Kymenlaaksossa viisi uutta koronavirustapausta, tartuntoja yhteensä 24 kappaletta – Johtajaylilääkäri:  Lisääntynyt testaaminen alkaa nyt näkyä

Kouvolassa on nyt 12 todettua koronavirustartuntaa. Koronatartuntoja todettu Suomessa 2 308.

Maria Kokljuschkin

Kymenlaaksossa on otettu yli 700 näytettä koronaviruksen varalta.
Kymenlaaksossa on otettu yli 700 näytettä koronaviruksen varalta.

Kymenlaaksossa on nyt todettu 24 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on neljä henkilöä.

Todellinen tartuntojen määrä voi olla suurempi, sillä lieväoireisia ei ole testattu maaliskuun 16. päivän jälkeen.

Viidestä uudesta tartunnasta neljä on testattu Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten testeissä. Se on 22.3. jälkeen suurin yksittäisen päivän lukema. Kuntakohtaiset tiedot päivittyvät viiveellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n karttapalveluun. Tartuntojen määrä Kouvolassa oli tiistaina puolen päivän aikaan 12.

Maanantaina Kouvolan tartuntaluku oli aamupäivällä 6, iltapäivällä se nousi kymmeneen tartuntaan.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo, että lisääntynyt testaaminen alkaa nyt näkyä testituloksissa. Lisäksi mukana löydöksissä on aiemmin koronatartunnan saaneiden kautta virukselle altistuneita, joita on nyt testattu.

Kymsote on nyt testannut 705 asiakasta koronaviruksen varalta. Asiakkaalta peritään normaali käyntimaksu. Kymsotelle jokainen testi maksaa Mäntymaan mukaan 120–130 euroa. Laskuttajana on Huslab.

Tartuntakäyrät tasaisia Suomessa

Suomessa on löydetty nyt 2 308 koronaviruksen varmistettua tartuntaa. THL:n mukaan määrä on kasvanut eilisestä 132:lla.

Eilen laboratoriovarmistettujen koronavirustartuntojen määrä kohosi sunnuntain lukemista 249:llä. Eilisen suureen lukuun saattoi vaikuttaa se, että tartuntojen raportoinnissa voi ilmetä viikonloppuisin viivettä.

THL on äskettäin arvioinut, että tartuntakäyrät näyttävät Suomessa tasaisilta ja valtiovallan asettamat rajoitukset vaikuttavat purevan.

THL:n odotetaan kertovan tehohoidossa olevista potilaista sekä koronavirukseen kuolleista myöhemmin tänään.

Eilen kerrottiin, että koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa 27 ihmistä.

Ikäryhmistä eniten koronatartuntoja on 50–59-vuotiailla. Miehiä on ollut tartunnan saaneissa hieman enemmän kuin naisia.

THL selvittää koronaviruksen levinneisyyttä tutkimuksella

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aloittaa tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää uuden koronaviruksen leviämistä väestössä. Tutkimuksessa osallistujilta testataan vasta-aineita, joita muodostuu koronavirustartunnan saaneen elimistössä. Testien avulla voidaan kartoittaa epidemian levinneisyyttä eri ikäryhmissä ja alueilla.

Testillä voidaan tunnistaa niin oireettoman kuin oireita aiheuttaneen tartunnan saaneita. Tuoreita tartuntoja sen avulla tosin ei saada tietoon, sillä vasta-aineita syntyy THL:n mukaan vasta joitain viikkoja tartunnan saamisen jälkeen.

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä yliopistosairaaloiden kanssa. Siihen kutsutaan kirjeitse osallistujia, jotka on valittu satunnaisotannalla. Kaikkiaan tähtäimessä on noin 750 hengen viikoittainen testausmäärä.

Ensimmäisiä tuloksia odotetaan huhtikuun loppuun mennessä. Tutkimus jatkuu kuitenkin loppuvuoden ajan.

Juttua päivitetty Kymsoten johtajaylilääkärin kommenteilla 11:54.Kouvolan luvut päivitetty juttuun kello 12:00.