Lakko uhkaa nyt myös hoivakotien toimintaa — Kouvolassa lakkouhan alla 11 hoiva- tai palvelukotia

Ammattiliittojen lakkovaroitus laajeni tiistaina koskemaan suuria hoivayrityksiä. Aiemmin on jo jätetty varoitus lakosta, joka koskisi laajasti yksityisiä päiväkoteja.

aop

Lakkouhan alla olevilla yrityksillä on Kouvolassa yhdeksän hoivakotia tai asumisyksikköä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakkovaroitus koskee nyt myös suuria hoivayrityksiä. Palkansaajajärjestöt jättivät laajennetun lakkovaroituksen tiistaina.

Kouvolassa toimivista yrityksistä lakko koskisi Attendoa, Mehiläistä, Esperiä, Vetreaa ja Invalidiliiton asumispalveluja.

Esperillä on Kouvolassa kaksi hoivakotia ja hoitokoti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Mehiläisellä on kolme palvelukotia. Attendolla on kolme hoivakotia ja mielenterveyskuntoutujien palvelukoti Lehtomäessä.

Vetrealla on Kouvolassa kotipalveluja tarjoava toimipiste. Invalidiliitolla on Kuusankoskella Validia-talo, jossa on yhteensä 40 asuntoa.

Keikkasijaisia vaikea löytää

Attendon viestintäjohtaja Lauri Korkeaoja kuvailee Kouvolan Sanomille mahdollista lakkoa hyvin vakavaksi tilanteeksi. Yritys yrittää löytää mahdollista korvaavaa työvoimaa nyt kaikin keinoin, Korkeaoja sanoo.

— Vanhusten, vammaisten ja muiden apua tarvitsevien hoitoa ei voida järjestää ilman henkilökuntaa. Toivottavasti tällaiseen tilanteeseen ei jouduta. Esimerkiksi vanhusten hoivakoti ei ole tehdas, jonka voi vain pysäyttää.

Validiassa valmistaudutaan muun muassa siirtämään riittävät pätevyydet omaavat työntekijät hallinnosta asiakastyöhön. Yrityksen asiakkaat tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa, eikä heille ole olemassa muuta paikkaa mahdollisen lakon ajaksi, sanoo toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi.

— Kun on tällainen laajempi lakko, keikkasijaisia on äärimmäisen hankala saada. Tilanteen tekee erityisen hankalaksi se, että työnantajalla ei ole oikeutta tietää, ketkä työntekijät ovat järjestäytyneet. Emme siis tiedä edes niiden työntekijöiden määrää, jotka voisivat olla lakon aikana töissä.

Huonommat palkat kuin kunta-alalla

Ammattiliitot puolestaan toteavat, että suuret yhtiöt ovat antaneet julkisuuteen tietoja erinomaisista liiketuloksista mutta sanovat, että niillä ei ole varaa maksaa edes yleisen tason mukaista palkkaa.

Liittojen mukaan työntekijät ovat joutuneet kilpailuttamisen, ulkoistusten ja yksityistämisten maksajiksi.

Liitot päättivät laajentaa alan lakkovaroitusta, koska työnantaja ei ole ollut valmis neuvottelemaan työehtojen parantamisesta. Liitot vaativat ostovoiman turvaavia palkankorotuksia. Tavoitteena on myös palkkaohjelma, jolla korjattaisiin alan palkkatasoa.

Lakkorintamassa ovat mukana Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL), Jyty-Pardia-STHL ja Talentia ja Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö, johon kuuluu muun muassa Tehy.

— Hoivayritykset käärivät isoja voittoja ja samalla ne perusteettomasti maksavat heikompia palkkoja kuin esimerkiksi sosiaalialan työpaikat julkisella puolella, sanovat JHL:n sopimustoimitsijat Veikko Lehtonen ja Kalle Honkanen liiton tiedotteessa.

Tehyn mukaan erot kunta-alalla samoissa tehtävissä maksettaviin palkkoihin ovat jopa satoja euroja kuukaudessa.

Ensimmäiset lakot 12. maaliskuuta

Jos neuvottelutulosta ei synny, porrastetut lakot alkavat Attendosta ja Mehiläisestä 12. maaliskuuta. Mahdolliset lakot kestäisivät vajaat kaksi vuorokautta. Lakot koskisivat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä tehtävää työtä hengityshalvauspotilaiden hoitoa lukuunottamatta.

Aiemmin perjantaina jätettiin varoitus lakosta, joka koskisi laajasti yksityisiä päiväkoteja eri puolilla Suomea.