Seurat ja yhdistykset hioivat kynnykset matalaksi ja tempaisivat mukaansa lapset ja aikuiset, jotta sporttisessa Kouvolassa olisi rajatonta liikuntaa

Kari Huusari

13-vuotias Ossi Hakalin pelaa pesäpalloa KPL:n junioreissa, mutta lauantain Rajatonta liikettä! -tapahtumassa anjalalaispoika innostui Kouvojen esittelemästä koripallosta.
13-vuotias Ossi Hakalin pelaa pesäpalloa KPL:n junioreissa, mutta lauantain Rajatonta liikettä! -tapahtumassa anjalalaispoika innostui Kouvojen esittelemästä koripallosta.

Kari Huusari

KVY:n toiminnanjohtaja Katja Valkeinen liittyi hetkeksi Riina Ahosen ja Jaakko Pasin perheen seuraan. Valtsu-pingviini oli kolmevuotiaan Einon suosikki, yksivuotias Minni viihtyi isän sylissä ja Viljo-vauva otti päiväunet.

Ossi Hakalin pyyhkäisee hikeä otsaltaan.

— Olen nyt tunnin ajan hakenut donkkia. Jos se nyt onnistuisi, 13-vuotias anjalalaispoika huokaa.

Kouvojen nuorten harrastusryhmän yhteyshenkilö Julius Markkanen kannustaa:

— Noin kovalla harjoittelulla donkkeja alkaa kyllä tulla. Jos sinulla olisi tossut jalassa, olisit jo onnistunut. Täällä kun pitää heitellä sukkasillaan.

Urheilu- ja liikuntakaupunki

Lyseon liikuntasalissa on meneillään Rajatonta liikettä! -tapahtuma. Vilskettä riittää ison tilan täydeltä, kun urheiluseurat ja muut yhdistykset esittelevät toimintaansa ja lajejaan. Kuten nimikin kertoo, ideana on tarjota jotakin aivan kaikille, ilman turhia kynnyksiä.

Ossi Hakalin ottaa ensimmäistä kertaa tuntumaa koripalloon. Pitkänhuiskea nuori mies ei kuitenkaan ole noviisi urheilun saralla, hän näet pelaa pesäpalloa KPL:n 04-junioreissa.

— Pituudesta olisi hyötyä koriksessakin, Ossi pohtii.

Julius Markkanen on hyvillään tapahtuman tarjoamasta mahdollisuudesta innostua urheiluun ja liikuntaan.

— Tällaiset jutut ovat ihan elintärkeitä, varsinkin kun Kouvolasta puhutaan urheilukaupunkina.

Kouvoilla Unified-harrasteryhmä

Kaikki lapset, nuoret tai aikuiset eivät pysty treenaamaan donkkausta Ossi Hakalinin tavoin. Rajatonta liikettä! on Kouvolan vammaisjärjestöjen yhdistyksen (KVY) tarjoama tapahtuma, joka haastaa seurat ja kaupungin sisällyttämään tarjontaansa myös soveltavaa liikuntaa.

— Erityisryhmien liikunnalle on tarvetta. Soveltavaa liikuntaa on tarjolla, mutta luulen, että urheiluseuran puolelta tarvitaan rohkeutta ottaa se erityinen lapsi mukaan, sanoo KVY:n toiminnanjohtaja Katja Valkeinen.

Esimerkiksi Kouvoilla on Unified-harrasteryhmä, jossa kaikki pääsevät nauttimaan liikunnasta. Vastaavanlaista toimintaa on monella muullakin seuralla, ja jos sitä ei vielä ole ohjelmaan kirjattu, innostusta ainakin näyttää löytyvän.

— Me saimme tapahtumaan kolmisenkymmentä yhteistyökumppania. Lisänä on runsaslukuinen joukko tukijoita.

Valkeinen toivoo, että Rajatonta liikettä! saisi seurat näkemään erityisryhmien tarpeet mahdollisuutena monipuolistaa omaa tarjontaa.

— Kilpaurheilu kuuluu joillekin, mutta liikunta on kaikkien asia. Kyllä nämä digilapsetkin tarvitsevat juoksemista ja pelaamista.

”Kouvola todella on urheilukaupunki, mutta meidän kaikkien on tehtävä töitä sen eteen”

Sinnikäs sade hätisti lauantain liikuntajuhlan osallistujat keskuskentältä Lyseon saliin.

— Lapset odottivat pääsevänsä pomppulinnaan, mutta eipä sen puuttuminen haittaa, naurahtaa Riina Ahonen.

Kouvolalaiset Riina Ahonen ja Jaakko Pasi tulivat viettämään vauhdikasta päivää Einon, 3, Minnin, 1, ja Viljon, 2 kk, kanssa.

— On ollut tosi kivaa, ja tuo pingviini on mukava, Eino osoittaa paikalle saapunutta Valtsu-pingviiniä.

Tiedätkö mitä pingviini syö?

— Jäätelöä!

Einon kanssa on käyty perheliikunnassa, ja vauvauintikin on perheelle tuttua.

— Valtaosaltaan meidän liikuntamme on omatoimista. Kyllä näiden pienten kanssa saa touhuta, vanhemmat hymyilevät.

Kaupungin positiivinen imago ei synny itsestään, muistuttaa Mika Vanhatalo Tykkimäen Sirkuskoulusta.

— Kouvola todella on urheilukaupunki, mutta meidän kaikkien on tehtävä töitä sen eteen. Tuntuu hienolta, että näin monet seurat lähtivät liikkeelle tämän teeman merkeissä.

Liikunnan ja urheilun toimijat pitävät hallussaan isoja avaimia.

— Seurojen pitää vain nousta omista poteroistaan ja tulla esille. Hienoja harrastuksia on paljon, ja ne ovat aina parempi vaihtoehto kuin marketin takapihalla notkuminen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.