Onko valmiuslaki liioittelua? – Katso animaatiosta, miten nopeasti koronavirus voisi levitä koko Kouvolaan ilman rajoitustoimia

Yksi koronavirukseen sairastunut sairastuttaa arviolta kaksi tervettä. Ilman rajoitustoimia tartuntojen määrä voisi tuplaantua noin viikon välein.

Marko Happo

Saippuapesu ja käsidesin käyttö toimivat hyvin koronavirusta vastaan. Niiden lisäksi nyt rajoitetaan ihmisten välisiä kohtaamisia, jottei virus pääse leviämään hallitsemattomasti.
Saippuapesu ja käsidesin käyttö toimivat hyvin koronavirusta vastaan. Niiden lisäksi nyt rajoitetaan ihmisten välisiä kohtaamisia, jottei virus pääse leviämään hallitsemattomasti.

Valmiuslaki otetaan käyttöön, liikkumista rajoitetaan, sosiaalisia kontakteja suositellaan minimoimaan, koulut suljetaan, matkustusta rajoitetaan ja vanhusväestön toivotaan eristävän itsensä muilta.

Hallitus linjasi maanantaina pitkän listan toimenpiteitä, joilla yritetään hillitä koronavirus Covid-19 leviämistä Suomessa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat todenneet, että maassa vallitsevat nyt poikkeusolot.

Noin 17 prosenttia sairastaa taudin vakavana

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan ainakin kolmasosa suomalaisista sairastuu koronaviruksen takia, mutta valtaosa lievästi.

Ongelmana on, että Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan noin 17 prosenttia tartunnan saaneista sairastaa taudin vakavana. Arviot kuolleisuudesta vaihtelevat prosentista yli kolmeen prosenttiin.

Kiinan Wuhanista vuodenvaihteessa epidemiana leviämään lähtenyt koronavirus Covid-19 julistettiin maailmanlaajuiseksi pandemiaksi 11.3.2020. Koronaviruksen nopea leviäminen maanosasta toiseen on päässyt yllättämään kaikki, ja monet maat tekevät rajuilta kuulostavia toimenpiteitä viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Italiassa kuolleisuusluvut kääntyivät rajuun nousuun kolmannen viikon kohdalla

Oheinen animaatio on karkea esitys siitä, miten virus voisi pahimmillaan levitä Kouvolassa. Se jättää huomioimatta monta inhimilliseen toimintaan perustuvaa muuttujaa. Animaatio perustuu arvioihin ja tilastoihin.

Karkeanakin arviona siitä saa käsityksen, miksi laajamittaisia rajoitustoimia tehdään ja käsihygieniasta huolehtimista painotetaan.

Rajoitustoimilla voidaan ainoastaan hidastaa taudin leviämistä. Terveydenhuolto voi kuormittua liikaa yhtä aikaa sairastavista. Silloin hoitajia, lääkäreitä, petipaikkoja ja hoitovälineitä ei riittäisi kaikille.

Italiassa on todettu lähes 28 000 koronavirustapausta, kuolleita on yli 2 150 ja toipuneita noin 2 750. Italiassa on menossa 31. päivä koronaviruksen toteamisesta.

Kuolleisuusluvut kääntyivät Italiassa jyrkkään nousuun maaliskuun 7. päivän jälkeen, kolme viikkoa ensimmäisestä todetusta viruksen kantajasta.

Yli 70-vuotiailla suuri riski menehtyä

Jos koronaviruksen etenemistä ei yritettäisi hidastaa, yhtä aikaa taudin kantajina voisi pahimmillaan olla valtaosa Kouvolan väestöstä.

Korona on erityisen vaarallinen yli 70-vuotiaille. Yli 70-vuotiaista sairastuneista noin joka kymmenes menehtyy ja iän myötä koronavirus muuttuu aina vaarallisemmaksi, vaikka periaatteessa se voi olla vaarallinen kenelle tahansa.

Animaation laskurissa on otettu huomioon parantuneiden määrä sillä arviolla, että sairastaminen kestää noin kaksi viikkoa.

Yksi sairastunut tartuttaa arviolta kaksi tervettä. Tartuntamäärät tuplaantuvat laskurissa noin viikon välein.

Animaatiossa kaikki altistuneet myös sairastuvat.

Sadantena päivänä kymmeniä tuhansia sairastuneita

Jos koronavirus saisi levitä hallitsemattomasti, sadantena päivänä viruksen kantajia voisi olla Kouvolassa noin 40 000. Jos heistä 17 prosenttia olisi vakavasti sairaita, se tarkoittaisi noin 6 800 yhtä aikaa vakavasti sairastunutta. Se, kuinka moni heistä tarvitsisi tehohoitoa, jää nähtäväksi.

Suomessa on tähän mennessä ollut vasta yksi tehohoitoa tarvinnut koronapotilas.

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on kuusipaikkainen tehohoito-osasto ja sen lisäksi eri osastoilla 30–40 hengityskonetta.

Käytännössä sairastuneiden määrä jäänee Suomessa huomattavasti pahinta skenaariota vähemmäksi jo aloitettujen toimenpiteiden takia.

Rajoitustoimien onnistuessakin koronaviruksen aiheuttama potilassuma voi kuormittaa terveydenhuoltoa Kymenlaaksossa rajusti.

Juttua korjattu 19.3.2020 kello 12:18. Jutussa oli aiemmin arvio siitä, kuinka moni kuolleista on yli 70-vuotiaita. Korjattu tiedolla siitä, kuinka todennäköistä yli 70-vuotiaiden on kuolla sairastuttuaan.