Nuoret tenttasivat EU-vaaliedokkaita Kouvolan yhteislyseossa — Panelistien näkemykset Euroopan turvallisuudesta ja ilmastonmuutoksesta kiinnostivat nuoria

Kouvolan yhteislyseossa järjestettiin europarlamenttivaalipaneeli. Nuoret saivat tentata ehdokkaita heille tärkeistä asioista, kuten ilmastonmuutoksesta ja lentoveroista. Vaalipaneeli oli osa Vaadi faktat -kiertuetta, jonka järjestää Eurooppanuoret.

Katja Juurikko

Kouvolan yhteislyseossa järjestettyyn vaalipaneeliin osallistuivat Christoffer Hällfors (r.), Jyrki Koivikko (kok.), Sari Melkko (sd.), Juha Huhtala (vihr.), Karri Ollila (ps.) ja Joona Mielonen (vas.)
Kouvolan yhteislyseossa järjestettyyn vaalipaneeliin osallistuivat Christoffer Hällfors (r.), Jyrki Koivikko (kok.), Sari Melkko (sd.), Juha Huhtala (vihr.), Karri Ollila (ps.) ja Joona Mielonen (vas.)

Mikä on suurin uhka Euroopalle, ja millä keinoilla siihen tulee puuttua?

Juha Huhtala (vihr.)

— Suurin uhka tulee tällä hetkellä sisältäpäin. Euroopassa on paljon tahoja, jotka haluavat hajottaa Euroopan unionin, flirttaillaan Venäjän kanssa, ja sitten on kansallismielisiä ihmisiä. Minua huolestuttaa, miten säilytämme taloudellinen vakauden ja rauhan tasopainon.

Sari Melkko (sd.)

— Populistiset liikkeet luovat oman uhkansa, mutta suurin ongelma on sosiaalisen eriarvoistumisen lisääntyminen ja kasvavat tuloerot. Ne ovat laaja ongelma Euroopassa. Niihin pitää puuttua muun muassa veronkierron estämisellä ja veroparatiisien lakkauttamisella.

Jyrki Koivikko (kok.)

— Nationalististen liikkeiden lisäksi ilmastokysymykset ovat isoin uhka. Ilmastoasioissa päätöksenteon pitäisi perustua oikeisiin termeihin ja faktoihin ilmaston puolesta. Monikaan ei tiedä, että kun saksalainen lataa sähköautonsa, sen sähköstä on tuotettu 60 prosenttia ruskohiilellä. Sen päästöt ovat kaksi kertaa isommat kuin suomalaisen, joka ajaa kymmenen vuotta vanhalla diesel-autolla.

Kuinka saadaan nuoret kokemaan Euroopan unioni omakseen? — Vai onko sille ylipäätään tarvetta?

Sari Melkko (sd.)

— On tärkeää saada niin nuoret kuin vanhatkin kiinnostumaan Euroopan unionista. Siellä tehtävät päätökset vaikuttavat meidän jokaisen päivittäiseen elämään esimerkiksi lainsäädännön kautta. EU:ssa tehdään tärkeitä päätöksiä muun muassa ilmastonmuutokseen liittyen, jonka luulisi ainakin nuoria kiinnostavan.

Juha Huhtala (vihr.)

— Idässä on epävakainen Venäjä ja lännessä arvaamaton presidentti Donald Trump. Eurooppa on vakaa paikka siinä keskellä. Kansainvälistyminen on nuorille luonnollista, ja EU tarjoaa siihen hyvän alustan ja avaa nuorille mahdollisuuden opiskella ja työskennellä Euroopassa.

Joona Mielonen (vas.)

— Euroopan unioni saattaa tuntua etäiseltä ihan jokaiselle ikäluokalle. Euroopan unionin päätöksentekoa pitäisi tuoda enemmän muun muassa mediassa esille. Tarvitsemme myös ruohonjuuritasolla demokraattisia välineitä, jotta päätöksentekoa voidaan tuoda lähemmäksi tavallisia kansalaisia. Olen myös sen kannalla, että jokainen 18-vuotias saisi ilmaisen interrail-passin. Matkustaminen vähentää ennakkoluuloja ja sitä kautta myös eurooppalainen yhteisöllisyys kasvaisi.

Christoffer Hällfors (r.)

— EU pitää tuoda entistä lähemmäksi ihmisiä, jotta ihmiset ymmärtävät, mikä se on. Suomessakin on käynnissä monta hanketta muun muassa kouluissa ja kunnissa, mitä rahoitetaan EU-rahalla. Kouluissa pitää tehdä enemmän töitä, että saadaan nuoret äänestämään. Viime eurovaaleissa ruotsalaisista nuorista äänesti 60 prosenttia, kun suomalaisista nuorista äänesti vain 10 prosenttia.

Katja Juurikko

Nuoria kiinnostu muun muassa ilmastonmuutokseen ja lentoveroon liittyvät asiat.
Nuoria kiinnostu muun muassa ilmastonmuutokseen ja lentoveroon liittyvät asiat.

Mitä konkreettisia toimia Euroopan unionin tulisi tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi?

Sari Melkko (sd.)

— Uusiutuvien energialähteiden ja teknologian kehittäminen. Lisäksi päästökauppa on uudistettava. Suuripäästöisten laitoksien verotusta tai muuta maksupolitiikkaa on saatava sellaiseksi, että pystyisimme ohjailemaan asiakkaiden kulutus- ja ostokäyttäytymistä.

Juha Huhtala (vihr.)

— Päästökaupan kiristäminen on yksi keino. Lisäksi tarvitaan sitova hiilibudjetti. Tärkeintä on kuitenkin, että Euroopan unionilla on selvä määräaika, mihin mennessä asiat pitää saada hoidetuksi. EU:lla on mahdollisuus luoda yhteinen metsien suojeluohjelma. Lisäksi kannatan erilaisia tunnelihankkeita, jotta saamme vaikka yöjunan Berliiniin.

Karri Ollila (ps.)

— Toimien tulee olla vaikuttavia. Hiilitullit ovat sen suuntaiset, että EU:ssa ei saisi myydä muualla tuotettuja tuotteita, joita ei saisi täälläkään valmistaa. Lisäksi metsäpalojen suojelu pitäisi ottaa ilmastonmuutoskysymyksiin mukaan. Maailman metsäpaloissa hukkuu koko maailman fossiilienergiasta 25 prosenttia.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset