Ministeri Sampo Terho ei anna takarajaa Kymi Ringin yksityisrahoituksen löytämiselle

Jussi Lopperi

Ministeri Sampo Terho ilahtui Kouvolan kaupungintalon toisen kerroksen maton väristä. Hän kuvaili väriä syvän siniseksi tulevaisuudeksi.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (s.) ei ota minkäänlaista kantaa Kymi Ringin yksityisen rahoituksen löytymisen aikatauluihin.

Kymi Ring -hanke sai tänä kesänä valtion lisätalousarviossa 3,5 miljoonaa euroa. Jo aiemmin Kouvolan kaupunki oli päättänyt myöntää Kymi Ringille 2 miljoonan euron ehdollisen pääomalainan. Kaupungin osuus on tarkoitus käyttää koulutusrataan.

— Valtion rahan edellytyksenä on yhä se, että yksityinen raha löytyy. Takarajaa tuon rahan löytymiselle ei ole tarkasteltu, enkä ota kantaa siihen.

Terho vieraili maanantaina Kouvolassa ja Iitissä. Ministeri tutustui ensimmäistä kertaa paikan päällä Kymi Ringin rata-alueen rakennustöihin.

Terho ei ottanut suoraa kantaa siihenkään, täytyykö Kymi Ringin yksityisen rahoituksen kasaamisesta antaa ministeriölle väliaikaraportteja vai riittääkö loppuilmoitus sitten, kun paketti on kasassa.

— Olemme jatkuvassa yhteydessä. En näe, että ministeriön tehtävänä olisi sotkeutua Kymi Ringin asioihin. Ministeriön tehtävänä on mahdollistaa tämänkaltaiset hankkeet.

Kymi Ring -hankkeen vetäjät eivät ole kertoneet julkisuuteen mitään yksityisen rahoituksen tilanteesta.

Terho sanoo olevansa toiveikas yksityisen rahan löytymisestä.

— Hanke on erittäin hieno. Useana vuonna järjestettäviksi aiotut Moto GP -kisat nostaisivat alueen asemaa ja samalla koko suomalaisen moottoriurheilun näkyvyyttä.

Sampo Terhon johtama Sininen tulevaisuus -yhdistys kerää paraikaa kannatuskortteja puolueen perustamiseksi. Vaadittavasti 5 000 kortista on Terhon mukaan koossa noin 4 000.

Perussuomalaisten puheenjohtaja totesi maanantaina Lännen Median haastattelussa, että sinisen tulevaisuuden tie päättyy seuraaviin eduskuntavaaleihin vuonna 2019. Halla-ahon mielestä puoluetta kasataan muutaman ihmisen henkilökohtaisten intressien tukemista varten.

— Tulen vastaamaan tähän laajemmin myöhemmin. Tässä vaiheessa riittää ehkä se, kun sanon, että perussuomalaisten puheenjohtaja ei pidä sinisestä tulevaisuudesta, Terho sanoo.

Terho toivoo, että uutta yhdistystä ja aikanaan puoluetta arvioidaan sen mukaan, mitä se saa aikaiseksi.

— Periaateohjelmassa korostamme uudistusmielisyyttä ja ratkaisuhakuisuutta. Katsokaa tuloksia, toimikaa sen mukaan. Puhetta politiikkaan aina mahtuu.

Kesän ja alkusyksyn gallupit eivät vielä huolestuta Sampo Terhoa. Sininen tulevaisuuden gallupkannatus on jäänyt korkeimmillaankin pariin prosenttiin.

— Tunnettuuden rakentaminen kestää. Olen sanonut pilke silmäkulmassa, että en huolehdi gallupeista, kun vielä ei ole puoluettakaan, jolla osallistuisi vaaleihin.

Terho sai maanantaina päivityksen kaupungin asioihin Kouvolan kaupunginjohtajalta Marita Toikalta ja edunvalvontajohtajalta Petteri Portaankorvalta.

Ajankohtaisista asioista esillä olivat muiden muassa perustettavan Tuomioistuinviraston sijoittaminen ja rautatieliikenteen ohjauskeskuksen tilanne.

Janne Rönkkö

Janne Rönkkö

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.