SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Pelastuslaitoksella oli Kouvolassa viime vuonna 1800 tehtävää — Määrä on suurin kuuteen vuoteen

Kuiva kesä näkyi piikkinä maastopaloissa. Palokuolemia oli Kymenlaaksossa yhdeksän, kun vuonna 2017 Kymenlaaksossa kukaan ei kuollut tulipalossa.

Jussi Lopperi

Helmikuussa 2018 maalaistalon päärakennus paloi Elimäellä. Asukas oli havainnut palon ja ehtinyt poistua rakennuksesta.

Hälytystehtävien määrä kasvoi viime vuonna Kouvolassa. Pelastuslaitos hälytettiin 1 813 kertaa, mikä on 124 kertaa enemmän kuin vuonna 2017.

Iitissä tehtävien määrä laski kymmenellä 218:aan. Koko Kymenlaaksossa hälytyksiä oli 3 831. Määrä kasvoi 222:lla.

Sekä Kouvolassa että koko maakunnassa hälytystehtävien määrä oli suurin sitten vuoden 2012.

Eniten lisääntyivät ensivasteen tehtävät ja maastopalot. Palokuntien ensivasteyksiköillä oli viime vuonna Kymenlaaksossa 642 hälytystehtävää, mikä on 86 enemmän kuin vuonna 2017.

Maastopalotehtävien määrä kasvoi noin sadasta 167:ään. Kymenlaakson pelastuslaitoksen mukaan lisäys johtui kuivasta kesästä.

Kasvua oli myös automaattihälytysten ja palovaroittimen tarkistustehtävien määrässä. Pelastuslaitos lähti tarkistamaan 126 kertaa palovaroittimen piipitykseen perustuvaa ilmoitusta. Se on noin 50 kertaa enemmän kuin viime vuosina keskimäärin.

— Palovaroittimet vanhenevat. Ihmisten pitäisi muistaa uusia ne, muuten ne hälyttävät virheellisesti, pelastuspäällikkö Juha Tiitinen sanoo.

Automaattihälytysten määrä nousi 41:llä noin 680:een. Kasvuun Tiitisellä ei ole varmaa selitystä, mutta hän arvioi, että kuuma kesä on voinut aiheuttaa laitteissa virhehälytyksiä.

Lisäystä oli myös virka-aputehtävissä, eläinpelastustehtävissä ja liikennevälinepaloissa. Tiitinen arvioi, että hälytysten määrän kasvua selittää osaltaan myös se, että ihmisten kynnys soittaa hätäkeskukseen on madaltunut.

Tulipaloissa kuoli yhdeksän, liikenteessä kahdeksan

Rakennuspaloja Kymenlaaksossa oli 81. Määrä pysyi suunnilleen samana kuin 2017, mutta palokuolemien piikki oli viime vuonna murheellinen. Kymenlaaksossa kuoli viime vuonna yhdeksän henkilöä tulipaloissa, kun vuonna 2017 palokuolemia ei ollut yhtään.

Liikenneonnettomuuksia Kymenlaaksossa oli viime vuonna noin 500. Määrä on pysynyt suunnilleen samana viime vuodet.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kymenlaakson liikenteessä kuoli viime vuonna kahdeksan ihmistä ja loukkaantui 232. Vuonna 2017 kuolleita oli 11 ja loukkaantuneita 213.

Myrskyt eivät riepotelleet niin pahasti kuin toissavuonna

Öljyvahinkojen ja vahingontorjuntatehtävien määrä laski reilusti.

Vahingontorjuntaan vaikutti se, ettei viime vuonna ollut vastaavia myrskyjä kuin 2017, jolloin pelastuslaitokselle tuli Kymenlaaksossa lähes 600 vahingontorjuntatehtävää. Viime vuonna niitä oli noin 400.

Öljyvahinkojen määrä väheni 30:lla, mutta lasku johtuu siitä, että vuonna 2017 niitä sattui normaalia enemmän, 102.

Räjähdys- tai sortumavaarasta johtuvia hälytyksiä Kymenlaaksossa ei ollut viime vuonna ainuttakaan.