Markkinat, konsertit ja teatterinäytökset peruttu Päijät-Hämeessä – Iitissä kielletään kaikki yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, alle 10 hengen välttämättömiä tilaisuuksia voi järjestää

Aluehallintovirasto: Pienistä tilaisuuksista tulisi järjestää vain välttämättömät kokoukset ja erityisin järjestelyin.

Moises Garibay

Iitti kuuluu Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiriin. Päijät-Hämeen alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa.
Iitti kuuluu Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiriin. Päijät-Hämeen alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto avi kieltää kaikkien yli 10 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa ja ulkotiloissa Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Päijät-Hämeessä päätös on voimassa 14. joulukuuta saakka ja Husin alueella 18. joulukuuta saakka.

Päijät-Hämeen todettiin tiistaina olevan koronaviruksen leviämisvaiheessa.

Iitissä on todettu kahdeksan koronavirustartuntaa epidemian alusta alkaen. Avin tiedotteessa kerrotaan, että vaikka sairaanhoitopiirin alueella on tautitilanteeltaan rauhallisia kuntia, ihmiset liikkuvat kuntien välillä. Siksi avi katsoo, että on perusteltua ulottaa rajoitukset koko sairaanhoitopiirien alueiden laajuudelle.

Etelä-Suomen avin päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä. Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityisiin tilaisuuksiin, kuten illanviettoihin tai perhejuhliin.

Sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat antaneet yksityistilaisuuksien järjestämisestä suosituksia. Päijät-Hämeessä suositellaan, että yksityistilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi, mikäli lähikontaktia ei voida välttää.

Avin tiedotteen mukaan enintään 10 hengen tilaisuuksia voi järjestää, mutta tällöin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Avi suosittaa, että alle kymmenen henkilön tilaisuuksista järjestettäisiin vain välttämättömät kokoontumiset, kuten lakisääteiset tai sääntömääräiset yhdistyksien tai yhtiöiden kokoukset.

– Vahva ja painokas viestimme on: älkää järjestäkö pieniäkään kokoontumisia, jollei se ole aivan välttämätöntä, Etelä-Suomen avin ylijohtaja Merja Ekqvist sanoo tiedotteessa.