Kouvola sai uuden muraalin — Laku-ukko hymyilee seinän korkuisena Kouvolan Lakritsin tehtaan päädyssä

Seinämaalausta oli suunniteltu jo vuosien ajan, mutta aiemmin se jäi maalaamatta tekijän puuttumisen vuoksi.

Noora Vilamaa

Muraalin on maalannut Timo Outinen, joka tekee seinämaalauksia sivutyönään.
Muraalin on maalannut Timo Outinen, joka tekee seinämaalauksia sivutyönään.

Kouvolan Lakritsin tehdasrakennus Hietamäentiellä on saanut seinäänsä kookkaan maalauksen eli muraalin. Pakkauksista tuttu laku-ukko toivottaa vieraat tervetulleiksi seinän korkuisena talon päädyssä.

Lakutehtailija Timo Nisula kertoo, että ajatus muraalista on elänyt monta vuotta.

— Olemme ajatelleet, että kiinteistöä pitäisi jotenkin saada kaunistettua. Olimme jo kertaalleen päättäneet muraalin toteuttamisesta, mutta silloin tekijä ei päässyt paikalle, ja asia unohtui. Nyt tekijä löytyi ja asia saatiin eteenpäin.

Muraalin on maalannut lappeenrantalainen Timo Outinen, joka tekee seinämaalauksia sivutyönään. Hän on aiemmin maalannut parikymmentä muraalia, mutta Kouvolan Lakritsin maalaus on toistaiseksi suurikokoisin.

— Aloitin maanantaina ja lopettelin torstaina iltapäivällä. Päivät olivat pitkiä, mutta sitä oli mukava tehdä. Ensimmäistä kertaa piti vuokrata nostin, että pääsin yläilmoihin. Tarvittiin myös paljon maalia ja projektori, jotta kuvan sai heijastettua seinään, Outinen sanoo.

Maalauksesta kertyi kustannuksia 6 000—7 000 euroa. Nisula on tyytyväinen lopputulokseen.

— Maailmalla näkee aika hauskoja muraaleja, ja useimmissa kaupunkikuvissa ne parantavat maisemaa. Halusimme omalta osaltamme tehdä jotain, että ympäristö saadaan kivemman näköiseksi.

Muraaleja on viime vuosina maalattu ahkerasti rakennuksiin monissa Suomen kaupungeissa, mutta Kouvolaan ne eivät ole kotiutuneet.

Kouvolan Sanomien viime vuonna toteuttamassa verkkokyselyssä valtaosa vastaajista halusi kaupunkiin muraalin. Paikoiksi ehdotettiin muun muassa Pohjola-taloa, Ruukinportin aluetta, Kouvolan jäähallia, Myllykosken vanhaa poliisiasemaa ja kaupungintaloa.

Viime vuonna jätettiin valtuustoaloite, jossa toivottiin kaupungin ottavan aktiivisen roolin seinämaalausten saamiseksi Kouvolaan. Liikunta- ja kulttuurilautakunta esitti helmikuussa, että kaupunginvaltuuston tulisi varata rahaa niiden toteuttamiseksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset