Kouvola haluaa ponnistaa tapahtumien ykkösketjuun Matka- ja tapahtumakeskuksen areenan avulla

Kouvola Innovation on tutkinut, että monitoimiareenan isot tapahtumat edistävät ympärivuotista matkailua, säteilevät taloushyötyjä ja parantavat kaupungin imagoa.

Kimmo Seppälä

Kouvolaan suunniteltu monitoimiareena sopisi konserttipaikaksi, muun muassa Kymi Sinfoniettalle. Orkesteri sai marraskuussa vierailevaksi kapellimestariksi kansainvälisesti tunnetun Pietari Inkisen ja solistiksi Jorma Hynnisen.
Kouvolaan suunniteltu monitoimiareena sopisi konserttipaikaksi, muun muassa Kymi Sinfoniettalle. Orkesteri sai marraskuussa vierailevaksi kapellimestariksi kansainvälisesti tunnetun Pietari Inkisen ja solistiksi Jorma Hynnisen.

Iso magneetti. Kouvolan seudun vetovoimatekijä. Näillä sanoilla elinkeinoyhtiö Kouvola Innovationin toimitusjohtaja Martti Husu luonnehtii Kouvolaan suunniteltua Matka- ja tapahtumakeskuksen monitoimiareenaa.

— Olemme tutkineet paljon tapahtumakeskusten sijoittumista ja todenneet, että Kaakkois-Suomessa on reikä. Täällä ei ole riittävän isoa tapahtuma-areenaa, ja siksi tänne ei tule isoja henkilömääriä vetäviä suuria tapahtumia.

Mikkeliin maaliskuussa valmistuvaa, reilun 4 000 katsojan Saimaa-stadiumia Husu ei pidä Kouvolan kilpailijana.

— Kouvolan monitoimiareenan painotus on isoissa tapahtumissa ja kokouksissa. Mikkelin monitoimihalli on lähtenyt enemmän urheilun tarpeista.

Monitoimiareenalle sovitetaan konsertteja, messuja, juhlatilaisuuksia ja näyttelyitä

Kouvolassa on tavoitteena, että areenassa järjestetään kokouksia ja kongresseja, messuja, näyttelyitä sekä erilaisia konsertteja ja juhlatilaisuuksia. Siellä voisivat esiintyä niin Kymi Sinfonietta, rockartistit kuin Pietarista tulevat artistitkin.

Areena soveltuisi lisäksi oppilaitosten, kuten Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Aalto-yliopiston tai Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tieteellisiin konferensseihin. Myös kansalliset ja kansainväliset urheilutapahtumat ovat mahdollisia.

AOP/Jarno Kuusinen

Kouvolassa saatetaan nähdä tulevaisuudessa kansainvälisiä urheilutapahtumia, esimerksi EM-tason nyrkkeilyä. Edis Tatli otti joulukuussa Helsingin Kisahallissa takaisin Belgiassa lainassa olleen EM-vyön.
Kouvolassa saatetaan nähdä tulevaisuudessa kansainvälisiä urheilutapahtumia, esimerksi EM-tason nyrkkeilyä. Edis Tatli otti joulukuussa Helsingin Kisahallissa takaisin Belgiassa lainassa olleen EM-vyön.

Suunnattua markkinointia miljoonakaupunki Pietariin

Venäjältä tulevan yleisön varaan Kouvolassa ei Martti Husun mukaan lasketa, mutta Pietarin markkinaa aiotaan toki hyödyntää. Parin tunnin junamatkan päässä on 7,5 miljoonan ihmisen asuinalue.

— Pietarista on helppo matkustaa tänne, joten Kouvola on ihan optimaalinen paikka tulla isoon kokoukseen tai tapahtumaan.

Kinnon Vainio: Tapahtumilla myönteisiä vaikutuksia Kouvolan imagoon

Kinnon matkailusta vastaava kehittämispäällikkö Kirsi Vainio sanoo, että areenan isojen tapahtumien on tarkoitus edistää Kouvolaan suuntautuvaa ympärivuotista matkailua.

— Isoilla tapahtumilla on Kouvolalle paljon myönteisiä imagovaikutuksia. Käymme kaupungin kanssa läpi, miten Kouvola saadaan kaupunkien välisessä tapahtumakilpailussa nousemaan hyvällä tavalla esiin ja jopa edelläkävijäksi.

Areenasta myönteisiä kerrannaisvaikutuksia aluetalouteen

"Yksi matkailueuro tuo 56 senttiä muille toimialoille." Kirsi Vainio

Areenan toiminta vaikuttaa Husun mukaan suotuisasti Kouvolan elinvoimaan ja talouteen. Tämä johtuu siitä, että paikkakunnalla järjestettävät tapahtumat heijastuvat laajasti aluetalouteen. Niistä hyötyvät esimerkiksi ravintolat, hotellit ja kuljetusyritykset.

— Työ- ja elinkeinoministeriö on laskenut, että yksi matkailueuro tuo 56 senttiä muille toimialoille, Vainio sanoo.

Iso, työllistävä vaikutus näkyy jo Matka- ja tapahtumakeskuksen rakennusvaiheessa.

Monitoimiareenaan suunnitellaan helposti muunneltavia tiloja

Kouvolan areenan suunnittelu elää yhä, eikä yhtään poliittista päätöstä rakentamisesta ole tehty.

Esimerkiksi hallin kokoa ei ole vielä lopullisesti linjattu. Kaupunki tutkii parhaillaan, onko järkevämpää rakentaa alkuperäistä 3 500:aa katsomopaikkaa suurempi, yli 5 000 katsojan areena.

Areenan toiminnan onnistumisen ydin on tilojen muunneltavuus eri käyttötarkoituksiin. Muunneltavuuden puolesta puhuivat myös lauantain Kouvolan Sanomiin haastatellut tapahtumajärjestäjä ja kaupunginvaltuutettu Jukka Silén sekä Kymenlaakson Liikunta ry:n toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen.

Yksi vaihtoehto on, että kiinteiden istumapaikkojen lisäksi areenaan olisi mahdollista sijoittaa liikuteltavia katsomoja. Tiloja voitaisiin myös jakaa eri osioihin, jolloin käynnissä voi olla yhtä aikaa eri tapahtumia.

Luetuimmat