Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi loppuvuoden säästöt — Arto Sahamies: Minulla on ollut harhainen kuva, että kuntaliitoksella säilytetään palveluja, mutta talouden tasapainottaminen tarkoittaa palvelujen heikentymistä

Moni Kouvolan valtuutettu totesi, ettei kaupungin taloutta pelasteta höyläämällä vaan puuttumalla palveluverkkoihin.

Katja Juurikko

Arto Sahamies (kd.) Kouvolan kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2016.
Arto Sahamies (kd.) Kouvolan kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2016.

Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana kuluvan vuoden talousarvioon 2,4 miljoonan euron säästöt toiminnasta ja 4,5 miljoonan euron säästöt investoinneista.

Moni valtuutettu puhui leikkausten kipeydestä. Kristillisdemokraattien Arto Sahamies kertoi huomanneensa, että hänellä on ollut harhainen kuva kuntaliitoksesta: sillä säilytetään palveluja ja saadaan enemmän. Sahamies siteerasi Kontiolahden kunnanjohtajaa, jonka arviota hän piti osuvana.

— Talouden tasapainotus kuntaliitoksen jälkeen onnistuu, jos ei luvata lähipalveluiden säilymistä. Taloudellinen onnistuminen tarkoittaa aina palveluverkon karsimista, henkilöstön ja investointien vähentämistä ja palveluiden heikentymistä.

Sahamies sanoi, että KD:n mielestä Kouvolan taloutta ei paranneta yksittäisillä säästölistoilla, vaan tasapainottaminen pitää jaksottaa pidemmälle ajalle.

”Meillä on ollut liian suuret menot suhteessa tuloihin”

Kokoomuksen Matti Lindholm muistutti, että talousarviomuutosten jälkeenkin alijäämää on tulossa lähes 30 miljoonaa euroa. Ilman satunnaisia eriä 10-vuotiaan kaupungin alijäämä olisi 100 miljoonaa euroa.

— Olemme mielissämme, että jotain on yritetty tehdä talouden oikaisemiseksi. Puhutaan veronkorotuksista, mutta todellinen ratkaisu on puuttua palvelurakenteisiin. Meillä on ollut liian suuret menot suhteessa tuloihin.

Kalle Ylimäki (kesk.) ja Sakari Smeds (kd.) arvostelivat kasvatus- ja opetuslautakunnan äänestyspäätöstä, jonka mukaan lasten kotihoidontuen kuntalisä poistetaan marraskuun alusta lähtien.

Mika Byman (vas.) muistutti, että kaupungin henkilöstö alkaa olla tiukoilla.

— Ostopalveluiden lisääminen oman tuotannon kustannuksella on hölmöläisten hommaa.

”Elinvoimaa lisäämällä turvataan palvelut”

SDP:n Jukka Nyberg sanoi ryhmänsä painottavan lakisääteisten palveluiden laadun ja saatavuuden tärkeyttä. Niiden taso voidaan säilyttää, jos Kouvolaan saadaan lisää elinvoimaa.

Elinvoiman nosti esiin myös Jari Lindström (sin.). Lisäksi hän toivoi, että valtuutetut ovat jo heränneet yli varjojen elämiseen.

— Pelkästään leikkaamalla ei tätä kaupunki suosta nosteta. Jos emme saa lisää elinvoimaa Kouvolaan, olemme jatkossakin jakamassa niukkuutta ja leikkaamassa. Mikään kaupunki ei sellaista kestä.

Sari Hyytiäisen (vihr.) mielestä juustohöylääminen ei voi olla jatkuvaa.

— On tärkeää, että tänä syksynä pystymme tekemään kunnolla palvelurakenneratkaisuja, joilla saamme talouden kestävälle pohjalle.

Luetuimmat