Kymi Ring on jättänyt valtionavustushakemuksen, mutta dokumentit yksityisestä rahoituksesta puuttuvat — valtatie 12:n remontin toteutuminen riippuu Kymi Ringin rahoituksesta, urakkatarjoukset uhkaavat raueta

Kymi Ring voi toimittaa dokumentit yksityisestä rahoituksesta opetus- ja kulttuuriministeriöön jälkikäteen. Valtatie 12:n remontin urakkatarjoukset raukeavat pian, jos Kymi Ringin yksityinen rahoitus ei varmistu.

Katja Juurikko

Kymi Ring -moottoriurheilukeskuksen ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua vuonna 2017. Kuva viime joulukuulta.
Kymi Ring -moottoriurheilukeskuksen ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua vuonna 2017. Kuva viime joulukuulta.

Kymi Ring oy on jättänyt valtionavustushakemuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle. Asiasta uutisoi ensin  Yle uutiset.

Kouvolan Sanomien saamien tietojen mukaan hakemuksesta kuitenkin puuttuvat liitteet, joista ilmenisi sekä yksityinen rahoittaja että rahoitussummat.

— Ministeriöllä ei ole vielä mitään tietoa rahoituksesta. Mitään dokumentteja ei ole toimitettu, ylijohtaja Esko Ranto opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo.

Kymi Ring tarvitsee 10 miljoonaa euroa yksityistä rahaa saadakseen valtionavustuksen

Rannon mukaan on tavallista, että valtionavustushakemus jätetään ensin ja liitteet toimitetaan jälkikäteen. Hänen mukaansa Kymi Ringin on toimitettava liitteet siten, että ministeriö pystyy tekemään avustupäätöksen tämän vuoden aikana.

— Olemme sopineet yhteydenpidosta Kymi Ringin kanssa tällä viikolla. Tämän viikon aikana saamme varmasti lisätietoa.

Rannon mukaan avustuksen myöntämiseksi Kymi Ringillä on oltava 10 miljoonaa euroa yksityistä rahoitusta.

Kymi Ringin hankejohtaja ei kommentoi rahoituksen tilaa

Kymi Ringin hankejohtaja Timo Pohjola vahvistaa, että yhtiö on jättänyt hakemuksen viime viikolla. Hän ei edelleenkään avaa millään tavalla yksityisen rahoituksen tilannetta.

— Me emme kommentoi millään tavalla käsittelyssä olevia asioita.

Pohjola ei ota kantaa ministeriön antamiin tietoihin siitä, että hakemuksesta puuttuvat liitteet, joissa yksityisen rahoituksen tilannetta olisi avattu.

— En kommentoi muuta kuin sen, että asia on valmistelussa.

Eduskunta myönsi viime kesänä Kymi Ringille 3,5 miljoonan euron valtionavustuksen. Raha on tarkoitettu moottorirataosuuteen. Avustuksen maksamisen ehtona on, että hankkeen kokonaisrahoitus toteutuu.

Vuonna 2014 valtio myönsi Kymi Ringille 3 miljoonaa euroa. Nämä rahat on maksettu vuosina 2015 ja 2016.

Valtatie 12:n remontin urakkatarjoukset uhkaavat raueta

Myös valtatie 12:n Tillolan ja Keltin tieosuuden kunnostus on riippuvainen Kymi Ringin rahoituksen toteutumisesta. Tieremontin urakkatarjoukset raukeavat, jos Kymi Ringin yksityinen rahoitus ei ratkea helmikuun alkuun mennessä.

Liikennevirastolla ei tällä hetkellä ole tietoa Kymi Ringin yksityisestä rahoituksesta, projektijohtaja Lars Westermark sanoo. Yksityisen rahoituksen on varmistuttava ennen kuin liikenne- ja viestintäministeriö voi antaa tieremontille käynnistysluvan, hän jatkaa.

— Haluaisin uskoa ihan oikeasti, että Kymi Ringin yksityinen rahoitus on kunnossa. Toivon parasta, mutta pelkään pahinta.

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopussa Tillolan ja Keltin välisen tieosuuden kunnostamiseen 14 miljoonaa euroa. Tukirahojen ehtona on, että moottoriradan kokonaisrahoitus on oltava tiedossa.

"Jatkoaikaa urakkatarjouksille tuskin on neuvoteltavissa"

Liikennevirasto on jo kertaalleen kysynyt tarjouksiin kolme kuukautta lisäaikaa. Westermarckin mukaan enempää aikaa ei juuri heru.

— En ole hirveän toiveikas sen suhteen, että tarjouksille olisi enää neuvoteltavissa jatkoaikaa. Kolmea kuukautta en voi pyytää. Kuukauden ehkä.

Loppukesästä kilpailutetun suunnittelu- ja rakentamisurakan voitti Destia. Työt olisivat voineet alkaa syyskuussa. Jos urakkatarjoukset raukeavat, Liikennevirasto joutuu aloittamaan uuden urakkakilpailun. Se vie vähintään puoli vuotta.

Iitin Tillolaan suunniteltu ajokoulutus-, liikenneturvallisuus- ja moottoriurheilukeskus Kymi Ring on tarkoitus rakentaa neljässä vaiheessa vuosina 2016—2025. Ykkösvaiheen kokonaiskustannukset ovat 25 miljoonaa euroa.

Uutista muokattu kello 15:02. Täydennetty tieto, että Kymi Ringin valtionavustuhakemuksesta puuttuvat liitteet, jotka varmistavat yksityisen rahoituksen.

Uutiseen lisätty tiedot aiemmasta valtionavustuksesta sekä tarkennettu Kymi Ringin kokonaiskustannuksia klo 15:59.

Uutiseen lisätty tiedot valtatie 12:n remontista klo 16:17.