Kimppakyytejä, kasvisruokaa ja turhat valot pois kodista — Kouvolan ilmastolakkoon osallistuneet nuoret tekevät ekotekoja arjessa

Kansainvälinen ilmastolakko keräsi perjantaina puoliltapäivin Kouvolan kaupungintalolle satakunta osallistujaa. Suurin osa oli nuoria.

Lumikki Haaja

Mansikkamäen koulun kuudesluokkalaiset Fanny Reiju, Liisu Neem, Emmi Venho ja Ilona Salmi osallistuivat mielellään ilmastolakkoon. Opettaja puhuu heille paljon ympäristöasioista tunneilla.
Mansikkamäen koulun kuudesluokkalaiset Fanny Reiju, Liisu Neem, Emmi Venho ja Ilona Salmi osallistuivat mielellään ilmastolakkoon. Opettaja puhuu heille paljon ympäristöasioista tunneilla.

Pelastakaa maapallo. Meidän ilmasto, meidän tulevaisuus. There is no planet B.

Kansainvälistä ilmastolakkoa vietettiin perjantaina myös Kouvolassa. Kaupungintalon edustalla pidettyyn lakkoon ja mielenilmaukseen osallistui satakunta nuorta iskulausekyltteineen.

Kuusankosken lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Pinja Komonen saapui mielenilmaukseen kesken koulupäivän kolmen lukiokaverinsa kanssa. Nuoret halusivat osallistua tapahtumaan, koska he kantavat huolta muun muassa ilmaston lämpenemisestä, saasteista, luonnon tuhoutumisesta ja jäätiköiden sulamisesta.

— Lukiossa puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta ja muista ympäristöasioista. Se on saanut miettimään myös omia tekoja eri tavalla.

Lumikki Haaja

Kuusankosken lukiota käyvät Pinja Komonen ja Taru Sihvola kertovat saaneensa luvan tulla tapahtumaan kesken koulupäivän sillä ehdolla, että he lähettävät paikan päältä todistusaineistoa.

Maapallon tulevaisuus huolestuttaa

Komonen, Janina Sihvola, Pauli Porkka ja Taru Sihvola kertovat torjuvansa ilmastonmuutosta ja suojelevansa luontoa tietoisesti omassa arjessaan. He muun muassa kierrättävät roskia, suosivat kimppakyytejä, välttelevät punaisen lihan syömistä ja säästävät sähköä.

— En käytä valoja, jos luonnonvaloa on tarpeeksi. Otan myös turhat johdot seinästä, Komonen kertoo.

Nuorten mielestä pienillä teoilla on merkitystä, kun tekijöitä on paljon.

Kaikkia huolestuttaa se, millaisen maapallon jälkipolvet perivät.

— Olisi kiva, että seuraavatkin sukupolvet saisivat elää samanlaista elämää kuin me, Janina Sihvola sanoo.

Lumikki Haaja

Kouvolalainen Ulla-Maija Tallinen halusi tuoda lapsensa Eemeli ja Otto Jauhon tärkeään tempaukseen. Perhe tekee arjessa ekotekoja.

Koko perhe osallistuu ympäristönsuojeluun

Myös kouvolalainen Ulla-Maija Tallinen kantaa huolta siitä, millaisessa maailmassa omat lapset ja mahdollisesti heidän lapsensa elävät tulevaisuudessa. Hän toi ilmastolakkoon 7-vuotiaan Eemeli Jauhon ja 11-vuotiaan Otto Jauhon itse tehtyjen kylttien kanssa.

Perheessä puhutaan paljon ympäristöasioista ja tehdään ympäristötekoja.

— Olen itse vegaani, ja lapsetkin ovat osittain. Kierrätämme sekä ostamme kodinkoneita ja vaatteita käytettyinä. Kierrämme myös keräämässä roskia ympäri Lehtomäkeä, äiti listaa.

Olisi kiva, että seuraavatkin sukupolvet saisivat elää samanlaista elämää kuin me. — Janina Sihvola

Kuudesluokkalaiset halusivat itse tapahtumaan

Kaupungintalon edustalle saapui yksittäisiä oppilaita ja opiskelijoita sekä joitain koululuokkia.

Mansikkamäen koulun opettaja Anu Kärkkäinen toi tapahtumaan parikymmentä kuudesluokkalaista: oman 6B-luokkansa ja muutaman rinnakkaisluokkalaisen.

— Oppilaat kysyivät minulta itse, osallistummeko jotenkin ilmastolakkoon. Olemme käsitelleet ympäristöasioita paljon tunneilla, hän kertoo.

Kansainvälistä tempausta vietettiin ilmaston puolesta samana päivänä ympäri maailmaa. Ilmastolakon aloitti viime vuonna ruotsalainen koululainen Greta Thunberg. Hän kieltäytyi menemästä perjantaisin kouluun ennen kuin ruotsalaiset poliitikot ottavat ilmastonmuutoksen tosissaan.

16-vuotiasta ilmastoaktivistia on esitetty Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lumikki Haaja

Ilmastolakko keräsi puolenpäivän aikaan noin sata osanottajaa Kouvolan kaupungintalon edustalle.

Tieto tempauksesta tuli myöhään

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anssi Moilanen on hieman harmissaan.

Hänen mukaansa kaikki Kouvolan koulut eivät lähteneet tukemaan ilmastolakkoa toivotusti ja kannustaneet oppilaita osallistumaan tempaukseen.

Nuvalaiset olisivat toivoneet, että kaupungilla on asiassa jokin yhtenäinen linja.

Osa kouluista sai kuitenkin tiedon tapahtumasta viime tingassa tai ei saanut sitä ollenkaan.

Urheilupuiston koulun rehtori Petteri Kinnunen kuuli ilmastolakosta oppilailta torstaina. Asiaan ei ehditty reagoida sen suuremmin. Oppilaat saivat kuitenkin olla huoltajan luvalla mielenilmauksen takia pois koulusta.

— Meiltä on lähdössä ainakin yksi luokka opettajan kanssa tapahtumaan ja joitain yksittäisiä oppilaita, Kinnunen kertoi perjantaiaamuna.

Päivänavauksessa puhuttiin ilmastonmuutoksesta

Kouvolan yhteiskoulun rehtorin Tarja Korhosen mukaan perjantain päivanavauksessa puhuttiin muun muassa siitä, miten jokainen pystyy ehkäisemään ilmastonmuutosta ja miten ilmastonmuutos näkyy arjessa.

Myöskään yhteiskoulu ei osallistunut koko kouluna tapahtumaan.

— Tämä päivä tuli jotenkin niin nopeasti, Korhonen kommentoi.

Hänen tietojensa mukaan koulusta oli kuitenkin lähdössä yksi luokka kaupungintalolle ja joitain yksittäisiä oppilaita huoltajan luvalla.

Tieto Kouvolan ilmastolakosta ei kantautunut Valkealan yläkoulun rehtorin Pauli Pölösen korviin lainkaan. Hän teki kuitenkin valtakunnallisten tietojen perusteella varmuuden vuoksi torstaina linjauksen, että oppilas voi olla huoltajan luvalla pois koulusta.

— Meidän on miettittävä ensi vuonna, miten voimme ottaa asiaa esille koulupäivän arjessa kyseisenä päivänä.

Kouvolan-tempausta lähtivät ajamaan viime tipassa eteenpäin Jenni Aikio ja Iida Tani, koska kukaan muu ei ottanut koppia järjestämisestä. Aikio myöntää, että liikkeellä oltiin tästä syystä myöhään. Tapahtuma julkistettin vasta alkuviikosta.