Kouvolan kaupunki kaavailee suuria säästöjä kiinteistökustannuksista — Kaupungin omistamia kiinteistöjä on tarkoitus myydä 2,5 miljoonan euron edestä

Kouvolan kaupungin toimitilajohtajan Juha Jormanaisen mukaan kaupunki haluaa eroon kaikista kiinteistöistä, joissa ei ole kaupungin omaa toimintaa. Myynti saattaa Kouvolan markkinatilanteessa pitkittyä, hän myöntää.

Lukas Pearsall

Kouvolan kaupunki hakee säästöjä muun muassa laittamalla omistamiaan kiinteistöjä myyntiin.
Kouvolan kaupunki hakee säästöjä muun muassa laittamalla omistamiaan kiinteistöjä myyntiin.

Kouvolan kaupungilla on noin 24 000 neliömetriä rakennuskantaa, josta kaupunki haluaa eroon.

Suurimmassa osassa näistä kiinteistöistä on kaupungin toiminnan ulkopuolinen vuokralainen.

Osa rakennuksista on purkukunnossa ja osa suojeltuja, toimitilajohtaja Juha Jormanainen kertoo.

— Joissain tiloissa on vuokralla yrittäjiä ja jotkin ovat asuinkäytössä. Iso osa niistä sijaitsee Kouvolan keskustan alueella, jossa kaupungin suurin kiinteistömassa sijaitsee.

Purkukuntoiset rakennukset ovat hänen mukaansa usein sellaisia, jotka ovat olleet pitkään myynnissä eivätkä ole menneet kaupaksi, eikä kaupungilla ole niille jatkossa käyttöä.

Kaupungilla lähes puoli miljoonaa neliömetriä tiloja

Toimitilajohtaja Jormanainen sanoo, että vuokralla olevat yrittäjät voivat ostaa kiinteistön tai se voidaan yrittää myydä vuokrasopimuksen jatkuessa.

Kohteet, joista kaupunki haluaa toimitilapalvelujen esityksessä eroon, ovat Jormanaisen mukaan kaupungin ydintoimintojen ulkopuolella ja siksi tarpeettomia.

Jormanainen kertoo, että Kouvolan kaupungin suorassa omistuksessa on tällä hetkellä kaikkiaan 426 rakennusta. Niiden kerrosala on yhteensä 458 600 neliömetriä.

Toimitilajohtajan mukaan nyt tekeillä oleva lista on alustava kartoitus myytävistä ja purettavista kiinteistöistä.

Kohteita on listattu, muttei mitään päätetty

Vasaran tai moukarin alle joutuvien kiinteistöjen listaa ei hänen mukaansa voi vielä julkistaa, koska päätöksiä ei ole tehty ja lista saattaa vielä elää.

Sen hän kertoo, että esimerkiksi Museokorttelissa ja Kasarminmäellä sijaitsevat, kaupungin omistamat suojellut ja myytäväksi kaavaillut kiinteistöt ovat tarkastelussa.

— Listaan voi tulla muutoksia vielä viime hetkellä, joten tässä vaiheessa täsmällistä listaa ei voi vielä antaa. Nyt lista herättäisi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Jormanainen sanoo, että kaupungin kiinteistömassasta leikattavien kohteiden lista valmistuu lokakuussa, jolloin se on määrä esitellä kaupunginhallitukselle.

Hänen mukaansa asiaa käsitellään ensi viikolla kaupungintalouden säästökohteita kartoittavan, ulkopuolisen asiantuntijan Eero Laesterän kanssa.

On eri asia panna omaisuutta myyntiin kuin saada se myydyksi. Jormanainen sanoo ymmärtävänsä Kouvolan kiinteistömarkkinoiden ongelmallisuuden.

— Kaikki nämä kiinteistöt tuskin menevät heti tai lainkaan kaupaksi. Ne sitten notkuvat myytävien kiinteistöjen listalla, kunnes ovat purkukunnossa. Suojellut rakennukset säilyvät kaupungin taakkana.

Museokorttelissa sijaitsevat kaupungin omistamat kiinteistöt ovat tarkastelussa myytävien kohteiden listalla. Kaupunginhallitus saa purettavien ja myytävien kiinteistöjen listan käsittelyyn lokakuussa.
Museokorttelissa sijaitsevat kaupungin omistamat kiinteistöt ovat tarkastelussa myytävien kohteiden listalla. Kaupunginhallitus saa purettavien ja myytävien kiinteistöjen listan käsittelyyn lokakuussa.

Vuokralainen odottaa kaupungin päätöksiä

Kouvolan kaupungin suunnitelmat eivät yllättäneet kahvila ja lahjapuoti Onnenkukon yrittäjää Juha Inkistä.

— Kaupungin talous on niin kuralla, että jotain on tehtävä.

Onnenkukko on kaupungin vuokralaisena Museokorttelissa, jossa on muitakin kaupungille kuuluvia puutalokiinteistöjä.

Inkinen uskoo, että kaupunki jakaa kiinteistönsä kolmeen koriin: säilytettäviin, myytäviin ja purettaviin.

Yrittäjä odottaa rauhallisin mielin, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

— Asiahan on kesken. Valtuusto tekee aikanaan kiinteistöistä päätökset.

Inkinen olettaa, että kaupunki tarjoaa kiinteistöjä ensin vuokralaisille ostettavaksi. Onnenkukon tilanteeseen kaupungin mahdolliset suunnitelmat eivät vaikuta ainakaan välittömästi.

— Me olemme aikanaan tehneet yli 30 vuoden vuokrasopimuksen. Vielä on kuusi vuotta sopimusta jäljellä.

Inkinen arvelee, että Museokorttelin muissa kiinteistöissä tilanne voi olla toinen.

— Mehän alamme vaimon kanssa olla siinä iässä, että eläkepäivät koittavat pian.

Kiinteistönvälittäjät kilpailutukseen

Kouvolan kaupunki etsii säästöä omistamistaan kiinteistöistä. Kaupunki on kartoittanut omistamansa kiinteistöt, määritellyt niiden korjausvelan määrän sekä viidentoista vuoden investointitarpeen.

Purettavat kiinteistöt on nyt eritelty ja potentiaaliset myyntikohteet määritelty myyntisalkuksi, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Kaupunki on myös aloittamassa kiinteistönvälittäjien kilpailutuksen myyntityötä varten.

Kiinteistöjen myynti etenee päätöksentekoon syksyn aikana. Lisäksi kaupunki muodostaa tilatehokkuustavoitteet, joiden perusteella tiloja tulee sopeuttaa ja tiivistää.

Kouvolan kaupunginhallitus asetti huhtikuussa talouden sopeuttamistavoitteeksi 20 miljoonaa euroa. Kaikki toimialat velvoitettiin laatimaan palveluverkkoselvitykset ja arvioimaan kriittisesti ei-lakisääteiset palvelut ja avustukset vuoden 2020 talousarvion yhteydessä.

Palveluverkkoselvitysten valmistuttua on aloitettu kaikkien kaupungin kulujen läpikäynti.

Juttua täydennetty 26. syyskuuta klo 18.05.