Kymsote suosittelee välttämään suuria perhejuhlia juuri nyt – Kirkkoherran mielestä kouvolalaiset ovat järjestäneet häät ja hautajaiset vastuullisesti

Seurakuntien jokaiseen tilaisuuteen tehdään etukäteen kirjallinen suunnitelma siitä, miten Kymsoten suositukset otetaan huomioon.

Lumikki Haaja

Kuusankosken kirkkoherran Kimmo Ylikankaan mukaan perheet ovat hoitaneet yksityistilaisuudet yleensä vastuullisesti.
Kuusankosken kirkkoherran Kimmo Ylikankaan mukaan perheet ovat hoitaneet yksityistilaisuudet yleensä vastuullisesti.

Kymenlaaksossa on altistuttu koronalle viime päivinä etenkin perhetilaisuuksissa. Uusimmassa ohjeistuksessaan Kymsote kehottaa välttämään suuria yksityistilaisuuksia.

Kuusankosken seurakunnan kirkkoherra ja yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Ylikangas on nähnyt, miten vieraiden määrä häissä, hautajaisissa ja muissa perhejuhlissa on pandemian aikana vähentynyt.

Hänestä kouvolalaiset perheet ovat hoitaneet yksityisjuhlien järjestämisen yleensä vastuullisesti.

– Monet ovat ymmärtäneet asian laidan hyvin ja ovat kutsuneet vieraita juhliin vain vähän. Monet ovat myös vierastaneet juhlimaan lähtemistä.

Vanhemmat henkilöt ovat Ylikankaan mukaan jääneet juhlista usein pois ilman erillistä huomautusta.

Turvavälit ovat pitäneet tilaisuuksissa melko hyvin, mutta maskien käyttö osallistujien keskuudessa on vaihdellut.

Kastajaiset siirtyivät kodeista kirkkoihin

Ylikankaan mukaan monet siirsivät viime kesänä hääjuhliaan vuodella eteenpäin. Monet vuosia tehdyt juhlasuunnitelmat muuttuivat kokonaan.

Naimisiin menevillä pareilla saattaa paljon läheisiä, joten vieraita on jouduttu rajaamaan paljon. Tilaisuudet, joissa paikalla oli vain hääpari, vihkijä ja todistajat lisääntyivät tänä vuonna hiukan.

Perhetapahtumat siirtyivät myös kodeista kirkkoihin. Kastejuhla tilavassa Kuusankosken kirkossa on alettu kokea turvallisemmaksi kuin kotona.

Ylikangas on vähitellen nähnyt enemmän myös juhlatilaisuuksien videointia. Tilaisuuksista pois jääneet ovat saaneet mahdollisuuden katsoa toimituksen reaaliajassa tai jälkeenpäin.

– Näin olemme tehneet myös jumalanpalvelusten kanssa. Ilmeisesti näitä videopalveluiden tarjoajia on ilmaantunut markkinoille enemmänkin.

Kirkoissa joka toinen penkkirivi on tyhjä

Keväällä Kouvolan seurakuntayhtymä määräsi, että seurakuntien tilaisuuksissa ja toimituksissa saa olla enintään kymmenen henkilöä kerrallaan.

Säännökset eivät ole enää niin tiukat, mutta seurakuntien eri tiloihin on määritelty henkilörajoitukset.

Kirkoissa ja muissa tiloissa joka toinen penkkirivi jätetään tyhjä. Henkilömäärä saa olla enintään noin kolmasosan tilan normaalikapasiteetista.

– Kuusankosken kirkkoon mahtuu noin tuhat henkeä, joten sinne otetaan enintään kolmesataa henkeä. Yli sadan hengen perhetilaisuuksia ei siellä silti korona-aikana ole järjestetty.

Jokaiseen tilaisuuteen tehdään suunnitelma suosituksista

Ylikankaan mukaan seurakuntien kaikkiin tilaisuuksiin tehdään etukäteen kirjallinen suunnitelma siitä, miten Kymsoten suositukset otetaan niissä huomioon.

