Valkealassa ja Kuusankoskella kaivataan lisää ihmisiä vapaapalokuntiin

Vapaapalokuntien ongelmia ovat jäsenten vähyys ja ikääntyminen

Valkealassa toimivan Jokelan VPK:n jäsenten määrä on huolestuttavalla tasolla, varsinkin nuoria on valitettavan vähän, sanoo Jokelan VPK:n päällikkö Timo Liila.

– On siinä rajoilla, että pystymme hoitamaan pelastustehtävät, sanoo Liila.

Liila kertoo, että nuoria toivotaan kovasti mukaan toimintaan.

-– Nuorilla on toki muitakin harrastuksia. Lisäksi palokunta on vaativa ja aikaa vievä harrastus.

Toisaalta harrastus ei maksa mitään ja palokunta hoitaa vakuutukset.

– Meillä oli kaksi vuotta sitten rekrytointipäivä. Sen lisäksi etsimme uusia jäseniä ilmoitusten avulla. Näiden kautta saimme 3 uutta jäsentä ja lopulta kaksi heistä jäi.

Liilan mukaan ympäri Suomea on sama ongelma: vapaapalokuntalaisten vähyys ja ikääntyminen.

Jokelan VPK saa lisää jäseniä nuorisojaoston kautta, mutta ei edes joka vuosi. Moni nuorista lähtee toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja VPK menettää nuoria, joilla on pohjakoulutus.

– Vapaapalokuntalaisille vaatimusluokka on kova, mutta kaikille löytyy hommia. Mitään ei tarvitse osata aloittaessa, vaan me koulutamme ihmiset. Kursseja voi käydä pikkuhiljaa.

Liilan mukaan etenkin 20–30-vuotiaita palokuntalaisia on harmillisen vähän. Kolmekymppisiä on kolmannes ja loput ovat sitä vanhempia.

Anjalan VPK:ssa on riittävästi porukkaa

Toistaiseksi Anjalan VPK:ssa on ollut vapaaehtoisia palokuntalaisia ihan hyvin ja hälytystoiminnassa on riittänyt porukkaa, sanoo Anjalan VPK:n päällikkö Markku Leinonen.

Leinosen mukaan vapaaehtoisten palokuntalaisten määrä ei ole juurikaan muuttunut kymmenen viime vuoden aikana.

– Meillä on hälytysosastossa 44 jäsentä. Nuoriso-osastossa määrät ovat vaihdelleet vuosittain 35–80 nuoren välillä. Viime vuonna Anjalan VPK:ssa oli 48 nuorta. Palokunnan harrastusosastossa on 106 jäsentä.

Suurin osa jäsenkunnasta tulee nuoriso-osaston kautta. Aikuisiässä olevia henkilöitä liittyy satunnaisesti. Jäsenistön vaihtuvuus on kaiken kaikkiaan suhteellisen pieni.

– Olemme aikoja sitten hoitaneet toimintamme tasa-arvoisemmin kuin joskus monia vuosia sitten. Jäsenistössä 24 prosenttia on naisia. Naiset osallistuvat tasavertaisina hälytystoimintaan. Ovet ovat avoimia sukupuolesta riippumatta.

Leinosen mukaan Anjalan VPK:ssa on hyvin tasainen ikäjakauma hälytysosastossa. Jokaiseen ikäkausiryhmään kuluu noin 4–6 ryhmäläistä. Jäsenistön uusiutuminen menee hallitusti.

Lisää ihmisiä hälytysosastoon

Voikkaalla sijaitsevassa Kuusankosken VPK:ssa on palokuntalaisia juuri ja juuri riittävästi. Heitä saisi olla enemmänkin, sanoo Kuusankosken VPK:n päällikkö Mikko Sanamäki.

– Meillä on jatkuvasti rekry päällä.

Sanamäen mukaan vaadittavat tehtävät pystytään kuitenkin hoitamaan nykyisellä miehityksellä. Sanamäki on ollut Kuusankosken VPK:n toiminnassa kymmenen vuotta mukana, eikä palokuntalaisten määrä ei ole sinä aikana juurikaan muuttunut.

– Ehkä se johtuu siitä, että Voikkaalla oli ennen tehdaspalokunta, joka ei ollut kaikille avoin. Moni ei ehkä tiedä, että olemme 1.valmiusasteen vapaapalokunta.

Sanamäen mukaan Kuusankosken VPK on kaikille avoin.

– Meillä on pulaa etenkin normaalikuntoisista henkilöistä, jotka asuisivat mielellään Voikkaan, Pilkanmaan tai Kuusankosken alueella. Etenkin kaipaamamme lisää ihmisiä hälytysosastoon, myös lisää naisia toivotaan jäseniksi.

– Olemme pitäneet Kuusankosken VPK:lla avoimen oven päiviä ja sitä kautta olemme saaneet uusia jäseniä. Lisäksi olemme olleet tapahtumissa mukana esittelemässä kalustoa ja VPK:n toimintaa. Myös sitä kautta olemme saaneet uusia ihmisiä mukaan.

Sanamäen mukaan Kuusankosken VPK:ssa on ihan kaikenikäisiä ihmisiä mukana. Moni, joka aloittaa nuorisojaostossa, jatkaa aikuisena muissa osastoissa. Tällä hetkellä nuorisojaostossa on 10 henkilöä ja hälytysosastossa 35, joista vajaa parikymmentä ovat aktiivisia jäseniä.

Luetuimmat