UPM suunnittelee: Kymintehtaan vanhan voimalaitoksen piippu puretaan

Lumikki Haaja

Höyryvoimalan 112,5-metrinen piippu on nykykunnossaan ympäristölleen vaarallinen ja siksi purku-uhan alla.
Höyryvoimalan 112,5-metrinen piippu on nykykunnossaan ympäristölleen vaarallinen ja siksi purku-uhan alla.

Kuusankosken Kymintehtaan maamerkki, vanhan voimalaitoksen piippu, on saamassa purkutuomion. UPM hakee piipulle ja vanhan voimalaitoksen kattila- ja toimistorakennukselle ja tuhkasiilolle purkulupaa.

Syynä on huonokuntoisten rakennusten aiheuttama turvallisuusriski.

— Tiilenpalasia putoilee sieltä sun täältä, ja alueella on luvattomia kulkijoita ja kävijöitä. Hiilikattilat ovat olleet poissa käytöstä 1970-luvulta, ja kaasukattilan, joka oli viimeksi varavoimalana, käyttö loppui 1990-luvulla, sanoo UPM:n kiinteistöpäällikkö Veli Tuominen.

Kuusankosken maamerkiksi kohonneella piipulla on korkeutta 122,5 metriä. Piippu ja sen viereinen kattilarakennus ovat valmistuneet vuonna 1933, ja niiden viereen tehdyt toimistolaajennus ja tuhkasiilo vuonna 1955.

Vanhoille rakennuksille on vaikea löytää ylläpitäjiä, Tuominen sanoo.

— Olemme tehneet monessa paikassa merkittäviä selvityksiä ja suunnitelmia, mutta mikään niistä ei ole vielä toteutunut. Jos suojelun selvitykset, korjaukset, huollot ja ylläpito lasketaan, ensimmäinen 100 000 euroa on jo mennyt.

Siinä missä suunniteltu purku-urakka on maisemallinen tappio, toiminnallisesti Tuominen näkee sen voittona etenkin tehtaan alueella toimivalle Taideruukille.

— Yhtenä pointtina purkusuunnitelmassa on purkumateriaalien käyttö meluvallin rakentamiseen teollisuusalueen ja Taideruukin toimintojen väliin. Silloin molemmat saisivat tehdä omia juttujaan häiritsemättä toisiaan.

Tapani Olkku

Tapani Olkku

Uusimmat uutiset