Seurakuntayhtymä on myös tekemässä henkilöstölle jaettavaa uutta ohjeistusta.

– Seurakunnilla on ollut jo jonkin aikaa käytäntö, että kaikkein läheisimmille annetaan mahdollisuus osallistua.

Seurakunnat ohjeistavat pitämään tilaisuuksissa turvavälit. Jos etäisyyden pitäminen ei onnistu, työntekijän täytyy käyttää maskia.

Käsidesit ovat tarjolla kaikissa tilaisuuksissa ja henkilökunnan jäseniä on käynyt koronatesteissä. Tulokset ovat olleet negatiivisia.

Jos työntekijällä on ollut pieniäkin oireita ennen tilaisuutta, hänet on vaihdettu toiseen.

– Jos pappi huomaa aamulla, että hänellä on nuhainen olo, meidän täytyy saada varahenkilö jostain heti. Kaikki ovat jatkuvassa valmiudessa.

Joulua ei ole peruttu

Pyhäinpäivänä kirkoissa luetaan seurakunnalle kuluneen vuoden aikana kuolleiden nimet. Viime vuonna Kuusankosken kirkon tilaisuudessa oli vain noin sata osallistujaa.

– Läheisille on lähetetty tilaisuuteen kutsu maskisuosituksella. Tilaisuus ei kuitenkaan ole nykyisin niin suosittu. Turvavälit pitävät kirkossa hyvin.

Jouluna kirkot ovat perinteisesti olleet täysiä. Kauneimpia joululauluja on laulanut Kuusankosken kirkossa jopa tuhat henkeä yhtäaikaa.

Sellainen ei ole Ylikankaan mukaan tänä vuonna mahdollista.

– Joulua ei ole peruttu, mutta pohdimme kovasti, miten järjestämme nämä tilaisuudet.

Ylilääkäri kehottaa miettimään

Kymsote suosittelee välttämään suurten perhejuhlien ja yksityistilaisuuksien järjestämistä ja niihin osallistumista. Kymenlaaksossa on ollut viime päivinä muutama suurempi koronatartuntaketju.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että Kouvolan alueen tartuntaketjut eivät ole lähteneet perhejuhlista. Yksityisellä tai julkisella tilaisuudella ei silti hänestä ole väliä.

– Ympäri maata on nähty, että korona on tarttunut yksityis- ja perhejuhlissa alueilla, joilla epidemiatilanne ei ole ollut kovin paha.

Kimmo Seppälä

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kehottaa miettimään, onko nyt suurten perhejuhlien aika.
Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kehottaa miettimään, onko nyt suurten perhejuhlien aika.

Yksiselitteistä ohjeistusta ei ole

Mäntymaa kehottaa miettimään, onko juuri nyt oikea aika järjestää suuria perhejuhlia. Kymenlaaksossa ei ole annettu vielä suositusta yksityistilaisuuksien osallistujamääristä.

Yksiselitteistä ohjeistusta suurista ja pienistä tapahtumista ei Mäntymaan mukaan ole. Tapahtumatila ja henkilömäärä täytyy huolehtia tilanteen mukaan.

– Kymmenen henkilöä yksiössä on paljon, mutta satojen neliömetrien alueella vähän. Tartuntariski riippuu myös siitä, kuinka kauan oleskellaan samassa tilassa. Siitä, onko kyseessä lyhyt kahvitilaisuus vai koko päivän tapahtuma, kuten häät.

Mäntymaa suosittelee muistamaan perhetilaisuuksissa hygienia- ja turvaväliohjeet sekä käyttämään maskia. Hänestä kaikkien pitää tällä hetkellä tehdä parhaansa, jotta maakunnissa päästäisiin takaisin rauhalliseen normaalitilaan.

– Eikä tapahtuisi sellaista ilmiötä kuin Vaasassa, että kaupunki tai koko maakunta joutuisi yhtäkkiä totaalisulkuun äkillisen tapausmäärien nousun takia.