sanomien haastattelemat kouvolalaiset kehuvat muun muassa Urheilupuistoa, hyppyrimäen portaita, Repovettä ja pääsarjatason urheilutarjontaa.

Katja Juurikko

Kotkasta Kouvolaan muuttanut Ville Pelkola, 28, ei pidä nykyistä kotikaupunkiaan harmaana. Sunnuntaina hän toi Tarmo-koiransa tutustumaan Käyrälammen ympäristöön.
Kotkasta Kouvolaan muuttanut Ville Pelkola, 28, ei pidä nykyistä kotikaupunkiaan harmaana. Sunnuntaina hän toi Tarmo-koiransa tutustumaan Käyrälammen ympäristöön.

Tornionmäessä asuva Ville Pelkola, 28, muutti Kouvolaan kuutisen vuotta sitten Kotkasta. Hän pitää kaupunkia aivan liian aliarvostettuna.

– Olen tykännyt täällä asumisesta todella paljon, hän sanoo.

Kouvolalla on maine harmaana ja ankeana betonikaupunkina. Pelkola on toista mieltä. Hän tuli sunnuntaina Käyrälammen rannalle tutustuttamaan Tarmo-koiransa alueeseen ja koirapuistoon.

– Tästäkin kun katsoo, niin taustalla näkyy Käyrälampi eli ei hirveästi mitään harmaata. Keskusta on tietysti aina keskusta, mutta sielläkin kävelykatu on itsessään ihan mukava.

Parasta Kouvolassa on Pelkolan mielestä monipuoliset liikkumismahdollisuudet. Hän nostaa niistä esiin hyppyrimäen uusitut portaat ja Urheilupuiston.

– Urheilun seuraajana pidän myös siitä, että täältä löytyy paljon pääsarjatason joukkueita. Olen käynyt katsomassa pesäpalloa, jääkiekkoa ja koripalloa.

Monen muun kouvolalaisen tavoin hän kaipaisi Kouvolan keskustaan lisää palveluja, jotka houkuttelisivat sinne ihmisiä.

Ankea mutta luonnonläheinen

Kouvolan kaupunki teetti vuodenvaihteessa imagotutkimuksen, jolla se selvitti asukkaiden ja ulkopaikkakuntalaisten näkemyksiä kaupungista.

Paikkakunnalla asuvista vastaajista 80 prosenttia suosittelisi Kouvolaa asuinpaikkana. Ulkopaikkakuntalaisista 65 prosenttia voisi kuvitella asuvansa kaupungissa.

Mielipidekyselyssä Kouvolaa kuvattiin muun muassa rauhalliseksi ja luonnonläheiseksi mutta ei moderniksi tai kehittyväksi. Se nähtiin myös harmaana, betonisena ja ankeana.

Katja Juurikko

Kouvolalainen Matti Sääksjärvi kehuu Kouvolan ulkoilumaastoja.
Kouvolalainen Matti Sääksjärvi kehuu Kouvolan ulkoilumaastoja.

Kosken kohina nollaa pään

Kouvolalainen harrastajakuvaaja Matti Sääksjärvi tuli sunnuntaina kuvaamaan koskimaisemia Jokelan vanhalle myllylle Valkealaan. Se on yksi hänen lempipaikoistaan.

– Täällä saa pään hyvin nollattua. Veden ääni on sellainen, hän sanoo kosken kohistessa taustalla.

Sääksjärvi on lähtöisin Kouvolasta. Hän kävi asumassa Porvoossa töiden takia, mutta palasi takaisin, kun työpesti siellä päättyi. Hän asuu mielellään Kouvolassa, mutta ei välttämättä suosittelisi kaupunkia asuinpaikaksi.

– Täällä ei ole työpaikkoja, hän perustelee.

Hyvää kaupungissa on hänen mielestään ulkoilumaastot, kuten pururadat.

Katja Juurikko

Kouvolalaiset Kai Arjoranta ja Tiina Kipahti veisivät ulkopaikkakuntalaiset vieraat Repovedelle tai Niivermäen luontopolulle.
Kouvolalaiset Kai Arjoranta ja Tiina Kipahti veisivät ulkopaikkakuntalaiset vieraat Repovedelle tai Niivermäen luontopolulle.

Palvelut ovat lähellä

Kanta-Kouvolassa asuvat Tiina Kipahti, 55, ja Kai Arjoranta, 67, pitävät Kouvolaa sopivankokoisena, melko turvallisena ja monin tavoin hyvänä asuinkaupunkina.

– Palvelut ovat meille lähellä, koska asumme keskustan tuntumassa, Kipahti sanoo.

Hän kehuu Kouvolan keskustan kahviloita, hyppyrimäen portaita ja Urheilupuistoa, jota koristavat kesäisin alppiruusut.

– Se on kuin meidän oma arboretumimme: ei tarvitse lähteä Mustilaan asti.

Kipahti suhtautui alun perin epäilevästi Urheilupuiston frisbeegolfradan rakentamiseen, mutta myöntää olleensa väärässä.

– Ajattelin sen olevan rahanhukkaa. Se on kuitenkin nykyisin suosittu paikka.

Kumpikin voisi suositella Kouvolaa asuinpaikaksi ulkopaikkakuntalaisille. Moitittavaa he eivät kaupungista juurikaan löydä. Uimahallitilanne kaupungissa kuitenkin huolestuttaa heitä hieman. He käyttävät Urheilupuiston hallia.

– Haanojan lakkauttamisen jälkeen Urheilupuiston kävijämäärä on lisääntynyt, ja siellä on välillä tosi ruuhkaista. Jos vielä Kuusankosken uimahalli suljetaan, niin mikä tilanne on sitten, he miettivät.

Katja Juurikko

Petri Aittamo ja Anne Jumisko suosittelisivat mieluusti Valkealaa asuinpaikaksi.
Petri Aittamo ja Anne Jumisko suosittelisivat mieluusti Valkealaa asuinpaikaksi.

Jokela on hyvä paikka asua

Anne Jumisko ja Petri Aittamo suosittelevat mielihyvin Valkealaa asuinpaikaksi. Pari asuu omakotitalossa Jokelassa.

– Olemme viihtyneet Valkealassa hyvin. Tämä on mukava maalaiskylä, ja luonto on lähellä. Olen kotoisin Lapista, joten luonto on minulle tärkeä, Jumisko sanoo.

Hänen mukaansa Kouvolassa on kaikki ne palvelut, joita hän tarvitsee. Perheessä on vain yksi auto, joten hän käyttää liikkumiseen linja-autoa.

– Julkinen liikennekin on minulle aivan riittävä.

Jumisko ei keksi Kouvolasta mitään parannettavaa. Hänen mielestään kaupunkia moititaan aivan suotta.

Myös Aittamo kehuu luontoa ja liikuntamahdollisuuksia kaupungissa.

– Liikumme paljon kodin lähellä ja käymme joskus Repovedellä.

Vierailijat pari tuo usein Jokelan vanhalle myllylle koskea katsomaan, kuten sunnuntaina.

Aittamo ei juurikaan asioi ydinkeskustassa, mutta pitää kuitenkin sen autioitumista harmillisena. Hänen mielikuvansa Kouvolasta on "kuoleva kylä".

– Valitettavasti tällä hetkellä tuntuu siltä.

Aittamo lähettää kritiikkiä kaupungin johdolle ja päättäjille.

– Tuntuu, että kaikesta pitäisi säästää, mutta samalla rahaa käytetään aivan ihmeellisiin kohteisiin, kuten Kullasvaaran terminaaliin, hän sanoo ja viittaa rakenteilla olevaan rautatie- ja maantieterminaaliin.