Soihtujen yössä palavat lauantaina muutkin kuin roihut: Orilammen vesi-ilotulitukseen tulee korkealle taivaalle kohoavia tulisuihkuja ja Vuohijärveen ammuttavia vesipatoja

Veneillä ei saa mennä 100 metriä lähemmäs kalliosaarta, jolta ilotulitus ammutaan, järjestäjät sanovat.

Emilia Kant

Taivas täyttyy taas väriloistosta Soihtujen yössä Orilammella.
Taivas täyttyy taas väriloistosta Soihtujen yössä Orilammella.

Elovalkeat -kesätapahtumasarja lähestyy loppuaan ensi lauantaina Valkealassa. Perinteen mukaan Soihtujen yönä Orilammen lomakeskuksessa ja Vuohijärvellä on luvassa näyttävä tuli- ja ilotuliteshow.

Tänä vuonna illan päättävä vesi-ilotulitus tulee olemaan erityisen näyttävä. Kuudetta kertaa Vuohijärvessä sijaitsevalta kallioluodolta ilotulitusta ampuvan Ari Hölsän mukaan luvassa on Kouvolassa ennennäkemättömiä elementtejä. Niitä ovat esimerkiksi Espanjasta tulevat, korkealle taivaalle nousevat tulisuihkut.

Turvaetäisyys on 100 metriä ja siitä pidetään huolta. — Ari Hölsä

— Vastaavaa ei eteläisessä Suomessa ole ennen nähty, Hölsä sanoo.

Tauon jälkeen Hölsä on lisännyt ohjelman myös veteen ammuttavat padat. Niiden kesto on minuutin. Ilotulitus kestää kaikkiaan viitisen minuuttia.

Sääkään ei pysäytä ilotulitusta

Kalliosaari on Hölsän mukaan turvallinen paikka järjestää tulitulitus. Jos voimassa on tapahtumahetkellä metsäpalovaroitus, silloinkin tulitus on mahdollista järjestää. Matkaa mantereelle saaresta on 300 metriä.

Hölsän mukaan ilotulituksen järjestäminen ei ole ollut kertaakaan vaarassa jäädä väliin esimerkiksi huonon sään takia.

— Sateet tai tuulet eivät haittaa. Tietysti jos tuulee oikein kovaa, silloin on mietittävä suunnitelmia uudelleen.

Sään sijasta veneilijät ovat aiheuttaneet ilotulituksen suurimman riskin. Ennen ilotulituksen alkua ja sen aikana veneet eivät saa mennä 100 metriä lähemmäs kalliosaarta.

— Turvaetäisyys on hyvä muistaa etenkin nyt, kun tällä kertaa vesipatoja ammutaan veteen.

Harri Teitto

Soihtujen yö on näyttävä perinne.
Soihtujen yö on näyttävä perinne.

Paras paikka nähdä ilotulitus on Hölsän mukaan kalliosaaren takana riittävän etäisyyden vähintään turvaetäisyyden päässä saaresta.

Elokuu on ilotulituskuukausi

Ilotulitusta edeltää sirkuskoulu Bravuurin tulishow Orilammen lomakeskuksen pihalla. Hölsä on joukkoineen järjestämässä siihen liekkikoneita ja tehostepaukkuja.

Suomen Pyrotekniikalle elokuu on Hölsän mukaan vilkas. Orilammen ilotulituksen lisäksi yritys järjestää seitsemän tulitusta samana viikonloppuna eri puolilla Suomea. Viikon kuluttua Kouvolassa jälleen säihkettä ja pauketta Tykkimäen huvipuiston päättäjäisissä.

Elovalkeat jatkuu vielä seuraavana päivänä lapsille ja perheille suunnatulla seikkailusunnuntailla Repovedellä. Kello 13—17 luvassa on liikunnallista ohjelmaa. Sen järjestää MLL:n Valkealan osasto.

Orilammella tulishow ja ilotulitus alkavat lauantaina kello 22.20.

Uusimmat uutiset